Orbán obhajuje svoju politiku: Maďarov nezaujíma táranie, ale fakty

ČTK | 27.02.2015 21:14
Viktor Orbán, Fidesz, Maďarsko Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Maďarský premiér Victor Orbán vo svojej piatkovej správe "o stave národa" dôrazne obhajoval svoju politiku kritizovanú v zahraničí, najmä v Európskej únii a v Spojených štátoch.

Podľa tlačových agentúr odmietol multikultúrnosť a liberalizmus a sľúbil bojovať proti vlne ilegálnych imigrantov, ktorá podľa neho „môže krajinu zmeniť v utečenecký tábor“.

Orbán podľa agentúry APA okrem iného zdôraznil, že jeho vláda opustila neoliberálnu hospodársku politiku, politiku obmedzovania, „falošnú predstavu“ mnohonárodnej spoločnosti a liberálno-sociálnu politiku, ktorá neuznáva všeobecné blaho a odmieta kresťanskú kultúru. Uisťoval pritom, že Maďarsko nie je izolované a že už čoskoro v strednej Európe opäť bude na špici.

Orbán je o správnosti svojho kurzu pevne presvedčený. Vláda, ako povedal, opustila „dogma politickej korektnosti“. Maďari sú podľa neho vo svojej podstate „politicky nekorektné“, čo znamená, že „ešte nestratili zdravý rozum“. Ľudí nezaujímajú „plané reči, ale fakty; chcú výsledky, žiadne teórie“, vyhlásil Orbán.

Západ ho kritizuje predovšetkým kvôli postupnému sústreďovaniu moci a obmedzovaniu ľudských práv a slobôd. Vyčíta mu ale tiež príliš blízke vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a odmietanie sankcií uvalených na Rusko kvôli úlohe Moskvy v ukrajinskej krí­ze.

Maďarsko v poslednom období čelí veľkému prílivu utečencov z rôznych rozvojových krajín, ale hlavne z Kosova. Väčšina z nich mieri za lepším životom ďalej do Európskej únie.

Orbánova strana Fidesz sa vlani tešila veľkej podpore Maďarov a s výrazným náskokom vyhrala troje voľby – parlamentné, komunálne a do Európskeho parlamentu. V druhom polroku a predovšetkým koncom roka ale jej obľuba zaznamenala pokles kvôli nepopulárnym krokom, najmä pokiaľ ide o plán zdaniť internet, ktorý vláda po demonštráciách odložila. Náznak zmeny nálad v spoločnosti sa potom odrazil v dvoch doplňovacích voľbách, v ktorých kandidáti Fidesz neuspeli – najprv v novembri a teraz uplynulú nedeľu. Druhá porážka znamenala pre Fidesz stratu dvojtretinovej väčšiny v parlamente.