Pápež František tvrdo odsúdil teóriu gender. Je ako jadrová hrozba, vyhlásil

Pravda.sk, alm | 23.02.2015 10:04
pápež František Foto: ,
Pápež František
Pápež František ostro vystúpil proti gender ideológii a ľuďom, ktorí ju prezentujú ako prirodzený poriadok sveta, pričom nerešpektujú rozdelenie roly muža a ženy. Gender ideológiu dokonca označil za hrozbu veľkosti jadrovej katastrofy.

Pápež hovorí o gender ideológii v novej knihe, ktorá je napísaná vo forme rozhovoru s hlavou katolíckej cirkvi a ktorá v týchto dňoch vychádza v Taliansku. Úryvky z knihy priniesol denník National Catholic Reporter.

„Človek pácha v tomto ohľade nový hriech, a to proti Bohu Stvoriteľovi. Boh stvoril muža a ženu ako vrcholné stvorenia a zveril im zem. Zámer Stvoriteľa je vpísaný v prírode,“ odkázal pápež ľuďom, ktorí odmietajú tradičnú predstavu o rozdelení mužskej a ženskej role v spoločnosti.

Pápež ďalej zdôraznil, že každá doba má svojich Herodesov, ktorí „ničia a degradujú tvár muža a ženy a ktorí tak ničia aj prirodzený poriadok sveta“.

„Ako dokážu jadrové zbrane v krátkom okamihu zničiť obrovské množstvo ľudí, škody rovnako veľkého rozsahu dokážu vytvoriť aj tieto manipulatívne ideológie, ktoré nerešpektujú poriadok v stvorení,“ dodal pápež s tým, že teóriu gender nazval ideologickou kolonizáciou.

Teória gender je termín pre označenie akademického myšlienkového smeru, ktorý sa rozvinul v druhej polovici 20. storočia v súvislosti s nástupom feministických hnutí. Z filozofického hľadiska táto teória spochybňuje dualizmus ľudstva, teda rozdelenie na mužský a ženský rod, na mužov a ženy. Neodmieta síce biologické pohlavie, ale tvrdí, že identita muža a ženy sa tvorí nezávisle od biologických daností.