Ceny ropy padli hlbšie než počas krízy

ČTK | 08.12.2015 20:50
Svetové ceny ropy v utorok pokračovali vo výraznom poklese, približne šesť percent odpísali už v pondelok. Zostúpili na šesťročné minimum.

Teraz sa pohybujú na nových minimách od finančnej krízy pred siedmimi rokmi. Severomorská ropa Brent navyše prvýkrát od februára 2009 zostúpila pod hranicu 40 dolárov za barel. Na trhu tiež po nečinnosti kartelu OPEC vládnu obavy z nedostatku skladovacích kapacít vo svete, kde aj naďalej silnie pretlak ponuky.

Brent v 15:10 SEČ strácal takmer dve percentá a nachádzal sa tesne pod hranicou 40 dolárov za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI klesala podobným tempom a bola na 36,85 USD za barel. V utorok podvečer sa ceny stabilizovali, Brent sa vrátil nad 40 dolárov za barel.

Ropný kartel OPEC sa na piatkovom zasadnutí vo Viedni nedokázal dohodnúť na nastavení oficiálneho ťažobného limitu a odmietol návrhy niektorých členov obmedziť ťažbu v záujme stabilizácie cien a vzhľadom k očakávanému rastu produkcie ropy v Iráne a v Iraku. Za posledný rok a pol ceny ropy stratili zhruba dve tretiny hodnoty.

Nečinnosť OPEC prichystala scénu pre ďalší boj o podiely na výrazne prezásobeném trhu. Odhaduje sa, že svetový trh teraz absorbuje takmer dva milióny denných barelov menej, ako sa produkuje.

„OPEC stratil kontrolu nad trhom. Ak sa niečo zásadné nezmení v dopyte, je cestou najmenšieho odporu pokles do rozpätia 35–38 dolárov za barel,“ povedal agentúre Reuters analytik Michael Hewson zo spoločnosti CMC Markets.

Kľúčovým míľnikom by podľa analytikov mohlo byť, keby ropa Brent zostúpila pod 36 dolárov. Tým by dosiahla úroveň, na ktorej bola naposledy v roku 2004 – teda v čase, keď sa začal trend prudkého rastu cien ropy a ďalších komodít. Niektoré banky, vrátane vplyvnej Goldman Sachs, predpovedajú, že keby sa svetu minuli kapacity na uskladnenie prebytočnej ropy, mohla by cena klesnúť až k 20 dolárom.