Gréci v referende odmietli dohodu s eurozónou

ČTK, SITA, Pravda.sk | 05.07.2015 08:45, aktualizované: 
Greece Bailout Foto: ,
Gréci v referende odmietli požiadavky medzinárodných veriteľov. Podporovatelia voľby "nie" oslavujú v uliciach mesta Thessaloniki 5. júla 2015.
V Grécku sa v nedeľu konalo referendum o podmienkach medzinárodných veriteľov pre poskytnutie ďalšej finančnej pomoci tejto silne zadlženej krajine. Gréci dohodu s eurozónou odmietli.

Až 61,31 percenta voličov v Grécku odmietlo v nedeľňajšom referende podmienky veriteľov. Za tieto odmienky hlasovalo 38,69 percenta. Neplatných bolo 5,8 percenta hlasov. Volebná účať dosiahla 62,5 percenta.

Priaznivci dohody nezvíťazili v žiadnom z volebných okrskov, najbližšie k tomu mali v Lakonii na juhu ostrova Peloponéz. V tomto okrsku proti podmienkam hlasovalo 51,17 percenta voličov. Najhlasnejšie návrhy odmietol západ Kréty, kde tak urobilo 73,77 percenta voličov.

Grécky minister financií Janis Varufakis počas nedele rokoval so šéfmi tamojších bánk. Francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa majú kvôli výsledkom referenda stretnúť v pondelok večer v Paríži. Obaja politici sa zároveň vyslovili za zvolanie summitu lídrov eurozóny na utorok. Donald Tusk, predseda Európskej rady, ho zvolal na utorok večer. V pondelok bude zasadať rada guvernérov ECB. Naopak, Euroskupina (ministri financií eurozóny) žiadne rokovanie neplánovala, vraj nie je o čom rokovať. Nakoniec sa zíde v utorok, pred stretnutím lídrov eurozóny.

Vláda gréckeho premiéra tvrdí, že rozhodné ‚nie‘ v hlasovaní posilnilo vyjednávaciu pozíciu Atén o treťom balíku finančnej pomoci pre Grécko. Európska komisia to však označila za falošné tvrdenia.

Vaarufakis tvrdí, že v prípade odmietnutia návrhu budú musieť veritelia Aténam okamžite poskytnúť priaznivejšie podmienky. Podľa niektorých vysokých činiteľov eurozóny je však takáto predstava úplne falošná, píše agentúra Reuters. Napätie v Grécku tento týždeň vzrástlo po tom, čo bola vláda nútená uzavrieť banky a obmedziť výbery z bankomatov.

Priebeh a výsledky referenda sme sledovali na Pravda.sk online:

02:50 Spolu 61,31 percenta voličov v Grécku odmietlo v nedeľňajšom referende podmienky, ktoré im v júni v rámci novej dohody o finančnej pomoci pre túto zadlženú krajinu predložila eurozóna. Za bolo 38,69 percenta. Po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov to na svojom webe oznámilo grécke ministerstvo vnútra.

Konečné výsledky gréckeho referenda Foto: ekloges.ypes.gr
Výsledky gréckeho referenda Konečné výsledky gréckeho referenda

01.05 Jedinou istotou v gréckej kríze zostáva po referende neistota, napísal denník The Wall Street Journal. Jasné je len to, že banky sa v pondelok neotvoria a zrejme zostanú zavreté dlhší čas, dodal denník. Viac informácií v článku Tlač po referende: Jedinou istotou je neistota.

00.20 Euroskupina (ministri financií eurozóny) sa stretne v utorok, pred summitom lídrov Eurozóny. Oznámil to jej šéf Jeroen Dijsselbloem. Uviedol tiež: „Beriem na vedomie výsledky gréckeho referenda. Tento výsledok je veľmi poľutovaniahodný pre budúcnosť Grécka. Pre oživenie gréckeho hospodárstva sú ťažké opatrenia a reformy nevyhnutné. Čakáme na iniciatívy gréckych orgánov.“

