Maďarsko neotvorí žiadny koridor pre imigrantov do EÚ

ČTK | 21.10.2015 17:37
Maďarsko nemá v úmysle otvoriť koridor pre migrantov usilujúcich sa preniknúť do Európskej únie. Vyhlásil to v stredu maďarský vládny hovorca Zoltán Kovács po stretnutí policajných prezidentov Chorvátska, Slovinska, Rakúska a Maďarska vo Viedni.

„Maďarsko dalo jasne najavo, že nepodporí žiadny návrh na otvorenie koridoru na uzavretých južných hraniciach. Neposkytne ani žiadne dopravné prostriedky pre migrantov vnútri schengenskej zóny,“ povedal Kovács na tlačovej konferencii.

Maďarsko v reakcii na vlnu utečencov uzavrelo hranice so Srbskom a v sobotu aj s Chorvátskom. Hlavná vlna migrantov smerujúcich na Západ cez Balkán sa tak presunula na hranice Chorvátska so Slovinskom, ktoré sa po uzavretí maďarských hraníc potýka s prílivom tisícov utečencov.

Maďarské médiá v stredu zverejnili vyhlásenie premiéra Viktora Orbána, ktorý je na návšteve v Španielsku. V Madride novinárom povedal, že väčšina Európanov maďarský postup v migračnej kríze schvaľuje. Prisťahovalecká vlna môže podľa Orbána Európu rozdeliť a zničiť. Maďarsko preto Európu chráni a svoju zelenú hranicu migrantom neotvorí, citovala premiéra agentúra MTI.