Aký bude rok 2016? Veľká anketa denníka Pravda

Pravda | 03.01.2016 12:00
Aký bude rok 2016? Veľká anketa denníka Pravda o očakávaniach a želaniach v novom roku.

Eva Goncalvesová, primárka oddelenia pre zlyhávanie a transplantáciu srdca Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, Bratislava

Rok 2016 (aj všetky nasledujúce) bude taký, aký si ho urobíme a aký si zaslúžime. Našu vôľu, rozhodnutia a činy bude pochopiteľne formovať aj náhoda v podobe šťastia aj smutných nešťastných udalostí a v dnešnom globalizovanom svete nás iste zasiahnu aj udalosti, ktoré sa odohrajú ďaleko od našich domovov. Rozhodujúcim spôsobom však naše životy a šťastie formujeme sami. Viem, že toto poznanie dozrieva v mnohých najmä mladých ľuďoch a tí budú meniť spoločnosť. Verím, že sa budú otvorene hlásiť k ideálom našej civilizácie, ktorá spočíva v rešpektovaní slobody a práva a prejavení lásky k blížnemu a úcty k životu. Verím, že budú mať vôľu a odvahu o týchto ideáloch nielen rozprávať, ale ich aj šíriť a uplatňovať pre všetkých. Ja sa budem v budúcom roku snažiť, aby som bola oporou svojim najbližším, dávala nádej, chránila život a zdravie svojich pacientov a aspoň kvapkou prispela k rozvoju slovenskej medicíny.

Peter Sagan, slovenský športovec roka, cyklistický majster sveta, Žilina
Želám v prvom rade všetkým zdravie, to je vôbec najdôležitejšie. A nech má každý pohodový rok, plný príjemných zážitkov a pekných okamihov.

Rudolf Schuster, exprezident Slovenskej republiky, Košice
Verím, že sa vyrieši problém v Sýrii po dohode USA a Ruskej federácie. Rovnako verím, že sa pokročí v otázke utečencov a vznikne dohoda o ochrane vonkajších hraníc Schengenu. Verím, že EÚ prehodnotí systém utečeneckých kvót a nebude nútiť členské krajiny, aby si migrantov povinne prerozdelili a následne stiahnu žaloby Slovensko aj Maďarsko, ktoré kvóty napadli na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu. Keď sa len 50 percent z týchto očakávaní naplní, bude dobre. V domácej politike neočakávam veľké zmeny. Opozícia je rozhasená, nie je zjednotená. Predpokladám, že po voľbách vznikne dvojkoalícia. Ktorá to bude, nechcem predpovedať. Verím však, že to bude dobré pre Smer aj pre ďalšiu opozičnú stranu.

Brigita Schmögnerová, exministerka financií, Bratislava
Domáca politika bude v roku 2016 zakonzer­vovaná. To isté bude zrejme platiť i pre európsku politiku. Rok 2016 bude predvolebným rokom v Nemecku. Sotva možno predpokladať, že by nemecká garnitúra súhlasila s radikálnejšími zmenami v eurozóne. Druhý pilier bankovej únie – spoločná ochrana vkladov – sa bude odďaľovať a nedosiahne sa žiadny pokrok vo fiškálnej únii. Eurozóna zostane v pasci nízkeho rastu, deflácie, vysokej zadlženosti a nezamestnanosti. Obmedzený mandát ECB jej neumožní prijať razantnejšie kroky. Paradoxne – rastu by mohlo dopomôcť zamestnať masu imigrantov. To sa však do konca roka 2016 sotva podarí.

Martin Huba, herec, Bratislava
Prial by som si, aby v nás zavládla presila ľudskosti. Dúfam, že začneme byť empatickejší, pretože aj napriek tomu všetkému, čo nás momentálne obklopuje, sme stále menej ľudskými.

Juraj Jakubisko, režisér, Praha
Očakávania mám také, že situácia s utečencami, ktorá nás trápi, a politická situácia, ktorá pre to nastala, sa zázračne vyrieši k dobrému a pozitívnemu. Mám skôr vlastné predsavzatia, pretože začneme nakrúcať od apríla Perinbabu 2. Verím, že rovnako zaujme a poteší divákov a že sa stane ďalším dielom vianočných večerov a odkazom pre rozprávku, ktorá podobne ako prvá Perinbaba vychová niekoľko generácií.