00.10 V pondelok doobeda sa stretnú grécki politickí lídri u prezidenta Prokopisa Pavlopoulosa.

00.05 Európska centrálna banka pravdepodobne ponechá objem núdzových úverových liniek (ELA) pre grécke banky na nezmenenej úrovni. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje. Gréckym bankám tak ostáva už len málo času, kým vyčerpajú aktuálny objem približne 89 mld. eur, ktoré majú v rámci ELA k dispozícii. V nasledujúcich dňoch by tak mohli byť banky naďalej zatvorené. Ponechanie objemu ELA na nezmenenej úrovni by však znamenalo, že grécke banky sa vyhnú drastickej alternatíve, v rámci ktorej by aktuálna pomoc skončila, čo by spôsobilo okamžitý kolaps gréckych bánk.

00.00 O polnoci SELČ bolo sčítaných takmer 95 percent hlasov. Čísla sa ustálili na 61,32 % za „nie“ a 38,68 % za „áno“. Zúčastnilo sa viac ako 62 percent voličov.

23.55 Gréci sa rozhodli pre horší a ťažší variant nielen pre Grécko, ale pre celú Európu, komentoval grécke „nie“ český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Chápem odhodlanie (francúzskeho) prezidenta (Françoisa) Hollanda a (nemeckej) kancelárky (Angely) Merkelovej, ale myslím si, že je takmer nemožné držať Grékov v eurozóne proti ich vôli,“ uviedol Sobotka.

23.25 Grécky premiér Alexis Tsipras po víťaznom „nie“ podmienkam veriteľov plánuje začať ďalšie vyjednávanie, ktoré už ale bude zahŕňať aj odpis gréckych dlhov. Partneri Grécka túto podmienku dosiaľ odmietali a žiadali, aby sa Atény najprv ponorili do hlbokých štrukturálnych reforiem. Viac sa dozviete v článku Tsipras povzbudený referendom chce žiadať odpis gréckych dlhov.

Alexis Tsipras po odmietnutí podmienok... Foto: Reuters, Jean-Paul Pelissier
Alexis Tsipras Alexis Tsipras po odmietnutí podmienok veriteľov v referende chce žiadať od eurozóny odpis gréckych dlhov.

23.22 Predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal na utorok večer summit krajín eurozóny. Európska komisia oznámila, že výsledky referenda uznáva.

23.15 Takzvaný Grexit, čiže odchod Grécka z eurozóny, sa teraz zdá byť ako realistický scenár. Na svojom twitterovom účte to napísal slovenský minister financií Peter Kažimír. „Nočná mora "euro-architektov“, že krajina by mohla opustiť klub, sa po hlasovaní Grékov za „nie“ javí ako realistický scenár". „Odmietnutie reforiem v Grécku nemôže znamenať, že dostanú peniaze ľahšie,“ dodal.

23.10 Grécko nikdy nemalo byť v eurozóne, tvrdí český minister financií Andrej Babiš. Podľa neho bolo jasné už pred piatimi rokmi, že Grécko dlhy nemôže zaplatiť. „Vtedy európski politici presunuli pohľadávky súkromných veriteľov na bedrá svojich daňových poplatníkov a teraz sa im to bude ťažko vysvetľovať, keby museli časť dlhu odpísať,“ napísal Babiš. Bez odpisu časti dlhu však nemôže Grécko podľa neho súčasnú krízu zvládnuť. „Euro nebol len menový projekt, ale aj hospodársky. Preto Grécko v eurozóne nikdy byť nemalo“.

23.01 „Dňa 25. januára ľudia povedali ‚nie‘ piatim rokom pokrytectva. Päť mesiacov sme vyjednávali, aby zaznel jeden logický argument: žiadne nové škrty, ‚áno‘ skutočným reformám, ktoré zničia korupciu,“ reagoval minister financií Janis Varufakis na výsledok referenda. Viac sa dozviete v článku Varufakis: Gréci odmietli päť rokov trvajúce pokrytectvo.

Janis Varufakis po referende, ktoré povedalo... Foto: SITA/AP, Angelos Christofilopoulos
Janis Varufakis Janis Varufakis po referende, ktoré povedalo nie podmienkam veriteľov Grécka.

