Paška nebude na kandidátke Smeru do volieb

SITA, Pravda.sk | 30.11.2015 10:46, aktualizované: 
Pavol Paška Foto: ,
Pavol Paška skončil ako šéf parlamentu po prevalení kauzy predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici.
Pavol Paška nebude na kandidátke Smeru do marcových parlamentných volieb. Funkcie predsedu parlamentu sa Paška vzdal minulý rok na jeseň. Predsedníctvo Smeru bude kandidátku schvaľovať v utorok.

Paška v rozhovore priznal pre Hospodárske noviny, že ak by dostal ponuku na post ministra zahraničných vecí, určite by sa nad ňou zamyslel. „Funkcia šéfa parlamentu v sebe niesla aj významný zahraničnopolitický rozmer,“ konštatoval.

Podpredseda Smeru a minister kultúry Marek Maďarič je prekvapený informáciou o ambíciách bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku na funkciu ministra zahraničných vecí.

Trnavská krajská predsedníčka Smeru Renáta Zmajkovičová taktiež nebude na kandidátke strany do marcových parlamentných volieb. Uviedol to zdroj z prostredia vedenia Smeru. Zmajkovičová bola od začiatku volebného obdobia podpredsedníčkou NR SR. Po kauze nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu sa však funkcie vzdala. V parlamente zostala pôsobiť ako poslankyňa NR SR.

Na kandidátke naopak bude šéf tlačového odboru na Úrade vlády SR a bývalý novinár Erik Tomáš. Na kandidátke bude aj Andrej Kolesík. Nepotvrdia sa tak medializované informácie, že na kandidátke nebude. Pred štyrmi rokmi kandidoval zo 48. miesta, aj na kandidátke pred marcovými voľbami by to mala byť podobná pozícia.

Kandidovať opäť bude aj Anton Martvoň. Ten bol pred štyrmi rokmi sedemdesiaty druhý, teraz o niečo klesne. Miesto na kandidačnej listine budú mať aj Mladí sociálni demokrati. Ich predseda Juraj Gedra bude kandidovať z piatej desiatky.

Na kandidátke bude aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Obsadiť má jedno z popredných miest. Lajčák je diplomat, doteraz nie je členom strany. Má sa stať aj jednou z tvárí predvolebnej kampane. Jeho úlohou bude osloviť najmä bratislavského a mestského voliča. Smer už kariérneho diplomata do volieb nasadil.

V posledných eurovoľbách bol lídrom kandidátky Smeru Maroš Šefčovič. Po voľbách sa však mandátu europoslanca vzdal a stal sa komisárom Európskej komisie za Slovenskú republiku. Na kandidátku sa dostane aj prešovský župan Peter Chudík. Kandidovať má aj štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.

Na kandidátke by sa nemala objaviť ani Iveta Lišková. Tá by mala odísť pôsobiť do diplomacie. Kandidovať nebude ani Mojmír Mamojka, toho Smer navrhuje ako kandidáta na ústavného sudcu. „Ja som o tom hovoril z mojej iniciatívy s premiérom Robertom Ficom už pred tromi mesiacmi, pretože o tom treba hovoriť zavčasu. Som vďačný, že som mohol byť v parlamente desať rokov ako predseda ústavnoprávneho výboru a výboru pre vzdelávanie,“ povedal Mamojka pred časom s tým, že umenie odísť je veľké umenie, s ktorým však nikdy nemal problém.

Na kandidátke nebude ani exministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová. Tá však kandiduje na komisára pre deti. Rovnako sa na kandidátke neobjaví ani poslanec Ivan Varga či bývalá starostka Oravskej Lesnej Viera Mazúrová.

Parlamentné voľby budú v sobotu 5. marca 2016. Voľby do národnej rady sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Politické subjekty, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, musia kandidačné listiny podať do 6. decembra.