Rok 2015: Koniec Merkelovej éry?

Andrej Matišák, Pravda | 30.12.2015 16:00
Angela Merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Merkelová objasňuje utečeneckú krízu.
Utečenci, vitajte. Budú tieto dve slová mottom, ktoré povedie nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú (61) do politického dôchodku? Kresťanskodemokratická politička, ktorá viac ako desaťročie dominuje domácej, európskej a do veľkej miery aj svetovej politickej scéne, má pred sebou neistú budúcnosť.

Nemci akoby sa už trocha chceli vymaniť z náručia svojej Mutti. Mamkin recept na utečeneckú krízu im akosi nevonia. Najprv ho síce privítali, ale desaťtisíce migrantov, pre ktorých je Nemecko vidinou lepšieho života, zrazu miestnych obyvateľov vystrašili. Merkelová ich síce ubezpečuje, že sa to dá zvládnuť, ale zdá sa, že voliči azda prvý raz vážne pochybujú o schopnostiach kancelárky.

"Za posledné mesiace, keď utečenecká kríza dosahovala vrchol, vzniklo akési súťaženie medzi politickými komentátormi a expertmi na verejnú mienku o to, kto bude predpovedať koniec politickej kariéry Angely Merkelovej,“ reagoval pre Pravdu z Berlína Jörg Forbrig, analytik organizácie German Marshall Fund. "Prieskumy ukazujú, že medzi Nemcami narastá neistota. Ale predpovede o Merkelovej konci sú predčasné a nepodložené,“ myslí si Forbrig.

Dobrý rok

Veď rok 2015 sa pre nemeckú kancelárku nevyvíjal zle. Merkelová si získala uznanie, keď bola schopná nakresliť jasné červené čiary pre agresívnu politiku ruského prezidenta Vladimira Putina. Bez kancelárky by bolo na európskej scéne oveľa ťažšie dohodnúť sa na spoločnom postupe proti Moskve a jej vojenským dobrodružstvám na Ukrajine.

Ak Putin rátal, že najmä z ekonomických dôvodov Berlín nad jeho správaním privrie oči, v Merkelovej sa prepočítal. V skutočnosti je trocha prekvapujúce, že magazín Forbes v roku 2015 dal v rebríčku najmocnejších ľudí sveta na prvé miesto ruského prezidenta a nemeckú kancelárku až na druhé. Merkelová išla do Moskvy na 70. oslavy konca druhej svetovej vojny. Ale nezúčastnila sa na pompéznej vojenskej prehliadke, ktorú usporiadalo Rusko. A neváhala Putinove kroky kritizovať.

Ani grécka finančná dráma vrcholiaca v lete sa neskončila pre Merkelovú najhoršie, aj keď v nej už zaznelo pár falošných tónov. Nemecko spoločne s inými krajinami, vrátane Slovenska, dotlačili Grécko na pokraj vypadnutia z eurozóny. Zdá sa však, že tento plán bol viac dielom ministra financií Wolfganga Schäublea a Merkelová si nebola úplne istá, ako ďaleko zájsť. Objavili sa dokonca úvahy, že Schäuble konal do istej miery na vlastnú päsť, keď navrhoval Grécku, aby načas opustilo eurozónu.

Ekonomické problémy Atén nie sú zažehnané. Až čas ukáže, nakoľko bude Grécko schopné plniť dohody a či nemala byť k nemu eurozóna ústretovejšia. Merkelová však aj z tejto krízy vyšla ako nenahraditeľná pre Európu. Ako to napísal aj magazín The Economist.

Zlý rok

Možný Grexit bol problém, ktorý mal potenciál rozdeliť Európsku úniu. Tá to však so zaťatými zubami vydržala. No na dvere už klopala ďalšia kríza, ktorá už skutočne môže byť pre EÚ osudová. Čo to znamená pre Merkelovú, ak pripustíme, že je pre úniu skutočne nenahraditeľná? Zrazí kancelárku z piedestálu viac ako milión utečencov, ktorých tohto roku zaregistrovalo Nemecko?

Migrantská kríza ukázala, aká nepripravená môže byť Európa na veľké výzvy. Hoci na juhu od starého kontinentu bublali konflikty, hoci sa Stredozemné more stalo hrobom pre stovky ľudí, vždy to bol problém niekoho iného. A keď desaťtisíce utečencov začali skutočne prúdiť cez európske hranice, nejednotnosť Európy sa prejavila ešte viac.