22.53 Šéfka opozičných socialistov Fofi Gennimataová uznala výsledky referenda. „Rešpektujeme verdikt ľudu. Ľud chce, aby sme zostali v Európe a chce dohodu. Krajina musí vyjsť von zo slepej uličky, kde sa ocitla vinou vlády,“ vyhlásila. "PASOK (Panhelénske socialistické hnutie) viedol svoju bitku za ‚áno‘ v záujme gréckeho ľudu. Je na čase, aby predseda vlády uviedol do praxe svoj sľub dohody do 48 hodín pre obnovenie stability v krajine. Čas sa odpočítava, Grécko neznesie ďalšie zdržanie, "dodala.

22.51 „Grécky ľud dokázal, že sa nenechá vydierať, terorizovať a nechať si vyhrážať. Demokracia zvíťazila,“ napísal na svojom twitterovom účte už pri prvých odhadoch vykonaných podľa telefonického prieskumu voličov grécky minister obrany a šéf koaličných Nezávislých Grékov Panos Kammenos.

22.50 „S týmto výsledkom dostal premiér (Alexis Tsipras) jasný mandát od gréckeho ľudu,“ reagoval na prvé výsledky hovorca gréckej vlády Gavriil Sakellaridis. Podľa neho tento mandát znamená, že grécka vláda má brániť svoj postoj voči medzinárodným veriteľom a tiež svoj návrh, ktorý veriteľom predložila. „Naozajstné vyjednávanie sa musí začať dnes v noci,“ dodal Sakellaridis.

22.49 Šéf gréckej opozičnej strany Nová demokracia Antonis Samaras odstúpil z funkcie. Urobil tak, keď bolo jasné, že referendum odmietlo podmienky veriteľov. Samaras presadzoval prijatie podmienok ako záchranu pre zotrvanie krajiny v eurozóne.

22.46 Angela Merkelová sa v telefonáte s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom zhodla, že summit lídrov krajín eurozóny by sa mal konať v utorok. Merkelová a Hollande sú podľa hovorcu nemeckej vlády zajedno v tom, že výsledky hlasovania gréckych občanov by mali byť rešpektované.

22.45 Kým budú v Grécku v platnosti kontroly toku kapitálu, Gréci si nebudú môcť vybrať svoje peniaze ani z bezpečnostných schránok v bankách. Uviedla to štátna tajomníčka gréckeho ministerstva financií Nadia Valavaniová.

22.30 Jednotná európska mena euro hneď po otvorení ázijských trhov prudko oslabila. Podľa analytikov tak reaguje na priebežné výsledky referenda v Grécku. K doláru euro strácalo 1,4 percenta na 1,0955 USD, k japonskému jenu potom 2,1 percenta na 133,50 JPY.

22.12 Podpredseda poslaneckého klubu nemeckých sociálnych demokratov Carsten Schneider označil výsledok referenda za veľmi vážnu komplikáciu. Položil si otázku, ako bude možné vyjednávať so súčasným gréckym vedením. „Neviem, ako môžeme ešte nájsť spoločnú reč,“ dodal tento tridsaťdeväťročný politík s výzvou na usporiadanie mimoriadneho summitu Európskej únie, pretože situácia je vraj príliš vážna na to, aby sa ňou zaoberali „len“ ministri financií eurozóny.

22.10 Podpredseda poslaneckého klubu nemeckých kresťanských demokratov Ralph Brinkhaus v televízii ZDF upozornil, že nevidí možnosť poskytnutia ďalšieho balíčka finančnej pomoci Grécku. „Pre nás vždy platilo pravidlo, že pomoc sa dáva výmenou za reformy,“ upozornil s tým, že „objektívne“ sa nebude dať naďalej Grékom pomáhať, keď v reformách nebudú pokračovať.

22.00 Nemecký minister Sigmar Gabriel povedal, že Tsipras „spálil posledné mosty“ medzi svojou krajinou a Európou. „Po zamietnutí pravidiel eurozóny tak, ako sa vyjadril hlasovaním ‚nie‘, sa rokovania o programoch pomoci v hodnote miliárd (eur) zdajú byť ťažko predstaviteľné,“ povedal denníku Tagesspiegel.