Iveta Škripková, riaditeľka Bábkového divadla na Rázcestí
Nemám odvahu očakávať niečo mimoriadne. Dnes už neverím na šance, čo prídu neočakávane, alebo na princov na bielom koni… Život je darček, v ktorom sa skrýva drina. Želám si, aby sme boli mentálne i telesne v pohode doma i v divadle. Hádam dokážeme prežiť ďalší rok v režime súčasného vedenia VÚC a obhájiť naše názory na demokraciu a umenie. A možno sa mi osobne i profesionálne podarí odlíšiť to, čo môžem/viem zmeniť a čím sa nemá význam zaoberať.

Pavol Šajgalík, predseda SAV, Bratislava
Čaká nás veľmi náročný rok aj v SAV – potenciálne spájanie inštitúcií, akreditácia a externé hodnotenie SAV a jednotlivých ústavov zahraničnými odborníkmi, ktoré nevieme, ako dopadne. Do toho vstupuje aj prvok volieb. Možno budeme pokračovať v tej istej vednej politike, možno bude vznikať mierne modifikovaná. Ja by som bol rád, keby bola stabilná bez ohľadu na volebné obdobie.

Dominika Cibulková, tenistka, Bratislava
Nikdy nevieme, čo na nás čaká. Mnohé veci však vieme ovplyvniť. Na tie by sa mal každý z nás zamerať. V mojom prípade ide o to, aby som tvrdo trénovala, dobre sa pripravila mentálne a potom z toho všetkého vyťažila v roku 2016 čo najviac. So zdravím je to už horšie. Preto verím, že v nadchádzajúcej sezóne ma podrží o čosi viac ako v tomto roku. Bez neho to nejde. Riadim sa tým, že každý si je strojcom vlastného šťastia. Nech nám všetkým praje a nech je tento rok pre nás tým najlepším!

Michal Horský, politológ, Trnava
Budúce časy sú vždy spojené s nádejou tým skôr, že v parlamentných voľbách vyberieme vládu, ktorá by s novou energiou mala slúžiť občanom. V novom roku nás čaká aj neľahké obdobie riešenia utečeneckej krízy. Ak sa Európa uchýli iba k pasívnemu prijímaniu utečencov, môže sa oslabiť európska integrácia a občania Slovenska ju začnú spochybňovať.

Veronika Šikulová, spisovateľka, Modra
Neviem, aký bude nasledujúci rok, ani si netrúfam dopredu povedať, aký by mal byť. Mohlo by sa ochladiť aj zapršať by mohlo a hádam aj nasnežiť. Všetci tu aj všetci tam, tam aj tu aj všetci by sme sa mohli trochu stíšiť a ukročiť. Nadskakovanie nám ide celkom dobre, ale akosi niet prečo vyskakovať.

Katarína Kafková, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov, Bratislava
Každý nový rok by mal byť lepší, ako ten predchádzajúci. Preto verím, že aj rok 2016 bude lepší ako ten uplynulý. Či už pre všetkých pacientov, naše zdravotníctvo, ako aj pre mňa osobne. Veľmi by som si priala, aby sme sa posunuli vpred. Aby slovenské zdravotníctvo malo víziu, ktorá by nám ukázala, ako by malo vyzerať o 5, 10, 20 rokov. Potrebujeme vyriešiť chýbajúce financie a dlhy, ktoré sa v celom sektore vytvárajú. Stále tu funguje korupcia na všetkých úrovniach. Treba s ňou skoncovať, a to veľmi rýchlo. Nesmieme tolerovať predražené CT prístroje alebo zarábanie na reexporte liekov. Pacienti by sa mali v novom roku konečne dozvedieť, začo platia zdravotné poistenie, na akú zdravotnú starostlivosť majú nárok, koľko majú alebo nemajú čakať na operáciu. Štát musí vyriešiť problém platenia nezmyselných poplatkov v ambulanciách a nemocniciach. Rovnako očakávam, že nová vláda pripraví zákon o dlhodobej starostlivosti, pretože nie je predsa normálne, že títo ľudia nikoho nezaujímajú. Taktiež dúfam, že pacientske organizácie budú konečne zapojené do rozhodovacích procesov pri tvorbe legislatívy. Zdravotnícke zákony, ktoré sa nás bytostne týkajú, sú žiaľ schvaľované úplne bez nášho názoru. Hlavne aby sme všetci boli zdraví, to je najdôležitejšie!

Matej Ruttkay, riaditeľ Archeologického ústavu SAV, Nitra
Pre mňa bude rok 2016 rokom radosti z krásnych vnučiek. V rámci osobných záväzkov by som chcel viac času venovať rodine a športu. Štát by zase mohol nájsť pri všade oslavovanom raste ekonomiky spôsob, ako výraznejšie podporiť vedu, školstvo a kultúru – základ našej lepšej budúcnosti. S napätím očakávam nové expozície a prezentáciu vzácnych kelto-rímskych architektúr na Bratislavskom hrade a ukončenie série 9. zväzkov publikácií o najstaršej minulosti nášho územia – Staré Slovensko. V nadväznosti na zložité udalosti v Európe v roku 2015 by som bol rád, ak by ľudia nemysleli iba na seba, ale aj na druhých.

