S preplatením faktúr na Starý most by nemali byť problémy

SITA | 22.12.2015 17:06
S preplatením oprávnených nákladov na ukončenú rekonštrukciu Starého mosta v Bratislave a výstavbu električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu v Petržalke by nemali byť problémy.

Z Operačného programu Doprava 2007 – 2013 zostávalo podľa ministerstva dopravy uhradiť prijímateľovi, teda mestu Bratislava, už len jednu faktúru vo výške 5,8 mil. eur.

„Projekt Nosný systém Mestskej hromadnej dopravy, prevádzkový úsek Janíkov dvor – Šafárikovo námestie v Bratislave, 1. časť Bosákova ulica – Šafárikovo námestie je zo stavebného hľadiska dokončený. Potvrdil to aj nezávislý stavebný dozor,“ informoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

„Pre ministerstvo ako riadiaci orgán Operačného programu Doprava je relevantné dodanie dokumentácie, resp. faktúr ako podkladov k zaplateniu, potvrdených nezávislým stavebným dozorom,“ dodal.

+9

Podmienkou preplatenia oprávnených výdavkov zo zdrojov Európskej únie v končiacom sa programovom období 2007 – 2013, vrátane dočerpania prostriedkov, je ukončenie projektu a a uhradenie faktúr dodávateľom do konca tohto roka. „Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, ako aj zmluva o dielo je naviazaná na prevzatie ukončeného diela, nie na kolaudáciu projektu a spustenie prevádzky električiek. Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku umožňuje preplácať len zrealizované výdavky. Tie sa preplácajú priebežne,“ uviedol Kóňa. Na základe informácií od stavebného dozoru je dielo ukončené a financovanie prebieha v zmysle platnej zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku.

Alokácia finančných prostriedkov EÚ na realizáciu tohto projektu predstavovala 62,98 mil. eur a objem domáceho spolufinancovania 7,41 mil. eur. Z európskych peňazí bolo do konca novembra vyčerpaných 38,17 mil. eur a v rámci spolufinancovania 4,49 mil. eur. Nezrovnalosti a vratky pri zdrojoch EÚ dosiahli 1,05 mil. eur a pri spolufinancovaní 124 tis. eur. Zhotoviteľom stavby bolo Združenie MHD – Starý most na čele so spoločnosťou Eurovia SK, a.s., ďalšími členmi boli spoločnosti Eurovia CS, a.s. a SMP CZ, a.s. Celkové stavebné náklady predstavovali 58,8 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (70,56 mil. eur vrátane dane).