21.55 Líderka francúzskej krajne pravicovej Národnej fronty Marine Le Penová gréckej „Nie“ vrelo privítala. Na svojom twitterovom účte napísala: „Pekná a veľká lekcia demokracie, toto grécke ‚Nie‘. Národy sú späť!“. Le Penová, ktorá chce kandidovať na francúzsku prezidentku, sa politicky ostro vyhraňuje proti Európskej únii a každá známka jej oslabenia je podľa nej vítaná.

21.43 Po sčítaní viac ako 55 percent hlasov sa proti dohode s veriteľmi vyslovilo 61,3 percenta voličov. Vyplýva to z údajov gréckeho ministerstva vnútra, podľa ktorého sa hlasovania zúčastnilo vyše 60 percent oprávnených voličov. Neplatných bolo 5,7 percenta hlasov.

20.53 Ministri financií krajín eurozóny, takzvaná Euroskupina, nemajú v pláne zvolať na pondelok mimoriadnu schôdzku k Grécku. Povedal to zdroj agentúry Reuters v Bruseli. Podľa neho nie je o čom rokovať, pretože ministri nevedia, aký postoj grécka vláda po referende zaujme.

20.51 Centrum Atén zaplavili tisíce ľudí, ktorí odmietli dohodu so zahraničnými veriteľmi. Nad hlavou im vejú grécke vlajky.

Ľudia v Aténach oslavujú výsledky referenda. Foto: SITA/AP, Petros Giannakouris
Grécko, referendum Ľudia v Aténach oslavujú výsledky referenda.

20.49 Podľa priebežných čiastkových výsledkov za nie hlasovalo viac ako 61 percent voličov, za áno takmer 39 percent voličov.

20.13 Prieskumy verejnej mienky, podľa ktorých má tábor „nie“ malý, ale jasný náskok v referende, umožnia vláde konať a uzavrieť dohodu s medzinárodnými veriteľmi, povedal parlamentný hovorca vládnucej strany Syriza.

„Myslím si, že je to odporúčanie pre vládu…, aby rýchlo konala a pousilovala sa o dohodu a normalizáciu bankového systému,“ citovala Nikosa Filisa tlačová agentúra Reuters.

19.50 Prvé výsledky hlasovania v referende potvrdzujú, že Gréci dohodu s eurozónou odmietli. Po sčítaní skoro 18,5 percenta hlasov sa proti podmienkam veriteľov vyslovilo 60,4 percenta voličov. Vyplýva to z údajov gréckeho ministerstva vnútra, podľa ktorého sa hlasovania zúčastnilo vyše 56 percent oprávnených voličov.

„S týmto výsledkom dostal premiér (Alexis Tsipras) jasný mandát od gréckeho ľudu,“ reagoval na prvé výsledky hovorca gréckej vlády Gavriil Sakellaridis. Podľa neho tento mandát znamená, že grécka vláda má brániť svoj návrh predložený medzinárodným veriteľom a svoje postavenie. „Naozajstné vyjednávanie musí začať dnes v noci,“ dodal Sakellaridis.

„Grécky ľud dokázal, že sa nenechá vydierať a terorizovať. Demokracia zvíťazila,“ napísal na svojom twitterovom účte už pri prvých odhadoch vykonaných podľa telefonického prieskumu voličov grécky minister obrany a šéf koaličných Nezávislých Grékov Panos Kammenos.

19.09 Grécky minister financií Janis Varufakis sa chce ešte počas nedele stretnúť s šéfmi tamojších bánk. Agentúre Reuters to povedal zástupca ministerstva. Vládny vyjednávač potom povedal, že o zavedení paralelnej meny sa v Grécku nerokuje.

19.07 Francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v pondelok večer zídu v Paríži, aby prerokovali výsledky gréckeho referenda. Informoval o tom Elyzejský palác.

Francúzsky nedeľník Le Journal du Dimanche (JDD) predtým informoval, že bezprostredne po vyhlásení výsledkov referenda spolu budú Hollande a Merkelová telefonicky hovoriť.