Daniela Švecová, predsedníčka Najvyššieho súdu, Bratislava
Aj v roku 2016 v pracovnej oblasti vyviniem maximálne úsilie na získanie dôstojného sídla pre Najvyšší súd – samostatnej budovy a jej náležitého technického vybavenia. Budem sa snažiť o ďalšie posilnenie administratívneho aparátu tak na strane správy súdu, ako aj na strane samotného výkonu súdnictva (asistentov a zapisovateliek), aby sa sudcovia mohli viac venovať svojej základnej činnosti – rozhodovaniu v závažných právnych veciach a aby Najvyšší súd mohol viac zjednocovať výklad zákonov a všeobecne záväzných právnych predpisov tam, kde to právna úprava predpokladá. Stále budem pracovať na vylepšení medziľudských vzťahov na pracovisku. Vychádzam z toho, že iba dôstojné a vhodné pracovné podmienky a dobré medziľudské vzťahy dávajú záruku dobrej a včasnej práce sudcov a zamestnancov Najvyššieho súdu. Vydávanie kvalitných rozhodnutí bez zbytočných prieťahov je spôsobilé (aspoň sčasti) pozitívne ovplyvniť dôveryhodnosť Najvyššieho súdu v očiach verejnosti a vychádzajúc z ustálených pomerov v spoločnosti, v rodine a v mojom osobnom živote, verím (neodvážim sa povedať, že očakávam), že tento efekt sa mi podarí dosiahnuť v roku 2016.

Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave
Viem, že rok 2016 bude určite pestrý a zaujímavý. Určite nás čaká veľa udalostí tak v osobnom, rodinnom, ako aj v spoločenskom živote. Očakávam mnohé nové príjemné aj nepríjemné udalosti. Neraz nás prekvapia. Ale problémy a ich riešenia nás budú posúvať dopredu. A to, čo sa už nebude dať zmeniť, s tým sa budeme musieť vyrovnať a prijať to s pokorou. Prídu nešťastné chvíle, ale aj chvíľky šťastia. Čo neviem, ale v čo dúfam, je, že bude ubúdať sebeckosť a bezohľadnosť. Naopak, že sa v roku 2016 bude v každom z nás rozvíjať ľudskosť, ako aj humanizmus v celej našej spoločnosti.

Zuzana Kusá, sociologička, Bratislava
Určite sa neposilní ľudskoprávne povedomie, sociálne práva či solidarita s marginalizovanými skupinami. Parlamentné voľby a najmä predvolebná kampaň vyvolajú obvyklé pretekanie sa v tvrdých postojoch a zjednodušených riešeniach dlhodobej nezamestnanosti a situácie marginalizovaných komunít. Naše európske predsedníctvo a povinné konferencie zamerané na otázky sociálneho začleňovania a investovania do detí nebudú mať žiaden vplyv na verejné politiky či verejnú mienku.

Katarína Knechtová, speváčka, Prešov
Samozrejme, mám veľa očakávaní a veľa snov… Snov možno ešte viac, ale keďže sa neprezrádzajú, aby sa splnili, tak rovno prejdem k prvému veľkému očakávaniu v prvom štvrťroku 2016. Je to koncertné turné, ktoré bude v znamení nádherne prearanžovaných piesní pre akustické nástroje a malý orchester aj z môjho nového albumu Prežijú len milenci. Vnímam to už teraz veľmi intenzívne aj preto, že sa blíži 20. výročie môjho pôsobenia na scéne… Znie to neuveriteľne, ale je to tak. A najmä, buďme všetci zdraví.

Matej Tóth, chodec, Nitra
V roku 2016 by mala vyvrcholiť moja športová kariéra. Čakajú nás, verím, že krásne olympijské hry v Riu de Janeiro, kde by som bol rád, keby sa tam aj slovenská atletika zaradila medzi medailové športy. Očakávanie sú veľké, ale ešte mám pred sebou dlhú cestu. Bude to sezóna s jediným vrcholom. Prajem si, nech mi vydrží zdravie, aby som mohol naplno trénovať a stopercentne sa pripraviť na olympiádu

Viera Kalmárová, hlavná školská inšpektorka, Bratislava
Myslím, že rok 2016 ani tie ďalšie roky nebudú vôbec jednoduché v dôsledku toho, že mnohí ľudia v našej krajine nemajú kantovskú odvahu samostatne myslieť a už vôbec nie samostatne konať a niesť za svoje konanie aj zodpovednosť. Veď je predsa také pohodlné, keď niekto, kto je nositeľom hoci aj formálnej autority, nám povie nielen to, čo máme robiť, ale zároveň aj to, čo si o tom máme myslieť. Tento kľúčový spoločenský problém môžu vyriešiť iba takí učitelia, ktorí nestoja žiakom v ceste k vzdelávaniu.

