Opozičná líderka: Venezuela chce zmenu. Budeme ju brániť

Andrej Matišák, Pravda | 06.12.2015 16:00
Venezuela, Lilian Tintoriová Foto: ,
Opozičná líderka Lilian Tintoriová.
"Máme nádej a mobilné telefóny,“ povedala pre Pravdu Lilian Tintoriová. Je jednou z líderiek opozície pred zajtrajšími voľbami vo Venezuele. Podľa prieskumov by v nich mohla zvíťaziť koalícia opozičných strán Okrúhly stôl demokratickej jednoty. Tintoriovej manžel Leopoldo Lopéz sedí vo väzení, kam ho poslal chávistický režim Nicolása Madura. "Musíme opraviť venezuelskú demokraciu. Ale prostredníctvom demokratických metód,“ tvrdí Tintoriová. Pred niekoľkými dňami však obvinila vládu z pokusu o atentát. Na jednom z predvolebných stretnutí, na ktorom sa zúčastnila, zastrelili opozičného lídra Luisa Manuela Díaza.

Vášho manžela vo Venezuele odsúdili na vyše 13 rokov, keď ho obvinili zo zločineckého spolčovania sa. Stalo sa to napriek protestom medzinárodných organizácií vrátane OSN. Ako ste reagovali na rozsudok?
Nebolo to prekvapenie. Vo  Venezuele nie sú jednotlivé zložky moci v štáte oddelené. Rozsudok je odkazom svetu, že žijeme v diktatúre. Cítime neistotu, obavy, strach. Priemerne raz za 20 minút vo Venezuele zomrie jeden človek násilnou smrťou. Všetko toto sa deje už roky. Nie je to len politický problém, ktorému čelíme. Týka sa to celej spoločnosti, krajiny.

Chcete to zmeniť. Aký máte plán?
Plán bol vždy taký, že zmena má prísť pokojnou, demokratickou cestou. Týmto spôsobom musí súčasný katastrofálny režim odísť. Je nešťastím pre Venezuelu. Chceme vyhrať voľby. To je náš plán. Bude to však len prvý krok na ceste, aby sa krajina vrátila k fungovaniu právnych noriem. Nejde len o výhru, ide aj o to, aby sme vypočuli hlas väčšiny Venezuelčanov.

Súčasný režim ste však označili za diktatúru. Ak je to tak, prečo si myslíte, že môžete vyhrať voľby?
Bude to veľmi náročné. Režim kontroluje justíciu, armádu. Lenže viac ako 86 percent Venezuelčanov si podľa prieskumov želá nejakú zmenu. Je to pre nás veľká príležitosť. Treba ísť voliť. Nech ľudia prejavia, čo si myslia. Nemáme inú možnosť, ako zmeniť krajinu. Musíme opraviť venezuelskú demokraciu. Ale prostredníctvom demokratických me­tód.

Hoci chce 86 percent Venezuelčanov zmenu, nemusí to znamenať, že bude voliť opozíciu, že títo ľudia vôbec pôjdu voliť. Ako sa ich snažíte presvedčiť?
Verím, že ľudia vo Venezuele rátajú dni, aby mohli ísť voliť. Cítim to. Tento pocit je v uliciach. Obyvatelia, frustrovaní, chcú získať späť svoju dôstojnosť. Nepôjdu len voliť. Svoju voľbu chcú aj brániť. Budú čakať na sčítanie hlasov, aby bolo transparentné.

Aký je váš plán, čo sa týka sčítania hlasov, keď existujú obavy, že režim by mohol mať takpovediac vlastné výsledky?
Kľúčové je v tomto medzinárodné spoločenstvo. Režim kontroluje všetko. Ale my máme nádej a naše mobilné telefóny.

Mobilné telefóny?
Áno. Robíme videá, obrázky. Ukazujeme svetu, ako vyzerá Venezuela. Dlhé rady na tovar. Aké náročné je kúpiť mlieko pre deti. Ľudia o tom hovoria. A opisujú aj politické násilie. Ako ich bili a mučili. Všetky tieto príbehy sú pravdivé. Motivuje nás to. Musíme zmeniť budúcnosť. Väčšina Venezuelčanov to tak cíti. A vedia, že oni sú tou zmenou.

Nakoľko je venezuelská opozícia jednotná?
Máme spoločný front. Okrúhly stôl demokratickej jednoty. Sme v tom spolu. Kandidáti boli vybratí v primárkach. Ja nekandidujem. Robím kampaň pre všetkých, čo sa na našej strane zúčastnia na voľbách. Cestujem aj po svete. Upozorňujem na prípad môjho manžela Leopolda. Ale nielen na neho. Vo Venezuele je 79 politických väzňov. Sústredíme sa na kontakty v Latinskej a Severnej Amerike a v Európe. Potrebujeme, aby bol na vládu vo Venezuele tlak, aby bola transparentná. Režim prezidenta Nicolása Madura však nechce volebných pozorovateľov. Ako som však už povedala, Venezuelčania pôjdu voliť. Budeme tam a budeme brániť naše rozhodnutie. Počas posledných volieb nebol proces sčítania hlasov transparentný.

Obávate sa povolebného násilia?
Vláda na nás útočí už teraz. Posiela svoje úderky. Je to zlé. Keď to bude potrebné, pôjdeme do ulíc a budeme brániť výsledky volieb. Ale pokojnou cestou. Vláda však má zbrane, políciu, armádu. Režim používa násilie. Opozícia nemá zbrane. My máme len nádej, že zmeníme Venezuelu.

Keď opozícia vyhrá, čo urobí s krajinou?
Chceme presadiť amnestiu pre politických väzňov. A práce je mimoriadne veľa. Venezuela je v krízovom stave. Našu pozornosť sústredíme na ekonomický pokrok  a zabezpečenie pokoja v krajine.

Čo so súčasným režimom?
Verím v zmierenie a dialóg. Verím v odpúšťanie. Máme zodpovednosť za to, aby sme to presadili. Môj manžel Leopoldo stále hovorí, že potrebujeme dialóg a musíme pochopiť tých druhých. A my musíme ísť v tomto príkladom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