S odvolaním sa na nemenované zdroje denník JDD uviedol, že Hollande podľa svojho najbližšieho okolia poznamenal, že bude ďalej naliehať, aby Grécko zotrvalo v eurozóne, či už hlasovanie dopadne akokoľvek. S Merkelovou má rokovať o tom, ako pokračovať v riešení gréckej dlhovej krízy po tom, čo sa voliči vyjadria.

18.32 Podľa agentúry GPO pre televíziu Mega sa proti dohode vyslovilo 51,5 percenta voličov, zatiaľ čo 48,5 percenta hlasovalo ‚áno‘, teda pre dohodu s veriteľmi. Podľa agentúry Metron Analysis pre televíziu ANT1 je tábor odporcov dohody silnejší a má 52 percent voličov, zatiaľ čo pre dohodu ich bolo 48 percent.

Ďalšie dve agentúry priznávajú väčšie rozpätie v možnom výsledku. Inštitút MRB pre televíziu Skai uvádza, že proti dohode s veriteľmi, teda ‚nie‘, hlasovalo 49 až 54 percent ľudí, pre možnosť ‚áno‘ potom 46 až 51 percent. Ústav Marc pre televíziu Alpha píše o 49,5 percenta až 54,5 percenta medzi odporcami a 45,5 percenta až 50,5 percenta medzi zástancami dohody.

Ide o výsledky prieskumov vykonaných počas dňa telefonicky medzi voličmi, nie o takzvané „exit polls“, čo sú prvé odhady na základe otázok pri odchode voličov z volebných miestností.

Členovia vládnucej strany Syriza po vypočutí... Foto: SITA/AP, Giannis Papanikos
Syriza, referendum Členovia vládnucej strany Syriza po vypočutí prvých odhadov výsledkov referenda v Solúne.

18.21 Referendum sa skončilo. Grécke médiá odhadli volebnú účasť na 65 percent. Volebné miestnosti sa uzavreli o 18:00 SELČ, k dispozícii boli voličom po dobu 12 hodín.

17.00 Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann podľa zdrojov denníka Handelsblatt varoval vládu Angely Merkelovej, že odchod Grécka z eurozóny by spôsobil v nemeckom rozpočte výpadok rádovo miliardy eur. Negatívne by totiž ovplyvnil profit Bundesbank, ktorá dodáva do rozpočtu peniaze. Viac sa dozviete v článku Grexit by Nemcom zobral milliardy eur.

16.55 Francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macrona pre stanicu BFM povedal, že ani odmietnutie reforiem v plebiscite nemôže automaticky viesť k odchodu krajiny z eurozóny.

15.42 Grécky minister financií Varufakis povedal, že odstúpi z funkcie, ak obyvatelia zahlasujú za prijatie prísnejších reforiem.

Varufakis na otázku, či naozaj odstúpi, ak Gréci zahlasujú za prijatie reforiem, povedal: „Rozhodne.“ Dodal však, že väčšina ľudí sa nevysloví za reformy, uviedla agentúra Reuters.

15.16 Grécka súkromná televízia Mega TV informovala, že účasť voličov je pozoruhodne vysoká, už okolo 14.00 h SELČ dosahovala 35 percent, a pred hlasovacími miestnosťami v metropole Atény stáli dlhé rady čakajúcich. Účasť v referende musí byť nad 40 percent, aby bolo platné.

Vysoká účasť voličov v Grécku je bežná, pretože hlasovania sú v krajine povinné – hoci tento zákon sa v posledných rokoch v praxi neuplatňuje.

15.10 Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier vyhlásil, že ak v referende zvíťazí tábor „nie“, neuľahčí to zadlženej krajine budúce vyjednávanie kompromisov s medzinárodnými veriteľmi – „práve naopak“.

Napriek tomu uviedol, že Gréci majú právo hlasovať o budúcnosti svojej krajiny a že Grécko zostane v Európskej únii, aj keby v referende odmietlo úsporné a reformné opatrenia, požadované medzinárodnými veriteľmi.

Šéf nemeckej diplomacie varoval, že Grexit – odchod Grécka z 19-člennej eurozóny – by poškodil dôveryhodnosť Európy vo svete.

13.50 Minister financií Varufakis vyhlásil, že referendum dáva Grékom príležitosť rozhodnúť o „ultimáte“ v podobe prísnych úsporných opatrení, ktoré Grécku predložila 19-členná eurozóna.

