Po kauze s bustou spúšťa ministerstvo kontroly

Martina Šimoňáková | 28.07.2015 07:00
Gettyho múzeum Foto: ,
Sochu získalo Gettyho múzeum v Los Angeles.
Údajne až 30 miliónov eur zaplatilo losangeleské Gettyho múzeum za bustu pápeža Pavla V. obchodníkovi, ktorý ju na Slovensku kúpil za smiešnych 24-tisíc eur.

Dielo, o ktorom si u nás desaťročia mysleli, že je iba kópiou, pokladá totiž Gettyho múzeum za nesmierne cenný originál z dielne slávneho Giana Lorenza Berniniho. Chybou ministerstva kultúry mohol kupec dielo vyviezť a dnes je už vystavené v Amerike.

Za posledný polrok sa podľa informácií ministerstva kultúry zo Slovenska (bez Berniniho) vyviezlo šesť umeleckých diel v hodnote 472 550 eur, pričom išlo o maľby, porcelánové servisy či historickú zbraň. Po vypuknutí kauzy okolo Berniniho sochy odvolal minister aj šéfa sekcie kultúrneho dedičstva. Prvou úlohou novej poverenej generálnej riaditeľky sekcie Ivety Kodoňovej bude navrhnúť nových členov komisie a preveriť konania o trvalom vývoze predmetov kultúrnej hodnoty.

Prečítajte si glosu Martina Krna Pomedzi prsty.

Vývozu sochy, ktorá bola súčasťou pozostalosti výtvarníka Ernesta Zmetáka, predchádzala séria omylov. Aukčná spoločnosť SOGA, ktorá sa dielo dvakrát snažila neúspešne predať, nespoznala, že ide o originál. Najviac však pochybilo ministerstvo kultúry, keď povolilo vyviezť dielo za hranice. Kým rezort si chybu priznáva, SOGA nie.

Hoci nový majiteľ vo svojej žiadosti o vývoz sochy uviedol informáciu, že ide pravdepodobne o Berniniho dielo v hodnote 5 miliónov libier (cca 7 miliónov eur), štátna radkyňa na ministerstve svojvoľne uviedla v liste pre komisiu, ktorá vývoz povoľuje, že ide iba o dielo podľa Berniniho. A tak komisia vývoz povolila. Kvôli tomu minister kultúry jej členov odvolal, novú komisiu vymenuje 30. augusta.

Podľa Zuzany Konopáskovej, odborníčky na staré európske umenie, je to pre slovenský umelecký svet veľká strata. „Ministerstvo kultúry malo prejaviť o dielo záujem. Stálo by to aj za nejakú verejnú zbierku, ak by sa v štátnom rozpočte nenašlo dostatok peňazí. Také dielo sa už nikdy neobjaví v strednej Európe a už vôbec nie na Slovensku. Určite by naň do Slovenskej národnej galérie alebo inej kultúrnej inštitúcie, ktorá by dielo kúpila, prichádzali húfy záujemcov. Lebo Bernini je meno, ktoré ťahá návštevníkov, ktoré vzbudzuje záujem milovníkov barokového umenia. Je to nedosiahnuteľný a najväčší sochár všetkých čias,“ dodala Konopásková. Bustu pápeža Pavla V. dražili cez aukčnú spoločnosť SOGA celkom dvakrát v priebehu roka. Vyvolávacia cena diela bola v decembri 2013 47-tisíc eur. Do druhej aukcie v septembri 2014 už išlo dielo so zníženou cenou na 24-tisíc. Obe boli neúspešné.

SOGA sa bráni tým, že aukčný katalóg v prípade Zmetákovej zbierky mal na starosti odborník na jeho dielo, ktorý sa ním zaoberal dlhodobo. „Socha bola odbornej verejnosti odjakživa známa – intenzívnejšie od 80. rokov, kedy bola katalogizovaná v rámci zamýšľaného darovania umelcovej zbierky galérii v Nových Zámkoch. Nikto však, ani mimoriadne erudovaný znalec talianskeho umenia Ernest Zmeták, ale ani viacerí galerijní odborníci zaoberajúci sa jeho zbierkou (minimálne od roku 1985), nevyslovili čo i len hypotézu, keď už nie tvrdenie, že ide o dielo ,z ruky' Lorenza Berniniho,“ uviedla v stanovisku aukčná spoločnosť. Kritiku, že jej odborníci sa v tomto prípade fatálne zmýlili, odmieta. „Predovšetkým teda: SOGA nie je žiadna vedecká ustanovizeň a nedisponuje nejakým stálym tímom odborníkov ,na všetko',“ reagovala firma.

Zuzana Konopásková si myslí, že aukčná spoločnosť nemusela spoznať, či je socha originál. „Najmä z toho dôvodu, že Zmeták bol zberateľ a on sám nemal toto dielo zaradené ako dielo Berniniho, čo mohlo istým spôsobom zľahčiť SOGA prácu. Prevzali atribúciu, pod ktorou mal Zmeták dielo vedené, a pravdepodobne sa tým hlbšie ani nezapodievali, keďže jeho zbierka bola pomerne dobre spracovaná. Stáva sa to aj vo svete na aukčných trhoch, nie je to ojedinelá vec,“ dodala odborníčka na staré európske umenie.

Sochu odkúpil Clément Guenebeaud za zníženú cenu 24-tisíc eur. Podľa informácií talianskej agentúry Adnkronos nový majiteľ oslovil ohľadom hodnoty diela Francesca Petrucciho, riaditeľa múzea Palazzo Chigi Ariccia, ktorý bol v prípade busty pápeža Pavla V. „zasiahnutý výnimočnou kvalitou, silou portrétu s nespochybniteľnou pravosťou diela“. Podľa denníka Der Standard ponúkli bustu aj Johannovi Kräftnerovi, riaditeľovi Lichtenstein Collection, no ten s poďakovaním odmietol a dôvodom bola práve vysoká cena diela. Napokon sprostredkovala obchod s losangeleským Gettyho múzeom londýnska spoločnosť Sotheby's a cena za „slovenského“ Berniniho sa podľa informácií Der Standard vyšplhala na 30 miliónov eur. Pravda kontaktovala Gettyho múzeum, to však do uzávierky cenu nepotvrdilo a komentovať ju nechcelo ani v predchádzajúcich vyjadreniach.

Busta pápeža Pavla V. je jednou prvých z Berniniho dielne a vznikla na prianie kardinála Borgheseho. V roku 1893 ju vydražil súkromný viedenský zberateľ. Gettyho múzeum uvádza, že socha bola vtedy predaná ako dielo talianskeho umelca Alessandra Algardiho, no štúdia z roku 1916 prisúdila autorstvo opäť Berninimu. Takmer 400-ročná busta pápeža Pavla V. sa dostala do zbierky slovenského výtvarníka – milovníka talianskeho umenia Ernesta Zmetáka – niekedy na konci druhej svetovej vojny. Či Zmeták tušil, že ide o Berniniho originál, sa už nedozvieme, jeho dediči to však netušili a prišli o milióny.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