Vladimír Mrva, vinár, Trnava
Nech je rok 2016 šťastný, bezpečný a požehnaný zdravím a prácou pre každého obyvateľa Slovenska. Kiežby mojej i ostatným rodinám, ale aj slovenskej ekonomike bolo súdené zažiť len pozitívne veci, ktoré prinášajú okrem radosti motiváciu, povzbudenie a nadšenie žiť a pracovať s väčším elánom a inšpiráciou. Sme národ s veľkou budúcnosťou, dorastá nám mládež, ktorá je plná nápadov a vie obstáť v konkurencii zahraničných rovesníkov. Myslím, že by sme sa mali viac zaujímať o to, ako žijeme, čo jeme a pijeme. Závisí od toho nielen naše osobné zdravie, ale aj prosperita slovenského vidieka. Chcel by som, aby vinári ponukou a kvalitou vín oslovili slovenských spotrebiteľov a presvedčili ich, že slovenské vína sú rovnako kvalitné ako zahraničné.

Soňa Puterková, Slovenská komora učiteľov, učiteľka, Bratislava
Želaním každého učiteľa je, aby jeho žiaci mali radi predmet, ktorý učí, aby sa v škole cítili dobre, aby vedeli, že učiteľ je v škole pre nich. Zároveň si želá vedieť, že je pre spoločnosť dôležitý a jeho práca má význam. Žiaľ, každý jeden rok, ktorý ľudia spravujúci tento štát nevyužijú na skvalitnenie vzdelávania, predstavuje nenávratnú stratu pre celú našu spoločnosť. Prajem si, aby v budúcom roku politici čo najskôr urobili konkrétne kroky, vďaka ktorým sa vzdelanie stane hodnotou, pre ktorú sa oplatí zariskovať aj prípadnú stratu volebných preferencií. V opačnom prípade hazardujú s našou budúcnosťou. Pre pedagógov si želám, aby sa konečne dočkali postavenia, aké im vo vyspelej krajine Európy prináleží.

Ján Kozák, tréner futbalistov Slovenska, Košice
Prial by som si, aby sa komplikovaná situácia vo svete v roku 2016 upokojila a zlepšila. Potešilo by ma, keby boli ľudia k sebe milší a tešili sa, že žijeme na tomto svete a dokážeme mať radosť aj z maličkostí. Čaká nás premiérový štart na majstrovstvách Európy, urobíme všetko, aby sme fanúšikov nesklamali a udržiavali celý čas ich výbornú náladu. Bolo by skvelé, keby nás prišli povzbudiť aj do Francúzska a hrou i výsledkami vyvoláme doma futbalový ošiaľ.

Ala Teicherová, výtvarníčka, Dubnica nad Váhom
Čo sa týka očakávania v roku 2016, tak asi ako každý z nás očakávam pokoj a mier, ústretovosť a lásku medzi nami ľuďmi. Potom môžu prísť aj tie osobné priania, medzi ktoré patrí samozrejme zdravie celej rodiny. Bola by som šťastná, keby rok 2016 bol aspoň taký ako ten predchádzajúci. Zo srdca by som si priala, aby môj syn úspešne ukončil bakalárske štúdium, aby môj synovec úspešne zmaturoval, aby sme si dokázali nájsť viac času na stretnutie s rodinkou. Medzi priania vo výtvarnej činnosti patrí aj správna múza pri tvorbe, aby som svojím dielom dokázala vždy potešiť oko i srdce divákov.