Grécky minister financií Yanis Varufakis... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Varufakis Grécky minister financií Yanis Varufakis hlasoval v referende vo volebnej miestnosti v Aténach.

Varufakis dodal, že „obrovské chyby“ eurozóny viedli k požiadavkám, aby Grécko uplatnilo ešte prísnejšie úsporné kroky, ale svoj názor na ne musia vyjadriť samotní Gréci. Podľa ministrových slov hlasovanie „dáva Európe nádej, že spoločná mena a demokracia môžu koexistovať“.

Varufakis prišiel odovzdať hlas v spoločnosti svojho 90-ročného otca Jorgosa na južnom predmestí Atén nazývanom Faliro.

13.48 Prezident Pavlopulos vyzval na jednotu Grékov, nech je výsledok referenda akýkoľvek. Keď hádzal do urny svoj hlas, povedal: „Budeme kráčať ďalej, všetci spolu.“

12.20 Prípadná nová grécka mena – drachma alebo akákoľvek dočasná platobná jednotka – by spočiatku výrazne oslabila, tvrdia analytici. Pre získanie konkurencieschop­nosti by bola potrebná devalvácia o štvrtinu, ale v prípade chaosu by sa mohla dostať aj na pätinu hodnoty eura. Viac sa dozviete v článku Drachma by spočiatku bola výrazne slabšia.

12.02 Grécko sa bude musieť vzdať eura, ak v referende zvíťazia odporcovia dohody Atén s veriteľmi o reformách výmenou za pomoc, povedal šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz. „Bude Grécko stále v eurozóne aj po tomto referende? O to práve ide. Ak budú hlasovať ‚nie‘, budú musieť po referende zaviesť inú menu, pretože euro už nebude dostupné ako platobný prostriedok,“ vyhlásil. Viac sa dozviete v článku Schulz: Ak Grécko povie nie, bude si musieť zaviesť inú menu.

11.45 Poľsko je pripravené intervenovať na trhu, ak výsledok gréckeho referenda povedie k nadmernému oslabeniu poľského zlotého. Viac sa dozviete v článku Poliaci budú brániť kurz zlotého.

10.55 Názorová rozdelenosť panuje aj v mnohých gréckych rodinách, napísala tlačová agentúra AP. Ako príklad uviedla rodinu Danikoglusovcov. Hlava rodiny Danikoglusovcov, Dimitris (48) pracujúci v rodinnom klenotníctve, hlasuje za ‚áno‘ úsporným opatreniam. Obáva sa totiž, že Grécko bude ohrozené, ak odíde z eurozóny.

„Som nútený hlasovať ‚áno‘, lebo chcem zostať v eurozóne a v EÚ. Neviem si predstaviť Grécko mimo Európy a neverím tomu, že ak budeme hlasovať ‚nie‘, budeme môcť zostať. To nebudem riskovať,“ vysvetlil. Dodal však, že jeho zisky za posledných päť rokov úspornej politiky klesli. Preňho a pre celú krajinu by bol návrat k drachme katastrofou, myslí si tiež.

Volebná miestnosť v Aténach.
Žena odchádza z hlasovacej miestnosti v meste...
+8Volička s hlasovacím lístkom vo volebnej...

Jeho dcéra a študentka filozofie na univerzite Alexandra (20) hlasuje „nie, pretože je už unavená z toho, ako bohatšie európske krajiny komandujú Grécko“. „Mám strach zo svojej budúcnosti. Každý deň vidím, ako ľudí prepúšťajú zo zamestnania. Vidím ľudí, ako vyhladovaní trpia na uliciach… Z eurozóny ide na nás teror. Chcem tomu odporovať. Nechcem, aby nás ovládali všetky tieto veľké krajiny.“

