Od januára bude možné používať elektronické náramky

SITA | 28.12.2015 15:57
Od nového roka sa Slovensko zaradí medzi krajiny, kde je možné odsúdených na trest domáceho väzenia kontrolovať elektronickými náramkami. Umožňuje to zákon, ktorý nadobudne účinnosť 1. januára. Okrem trestu domáceho väzenia bude možné systém elektronického monitoringu využiť napríklad aj pri ochrane obetí domáceho násilia či v prevencii domáceho násilia.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec verí, že spustenie nového systému bude predstavovať silný impulz pre modernizáciu trestnej politiky a podporu alternatívnych trestov. „Ide o historický míľnik v slovenskej trestnej politike, ktorý umožní lepšiu prácu s odsúdenými, spravodlivejšie trestanie a najmä vyššiu ochranu verejnosti pred kriminalitou,“ uviedol minister Borec pre agentúru SITA.

Trest domáceho väzenia môžu súdy ukladať už takmer desať rokov, avšak práve pre chýbajúci systém kontroly tento inštitút využívali len celkom výnimočne. Spustením nového systému by sa to malo zmeniť. Po novom bude možné trest domáceho väzenia uložiť až na dva roky, doposiaľ to bolo maximálne na rok. Stále však platí, že táto alternatíva k väznici bude prichádzať do úvahy len pre páchateľov menej závažných trestných činov.

Ministerstvo spravodlivosti očakáva, že postupne bude možné monitorovať novým systémom až do dvetisíc ľudí. V tomto počte sú zahrnuté aj kontroly iných rozhodnutí – napríklad zákazu priblíženia sa k obeti a ďalších obmedzení nariadených súdom prevažne v trestnom, ale aj v civilnom konaní. Za používanie elektronických náramkov v domácom väzení budú odsúdení platiť 1,50 eura denne. To je zhruba polovica denných nákladov na systém.

Systém elektronického monitoringu osôb za 22 miliónov eur bol vybudovaný z eurofondov v rámci operačného programu Informatizácia spoločnosti. Budú sa vďaka nemu šetriť aj náklady na väznenie odsúdených. Priemerné náklady na väzňa v klasickom zariadení sa pohybujú okolo 14 tisíc eur ročne. „V prípade domáceho väzenia tieto náklady odpadávajú, odsúdený môže navyše riadne pracovať, platiť dane a starať sa o rodinu, čo prináša spoločnosti aj štátu ďalšie benefity,“ vysvetľuje Borec.

Ostrému spusteniu projektu predchádzala pilotná prevádzka. V lete sa do nej zapojilo viac ako 220 figurantov na celom Slovensku. Boli medzi nimi odsúdení z otvorených oddelení, študenti, pracovníci Zboru väzenskej a justičnej stráže, ale aj viacerí novinári. Pri pilotnej prevádzke sa v praxi overoval celý systém vrátane vyhodnocovania a riešenia bezpečnostných incidentov, keď odsúdený poruší súdom stanovený režim. Následnom takéhoto porušenia bude spravidla nariadenie riadneho výkonu trestu odňatia slobody vo väzení, upozorňuje ministerstvo.