Oszkár Világi, predseda predstavenstva Slovnaft, Dunajská Streda
Pre rok 2016 očakávam, že makroekonomické podmienky nebudú výrazne odlišné ako dnes a celková klíma sa zásadnejšie z pohľadu ukazovateľov nezmení. Myslím si, že nízke ceny energií – plynu, elektrickej energie a pravdepodobne aj ropy budú vo svete aj naďalej pretrvávať. V prípade ropy ide skôr o súboj Saudskej Arábie s bridlicovým plynom, resp. bridlicovou ropou zo Spojených štátov, čím sa dostávajú do ťažkej situácie iné štáty, ako napríklad Rusko. Ale v podobnej pozícii sú aj veľké ťažobné spoločnosti, ktorých produkcia je už teraz nerentabilná alebo stratová. Možno očakávať otočenie trendu – vyšší dopyt nad ponukou a cena ropy sa tak vráti na vyššie úrovne. Predpokladám, že to bude medzi 60 a 70 dolárov za barel, čo môže byť podľa môjho názoru stabilná cena ropy v budúcich rokoch. Čo sa týka vývoja na Slovensku, myslím si, že po voľbách bude viac času, aby sa uskutočnili veľké reformy, na čo aj Slováci čakajú. Zmeny si vyžaduje najmä školstvo, pretože nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily bude mať dlhodobý vplyv na naše ekonomické výsledky. A samozrejme, zdravotníctvo, kde vidím rastúce napätie. Naším cieľom by mali byť podobné podmienky zdravotného zabezpečenia, ako majú Rakúšania alebo Nemci.

Elena Gallová Kriglerová, riaditeľka Centra pre výskum etnicity a kultúry, sociologička, Bratislava
Svet sa v posledných rokoch tak rýchlo a neočakávane mení, že je veľmi ťažké predpovedať, aký bude rok 2016. Môžem preto asi len povedať, aký by som chcela, aby bol. Želala by som si pre túto krajinu, aby sme namiesto petícií proti azylovým domom pre týrané ženy radšej hľadali spôsob, ako im pomôcť. Aby sme namiesto petícií proti utečencom a nepriateľských výkrikov politikov o ohrození Slovenska začali spoznávať ľudí, ktorí do tejto krajiny prichádzajú. Možno by sme zistili, že sú nám vlastne blízki a môžu tejto krajine dať veľmi veľa. Moja dcéra pôjde v roku 2016 do školy, tak by som chcela, aby sa tam mohla tešiť a aby školy začali byť miestom, kde sa deti naučia hodnotám vzájomného rešpektu. Zatiaľ sme nemali na Slovensku šťastie na premiérov, ako napríklad Kanada tento rok. To sa, žiaľ, asi ani po voľbách nezmení. Mohli by sme však aspoň vykročiť iným smerom ako doteraz.

Fedor Gömöry, zástupca riaditeľa Elektrotechnického ústavu SAV, Bratislava
Aký bude rok 2016? Je to ťažká otázka. Myslím si, že celá slovenská spoločnosť je na takej hrane – či sa budeme snažiť patriť do civilizovaného sveta, alebo nie. Patriť do civilizovaného sveta, to znamená smerom k európskym hodnotám a spôsobom. Ale ako sme videli aj pri utečeneckej kríze, naša spoločnosť zďaleka nemá takéto uvažovanie. A pokiaľ naša spoločnosť svojím zmýšľaním do toho civilizačného okruhu patriť nechce, tak aj podporu vedy vidím ako veľmi otáznu. Ľudia, pre ktorých je prvoradé nejaké hmotné zabezpečenie a krátkodobé programy, do vedy investovať nebudú. Ak však bude dostatočne silný hlas za to, že predsa len chceme patriť do tej Európy, tak si myslím, že pre vedu sa to bude pomaly, ale isto zlepšovať aj v tom budúcom roku.

Vincent Polakovič, Bratislava-Čunovo, riaditeľ Danubiana Meulensteen Art Museum
Všetkým, pre ktorých je výtvarné umenie dôležitou súčasťou života, želám, aby v slovenských múzeách a galériách našli zaujímavé výstavy, ktoré obohatia predovšetkým emócie, a vďaka kreativite umelcov pozitívne ovplyvnia aj ich každodenný život. Veď krása je budúcnosťou ľudstva. Danubiana Meulensteen Art Museum v roku, keď budú predsedajúcimi krajinami EÚ práve Holandsko a Slovensko, pripravuje výnimočné projekty určené najširšej kultúrnej verejnosti. Kto by si dal ujsť jedinečnú výstavu, akou je práve Joan Miró a Cobra od 2. júla do 13. novembra? Dosiaľ sme na podobné výstavy museli chodiť do Viedne, Londýna či Amsterdamu. Takže, dovidenia pri Dunaji v jednom z najromantic­kejších múzeí moderného umenia v Európe, priatelia!

Soňa Holúbková, Nadácia Krajina Harmónie, organizátorka festivalu Jašidielňa, Žilina
Bude taký, aký si ho urobíme. Ja sa budem tešiť v rodine, z detí a vnukov, odpoviem im na všetky zvedavé otázky a spolu prečítame veľa kníh. V práci budem podporovať rozvoj komunitných služieb, aby ľudia kvôli nim nemuseli odchádzať z domu. Budem robiť všetko, aby som pomohla odhaliť silné stránky ľudí s postihnutím a zvýšiť kvalitu života. Určite navštívim miesto, kde som ešte nikdy nebola, aby som nezabudla, že svet je rozmanitý. A budem pozorná, čo poviem, či urobím, lebo všetci pijeme z jednej rieky.