Syn Nikolas (23), ktorý sa pripravuje na kariéru právnika, stojí po boku otca. „Vnímam napätie v práci, napätie na uliciach, v kaviarňach. Ľudia sa celý čas len hádajú. Bojím sa súčasnej situácie. Bojím sa, naozaj. Hlasujem ‚áno‘, lebo chcem diskusiu s Európou. Ak v referende preváži ‚nie‘, obávam sa, že žiadna diskusia nebude – alebo budú podmienky tvrdšie než doteraz,“ vysvetlil. „Situácia môže vyústiť do vojny medzi ľuďmi. Grék bude proti Grékovi. Ľudia sú už teraz rozdelení 50 na 50. Čo sa stane deň po referende? Bojím sa.“

Manželka Dimitra (48) nedôveruje kampani „áno“, ani kampani „nie“ a vôbec nemá v pláne ísť hlasovať v tomto závažnom referende. „Chcem zostať v EÚ, ale nehlasujem ‚áno‘, lebo neverím stranám, ktoré presadzujú tento postoj. Veď práve oni túto krízu spôsobili. Neverím ani stranám vyzývajúcim na ‚nie‘. Mám z nich ten istý pocit,“ uviedla. „Nepôjdem hlasovať, alebo ‚áno‘ aj ‚nie‘ vnímam tak, akoby mi niekto kázal, ako mám zomrieť. Hanbím sa, že som bývalú vládu celé tie roky volila,“ dodala.

10.39 "Hlasovala som ‚nie‘ namiesto ‚áno‘, čo je voľba, na ktorej trvajú naši európski partneri. Som už takmer štyri roky bez práce a hovorila som si, že musím byť trpezlivá … Už mám ale dosť núdze a nezamestnanosti, "povedala agentúre Reuters štyridsaťtriročná volička z Atén.

10.35 „Dnes Gréci rozhodujú o osude našej krajiny. Hlasujeme ‚áno‘ pre Grécko, hlasujeme ‚áno‘ pre Európu,“ uviedol vo volebnej miestnosti opozičný vodca a bývalý premiér Antonis Samaras.

10.30 Svoj hlas už odovzdal aj šéf ľavicovej vlády Alexis Tsipras, podľa ktorého je referendum o reformách víťazstvom demokracie. „Je možné ignorovať vôľu jednej vlády, vôľa ľudu sa ale ignorovať nedá,“ povedal Tsipras novinárom, keď odovzdal svoj volebný lístok. „Som si istý, že otvárame novú cestu pre všetky európske národy,“ dodal.

Grécky premiér Alexis Tsipras odovzdal svoj... Foto: SITA/AP, Petros Karadjias
Tsipras, referendum Grécky premiér Alexis Tsipras odovzdal svoj hlasovací lístok vo volebnej miestnosti v Aténach.

10.03 Riziko konca eura v Grécku sa môže dotknúť aj Slovákov, ktorí sa do krajiny vybrali vlastným autom. Slovenskí motoristi môžu zaznamenať problémy na čerpacích staniciach. Viac sa dozviete v článku Slovenskí kamionisti vidia v Grécku riziká.

9.15 Stredoeu­rópske krajiny EÚ, ktoré ešte nepoužívajú euro, sa obávajú, že ak Grécko eurozónu opustí, eurozóna sa zmení, píše internetový denník Politico. Viac si prečítajte v článku Politico: Stredná Európa sa obáva, že by ju Grexit izoloval.

9.05 Prieskumy verejnej mienky pred referendom naznačovali, že počet voličov, ktorí sa chystajú návrhy veriteľov podporiť, je prakticky vyrovnaný s počtom tých, ktorí ich chcú odmietnuť.

9.00 Predstavi­telia niektorých európskych krajín referendum označujú za hlasovanie o zotrvaní Grécka v eurozóne, ktorá teraz kvôli vývoju v Grécku čelí najväčšej kríze od svojho vzniku pred 15 rokmi. Podľa niektorých hlasov je v hre dokonca aj zotrvanie Grécka v Európskej únii.

8.45 V Grécku sa od 7.00 h miestneho času (06.00 h SELČ) otvorili hlasovacie miestnosti. Hlasovacie miestnosti sa uzavrú o 18:00 SELČ, prvé oficiálne odhady výsledkov sa podľa agentúry Reuters očakávajú okolo 20:00 SELČ. Nedeľnajšie referendum v Grécku je prvé od roku 1974, keď občania rozhodovali o zrušení monarchie.