Určite k nej prispela aj nemecká kancelárka. Matka Angela: Merkelovej utečenecká politika delí Európu. Taký bol názov článku jedného zo septembrových čísel magazínu Der Spiegel. Časopis mal na titulnej strane Merkelovú, keď ju v koláži obliekol do rúcha, aké nosila Matka Tereza.

"Dokážeme to,“ povedala nemecká kancelárka koncom augusta. Vyhlásila, že prijme utečencov zo Sýrie. Akokoľvek to bolo sympatické gesto, Merkelová svoj postup poriadne nekonzultovala ani s vlastnými politickými partnermi, ani s európskymi spojencami. V situácii, keď Berlín hovoril o spoločných riešeniach utečeneckej krízy na úrovni EÚ, to bol veľmi problematický krok.

Časopis Time zvolil nemeckú kancelárku Angelu... Foto: SITA/AP
Time, Merkelová Časopis Time zvolil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za osobnosť roka. Chváli ju za jej vodcovstvo vo všetkom, od sýrskych utečencov až po grécku krízu.

"Inak by to nebola moja krajina,“ vyhlásila však neskôr kancelárka. Vraj sa nebude ospravedlňovať za to, že Nemecko ukázalo svetu priateľskú tvár.

Je mimoriadne náročné presne zhodnotiť, aký skutočný dosah mali Merkelovej slová na utečeneckú krízu. Neexistuje žiadny prieskum či štúdia medzi migrantmi, ako boli nimi ovplyvnení. Rovnako sa preto nedá jasne povedať, či sa utečenci ponáhľali do Európy, lebo Maďarsko stavalo svoj plot a bolo zjavné, že sa migrantská cesta sťaží. Len za september a október však cez Stredozemné more prišlo na starý kontinent takmer 400-tisíc ľudí. Vyplýva to z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Čo bude ďalej

Merkelová si bude v najbližších týždňoch asi môcť trocha vydýchnuť. Prúd utečencov spomalila zima. Po rekordoch v septembri a októbri ich prišlo v novembri do Európy „len“ 140-tisíc.

Vianočnú pauzu možno Merkelová využije na premýšľanie o politickej budúcnosti. Prvý raz sa stala kancelárkou pred desiatimi rokmi. Potom vyhrala voľby ešte dva razy. V roku 2009 a 2013. Lenže podľa prieskumu nedeľníka Bild am Sonntag si až 48 percent Nemcov želá, aby v roku 2017 už nekandidovala. Zároveň si 47 percent opýtaných myslí, že Merkelovej prístup k utečeneckej kríze je nesprávny.

Keď pred dvoma rokmi vyhrala voľby, sama naznačovala, že sa už o ďalší kancelársky úrad nebude uchádzať. CDU však zatiaľ nenašla reálnu alternatívu k Merkelovej. Preto je pravdepodobnejšie, že v roku 2017 bude stále líderkou kresťanských demokratov. Napriek tomu, že za prístup k utečeneckej kríze čelí kritike aj vo vlastnej strane. No len veľmi ťažko sa dá hovoriť o tom, že sa CDU v popularite jednoznačne prepadla. V roku 2013 dostali konzervatívci 41,5 percenta hlasov. Odvtedy zaznamenali ústup z pozícií, ale najhorší výsledok, ktorý dosiahli v prieskumoch, bol 34,5 percenta hlasov.

Merkelová však čelí hrozbe, ktorú predtým nepoznala. Časť najkonzervatív­nejších voličov jej preberá protiimigrantská Alternatíva pre Nemecko, ktorej popularita sa pohybuje až na úrovni desiatich percent.

"Určite je Merkelovej pozícia vratkejšia práve pre jej prístup k utečeneckej kríze. Kritizovali ju vysokopostavení členovia strany. Menšie zoskupenia ako Alternatíva pre Nemecko zase naberajú na sile. Stále by však súčasná veľká koalícia CDU a SPD mala väčšinu v parlamente,“ pripomenul Ed Turner, expert na nemeckú politiku z Astonskej univerzity. "Merkelová v lete naznačila, že to môže ako kancelárka skúsiť opäť. Z minulosti vie, ako čeliť opozícii, hoci tentoraz je situácia pre ňu vážnejšia ako kedykoľvek predtým. No napriek tomu by som si nestavil proti nej,“ povedal pre Pravdu Turner.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