Roman Hradecký, riaditeľ Stredoslovenského múzea, Banská Bystrica
Rok 2016 bude iste rovnako náročný ako uplynulý rok. Ak nie zložitejší. Ako ukazujú viaceré príklady z našej histórie, dokázali sme najviac práve vtedy, keď sme boli k sebe navzájom tolerantní, spájali sme pre spoločné ciele ľudí rôznych svetonázorových a náboženských presvedčení, rešpektovali sme hodnoty svoje i druhých. Dúfam, že rok 2016 nám prinesie vládu, ktorá pochopí, že skutočné tradície Slovenska nie sú len kresťanské, ale aj občianske, humanistické a tolerantné. Rôznorodosť pomáha a chráni. <info> Zdeno Cíger, tréner hokejistov Slovenska, Bratislava <a> Hoci reprezentácia posledný zápas v závere roka prehrala so Švajčiarskom po samostatných nájazdoch, v porovnaní s Nemeckým pohárom sa zlepšila. Želám si, aby v takomto trende pokračovala aj v nadchádzajúcom roku, a najmä na majstrovstvách sveta. S uspokojením som prijal správu, že skupina hráčov ukončila bojkot reprezentácie. Som rád, že napätá situácia v slovenskom hokeji dospela k rozumnému východisku. Hráči, ktorí chcú reprezentovať za každých okolností, majú dvere otvorené. Iste, sú aj dôležitejšie veci na svete ako hokej, no patrím k ľuďom, ktorí s ním spojili život a chcú v ňom dosiahnuť úspech.

Anna Glejdúrová, predsedníčka PPD Liptovská Teplička
Bodaj by bol tento rok rovnako úspešný ako rok 2015, keď náš družstevný chotár ocenili ako najkrajší na Slovensku. Netrpezlivo budeme čakať na to, či prejdú naše rozvojové projekty a získame podporu z eurofondov na stabilizáciu chovu hovädzieho dobytka. Pasúce sa čriedy oviec a dobytka prispievajú ku krásnemu vzhľadu vysokohorskej krajiny, ale na zimu potrebujeme rozšíriť maštale. Zmodernizovali sme penzión, želáme si, aby bol budúci rok plný dovolenkárov. Máme čo ponúknuť, chutné liptovské jedlá, dobré východisko pre túry v Tatrách. Slovensku prajem pokojný a bezpečný rok, všetkým ľuďom, svojim blízkym, rodine, našim družstevníkom, priateľom a známym pevné zdravie a kúsok šťastia. Potrebujeme ho všetci, aby sme dosiahli to, po čom túžime.

Adam Ďurica, spevák, Nitra
Pre mňa bude rok 2016 najmä o koncertoch, lebo jesenná časť Mandolína Tour bola vypredaná a na základe toho som pridal ďalšie koncerty na február a apríl 2016. V apríli to budú dva koncerty Mandolína špeciál v Bratislave a v Košiciach, kde pripravíme fanúšikom väčšiu pódiovú svetelnú šou. Na to sa veľmi teším. Moje očakávania sú také, že koncerty vypredáme a bude to pekné finále celého projektu. Potom budeme koncertovať celý rok a pripravovať pomaličky aj nové veci.

Miroslav Tulák, prezident Združenia slovenských spotrebiteľov, Piešťany
Verím, že v roku 2016 sa svet a predovšetkým Európa vráti do reality, prevládne rovnováha emócií a zdravého sedliackeho rozumu a utečenecká kríza sa nebude opakovať v takom obrovskom rozsahu, akého sme boli svedkami teraz. Dúfam, že zlé predpovede a hrozby sa nenaplnia, krízové ohniská sa nerozhoria, ale skôr pohasnú a azda sa aj rozmary počasia trochu umúdria. Už by bolo načase, aby s nami občanmi spotrebiteľmi nielen štátni úradníci, ale predovšetkým obchodníci slušne nakladali. Azda sa trochu zvýši nielen vymáhateľnosť práva, ale predovšetkým kultúra naša spotrebiteľská každodenná. Hoci by bolo ilúziou veriť, že sa už konečne, ako by sa patrilo, staneme ozajstnými pánmi zákazníkmi. Všetkým spotrebiteľom prajem len kvalitné produkty za dobré ceny, čo najmenej reklamácií a ak, tak všetky úspešné, obchodníkom na oplátku serióznych zákazníkov a všetkým občanom zdravý a úspešný rok 2016.

