Barroso o situácii na Ukrajine: Je to vojna proti Rusku

Boris Latta, Pravda | 31.01.2015 16:00
José Manuel Barroso Foto:
José Manuel Barroso.
Počas nedávneho 41. výročného stretnutia Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose sa veľká pozornosť približne 2 500 špičiek svetového ekonomického, politického a spoločenského diania sústredila na najnovší vývoj na Ukrajine.

Medzi najviac sledované prejavy patrili v tomto smere vyjadrenia José Manuela Barrosa, bývalého predsedu Európskej komisie. O svoje názory sa po summite podelil aj v rozhovore pre denník Ukrajinska pravda.

„Nazývam vždy veci pravým menom – je to vojna proti Rusku,“ reagoval okrem iného Barroso na otázku, týkajúcu udalostí na Ukrajine s tým, že za desať rokov šéfovania Európskej komisie (EK) považuje z geopolitického hľadiska za najťažší problém práve vývoj na Ukrajine. Z ekonomického pohľadu zase krízu v Grécku.

Na tzv. ukrajinských raňajkách v Davose pritom zopakoval, že Ukrajina musí robiť reformy a EÚ s USA jej v tom musia pomáhať. „Terajší reformátori sú síce dobrí ľudia, ktorí majú pravdepodobne výlučne blahodárne ciele, ale času už niet. Reformy nielen že neštartujú, ale vôbec ešte nezačali. A pritom Ukrajine na ich realizáciu ostali nie mesiace ale týždne,“ vyhlásil kategoricky Barroso.

Na otázku denníka Ukrajinska pravda o zvrhnutom ukrajinskom prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi ako partnerovi pri podpise asociačnej dohody s úniou expredseda EK povedal: „Európska únia nevyberala konkrétneho politického lídra v súvislosti s otázkami eurorientácie. Vždy sme chceli mať vzťahy s Ukrajinou ako s krajinou,“ upozornil Barroso s tým, že „na Ukrajine boli samozrejme proeurópsky orientované strany, ktoré by teda mali byť prioritné, ale náš cieľ nespočíval v podpore niektorého z ich lídrov“.

Dnes už bývalý predseda EK sa zmienil aj o mnohých a dlhotrvajúcich rozhovoroch s Janukovyčom ako predstaviteľom štátu. „Možno bol proruský, ale vtedy bojoval za zblíženie s Európskou úniou. Bolo mi však jasné, že ísť ďalej bol problém, vrátane tlaku zo strany Ruska,“ dodal Barroso pre ukrajinské noviny. Podľa neho je vraj možné, že práve preto Janukovyč hovorili rozdielne veci rôznym ľuďom.

„Na rokovaní so mnou i ďalšími predstaviteľmi Európskej komisie ale Janukovyč demonštroval záujem o eurointegráciu. Preto sme s ním aj rokovali,“ spomína Potrugalčan donedávna ešte v „službách“ Bruselu. Zároveň pripomenul, že EK mala v tom čase jedinú odpoveď pre všetkých: v súčasnosti Ukrajina nie je pripravená na členstvo v únii a ponúknuť jej môžeme podpísanie asociačnej dohody.

Na otázku ukrajinských novín ako reagoval Janukovyč na Barrosove žiadosti, aby nepoužil počas udalostí na kyjevskom Majdane silu a či bol pripravený na dialóg s úniou, politik reagoval: „Často som s ním hovoril o budúcich vzťahoch, o európskej voľbe. Videl som v ňom osobnosť, väčšiu za akú ho považujú dnes“.

Podľa Barrosa aj keď bol vraj Janukovyč bábkou Moskvy, bol do určitej mieri úprimným človekom. Po dlhých rozhovoroch medzi štyrmi očami, ale s tlmočníkom, dospel expredseda EK k záveru, že bývalý ukrajinský prezident mal nejednoznačný charakter. Ako podotkol na rozdiel od dnešných jednoznačných záverov o jeho osobe.

„Bol pod určitým ruským tlakom, ale neviem o aký konkrétny tlak išlo. Možno robiť iba hypotetické závery, ale ja to nechcem. Jediné, čo môžem tvrdiť je, že to myslel úprimne keď hovoril, že pre Ukrajinu bude najlepšie, ak sa zblíži s Európskou úniou,“ uzavrel rozhovor pre denník Ukrajinska pravda José Manuel Barroso.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