Dzurinda: Že som tú Žitňanskú nevyrazil z kandidátky

su, Pravda | 30.12.2015 17:50
tk, dzurinda, zitnanska, prezidium Foto: ,
Na archívnej snímke bývalý premiér a šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda a vtedajšia podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská.
Pýcha predchádza pád. Toto staré príslovie vztiahol na seba a bývalých spolustraníkov expremiér a šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda, keď pred pár týždňami hodnotil rozklad jeho bývalej strany. Video, kde Dzurinda spomína, že ich porazila pýcha, visí zabudnuté na webe združenia Nová generácia, ktoré s ním zorganizovalo debatu začiatkom októbra.

Za veľkú chybu Dzurinda považuje, že pred voľbami 2012 nevyhodil z kandidačnej listiny vtedajšiu podpredsedníčku strany Luciu Žitňanskú. Práve Žitňanská ešte počas volebnej kampane prejavila záujem uchádzať sa o funkciu šéfky SDKÚ, ak získa viac krúžkov od voličov ako Dzurinda.

„Len zrazu som videl bilbordy, že krúžky. Ešte som to nahlas nepovedal. Počúvajte, že som vtedy tú Žitňanskú nevyrazil z kandidátky… Ťažkú chybu som urobil. Čo to je za politickú stranu, keď ide do volieb s tým, že Miki je nepopulárny, lebo má toho za ušami aj nemá, ale nános bol veľký. Tak ide so sloganom, že ja som čistá. Ja som modrá, ale čistá a vediac, že budem mať viac krúžkov, budem bos strany,“ prezradil publiku Dzurinda.

Ako ďalej pokračoval, už vtedy vedel, že je zle. „Pýcha nás porazila. Pýcha a to, že sme nezvládali moc. Že sme si mysleli, že túto moc budeme mať forever (navždy) a zadarmo. No a tak sme dostali po pysku, že sa dodnes z toho nevieme spamätať,“ vyznal sa bývalý premiér.

Pasáž, ktorú cituje článok, nájdete vo videu v čase od 1:01:00.

Vrátil sa aj ku kongresu SDKÚ v máji 2012. Vtedy už nekandidoval a v súboji o post predsedu Pavol Frešo porazil Žitňanskú. „Jeden človek nepovedal, aby som zostal niekde vo vedení. A ja som už mal toho plné kecky. Ale ani Mikloš. Pre mňa to bol fascinujúci príbeh, ako strana pokojne s noblesou, s radosťou, len už choď. Počúvajte, toľko lídrov som ešte v živote nevidel, jak bolo vtedy, keď sme odchádzali, v SDKÚ. A bili sa, ruvali sa jak psi,“ pripomenul Dzurinda.

Lucia Žitňanská je dnes podpredsedníčkou Mostu-Híd. Na Dzurindu nereagovala, mobil mala vypnutý. Líder Mostu-Híd Béla Bugár sa Žitňanskej zastal a poznamenal, že by mohol povedať, že Dzurinda urobil najväčšiu chybu, keď bránil tých, ktorí „robili neplechu“ pri rôznych kauzách.

Politológa Michala Horského prekvapila Dzurindova analýza rozkladu SDKÚ. „Akoby za jedného z hlavných deštruktorov zašlej slávy expremiérskej strany označil Luciu Žitňanskú. Mikulášovi Dzurindovi treba pripomenúť, že prvý vážny krok krachu strany nastal po jej založení, keď vyhodil tvorcov SDKÚ ako napríklad Milana Kňažka či Romana Kováča. Ďalšou vážnou chybou boli okolnosti, za akých sa zbavil programového nositeľa strany Ivana Šimka,“ povedal politológ. Upozornil, že bez analýzy vážnych chýb Dzurindu sa nedopátrame príčin rozvratu SDKÚ. „A tým menej pitvaním výkonu funkcie Lucie Žitňanskej,“ uzavrel Horský.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