Zuzana Števulová, Liga za ľudské práva, právnička, Bratislava
Rok 2016 bude naďalej v znamení utečencov a migrácie, pretože počet utečencov a vnútorne vysídlených ľudí cez rok narástol a dosiahol nové maximum. Želala by som si, aby sme videli viac odbornej a vecnej diskusie o tejto téme aj skutočný solidárny príspevok Slovenska ako člena EÚ – teda zapojenie sa do presídľovacích a relokačných programov a prijatie utečencov na naše územie. Určite by sme nemali zostať len pri 149 Iračanoch, máme kapacitu na pomoc väčšiemu počtu ľudí, vrátane maloletých utečencov bez sprievodu, ktorí prišli do Európy v tisíckach, a to najmä z Afganistanu.

Eva Majková, podpredsedníčka SAV pre výskum, Bratislava
Očakávam, že rok 2016 bude medzníkom, keď konečne zvíťazia moderné názory na funkčnosť a úlohu výskumných organizácií a bude schválený zákon o transformácii Slovenskej akadémie vied (SAV) na verejné výskumné inštitúcie, čo následne umožní aktívnejšiu účasť SAV v transfere poznatkov do praxe. Takisto, že adekvátnejším financovaním sa posilní pozícia Agentúry pre podporu výskumu a vývoja tak, aby dokázala iniciovať aj nové programy, ktoré sú pre rozvoj slovenskej ekonomiky potrebné.

Jakub Lipták, študent, Hriňová
Mojím veľkým želaním je, aby som v nastávajúcom roku úspešne zmaturoval na gymnáziu, ktoré navštevujem. Veľmi by som si tiež prial, aby sme v lete išli s najbližšími k moru.

Christopher Plant, šéf Britskej obchodnej komory na Slovensku, Londýn
Rok 2016 bude pre nás obrovskou výzvou, ale aj úžasnou príležitosťou. Veľmi sa tešíme na spoluprácu s našimi dlhodobými i novými členmi a ďalšími britskými firmami, ktorým sa budeme snažiť dopomôcť k vzájomnej spolupráci. Už počas tohto roka sme pripravili kompletný strategický plán podujatí pre rok 2016. Čakajú nás ďalšie Britsko-slovenské obchodné fóra na témy ako automobilový priemysel, stavebníctvo a strojárstvo, zdravotníctvo a farmaceutický priemysel, IKT, turizmus, životné prostredie a ďalšie, ktoré poskytnú platformu na bilaterálne stretnutia a diskusie a možnosť nadviazať nové medzinárodné partnerstvá medzi Slovenskom a Veľkou Britániou. V spolupráci s UK Trade and Investment sa budeme zameriavať na pomoc firmám pôsobiacim v automobilovom priemysle. Príchod Jaguar Land Roveru bude mať na Slovensko a jeho ekonomiku nepochybne pozitívny vplyv. Počínajúc rastom pracovných miest, zvýšením priemyselnej produkcie a exportu, zahŕňajúc príležitosti pre vznik a príchod nových dodávateľov a samozrejme vytváranie pozitívnej reklamy Slovenska v zahraničí. Záujem britských firiem o partnerstvo so slovenskými spoločnosťami stúpa a my spolu s UK Trade and Investment urobíme všetko pre to, aby sme obom stranám sprostredkovali čo najlepšie príležitosti.

Zuzana Rehák Štefečeková, strelkyňa, Bratislava Rok 2016 bude pre mňa určite rokom plným zmien, keďže sa v apríli stanem po prvý raz mamou a väčšinu organizácie môjho času prevezme malý za mňa. Všetko sa bude krútiť iba okolo neho. Veľmi sa na to s manželom tešíme. Zaujímavé bude pre mňa aj to, že si pre zmenu po dvanástich rokoch pozriem olympijské hry iba v televízii. Všetkým slovenským športovcom budem držať palce, aby im to v Riu vyšlo podľa ich prianí. 

Pavel Petránek, farmár a predseda Turčianskej komory, Turčianske Teplice
Želám všetkým pevné zdravie a šťastie, svojej rodine, zamestnancom, celej turčianskej poľnohospodárskej pospolitosti. Nežijeme ľahké časy, bodaj by sa svet utíšil, prestali vojnové konflikty, aby sme žili pokojnejšie. Prajem našej krajine ekonomickú stabilitu a po voľbách udržanie kurzu na sebestačnosť. Potrebujeme ustálenú agrárnu politiku. Túžime predať čo najviac potravín na lokálnom turčianskom trhu. Ponúkame čerstvé kvalitné mlieko, mäso aj chutné výrobky z fariem, družstiev a od spracovateľov, ktorých ľudia osobne poznajú. Želáme si, aby 10-percentná DPH pomohla predaju slovenských potravín. Mám v živej pamäti, ako žiaľ zrušená 6-percentná DPH povzbudila odbyt čerstvých produktov z farmy. Nech rok 2016 prinesie veľa pozitívnych impulzov pre výrobcov aj spotrebiteľov.

Milan Maxim, náčelník Generálneho štábu OS SR, Bratislava
Rok 2016 pre mňa osobne bude najmä v znamení zavádzania nových zákonov týkajúcich sa ozbrojených síl do praxe. Zavádzanie novej techniky v podobe vrtuľníkov UH-60. Zároveň dúfam, že sa nám podarí naplniť všetky výcvikové ciele, hlavne v kontexte aktuálnych bezpečnostných hrozieb. Čo však považujem za najdôležitejšie je zlepšovanie vzťahov v kolektívoch, ako aj vzájomnej komunikácie, kde vidím najväčšie medzery.

Dorota Kenderová, riaditeľka Východoslovenskej galérie (od 1. februára), Košice
Riadim sa heslom, že čím menej očakávaní, tým menej sklamaní. Myslím si však, že rok 2016 určite bude plný výziev, nových vedomostí, skúseností, nových ľudí a, samozrejme, kvalitného umenia. Prajem si, aby bol v znamení dobrých medziľudských vzťahov, triezveho uvažovania, tolerancie a nulových extrémnych názorov a nenávistných prejavov. Samozrejme pre všetkých mojich blízkych, známych i neznámych veľa zdravia, šťastia a lásky.

Igor Brossmann, odborník na reklamu, Nitra
Aký bude rok 2016? To naozaj neviem, ale myslím, že to nevie nikto. Našťastie, lebo v tom je skryté čaro ľudského života. Minulosť je vždy jasná. Ale budúcnosť – tá je vždy otázna. Vieme presne, čo bolo. ale nikdy presne nevieme, čo bude. Myslím, že rok 2016, tak ako každý rok, bude jedinečný, originálny. Taký, aký tu doteraz nikdy nebol. A navyše pre každého úplne iný. Prajem každému, aby bol šťastný.

Lukáš Záhradník, barista, Piešťany
Na začiatku roka sa sťahujeme s priateľkou Simonkou a dvoma psami z Piešťan do Bratislavy, kde budeme obaja pôsobiť ako baristi v kaviarni nového konceptu v Bratislave. Otvorenie netrpezlivo očakávame, keďže sme zapojení aj v samotnom zariaďovaní prevádzky a výbere kávy. Zároveň rozbieham spoluprácu s ďalšou firmou. Ak všetko vyjde podľa našich predstáv, milovníci hamburgerov sa budú môcť tešiť na filtrovanú kávu. Môj život je naplnený kávou, a preto s ňou súvisia aj ďalšie plány. Verím, že aj napriek rýchlemu pracovnému tempu mi zostane pár týždňov na cestu do Ázie.

Lucia Debnárová, pretláčačka rukou, Senec
Do roku 2016 si prajem zdravie a pri mojom športe hlavne zdravé ruky. Bude to bezpochyby náročný rok, pretože už pravidelne obhajujem tituly na európskych a svetových šampionátoch. Stále sa teším na nové výzvy. Očakávam, že sa o armwrestlingu – pretláčaní rukou – bude hovoriť a písať čo najviac. Tento šport si to zaslúži. Dúfam, že raz si budem môcť povedať, že z môjho obľúbeného športu dokážem vyžiť, a tak sa mu budem venovať na sto percent.

Peter Zanický, organizátor Detskej tour, prvý tréner Petra Sagana, Žilina
Začnem tými  športovými očakávaniami. Peťo Sagan na jar vyhrá slávnu belgickú klasiku a na Tour de France pretrhne šnúru druhých miest a vyhrá nejakú tu etapu. Verím, že Detská tour 2016 opäť priláka na bicykle veľké množstvo nových tvárí z celého Slovenska a cyklistický boom na Slovensku bude pokračovať. Očakávam, alebo skôr si prajem, aby vo svete opadlo to vojnové napätie a nestupňovala sa vzájomná ľudská nenávisť. Nedávno som navštívil vo Vietname múzeum vojny a nebol to príjemný pohľad. A prajem si, aby medzi nás v roku 2016 zavial čerstvý vietor, ktorý prinesie väčšie porozumenie, lásku a dôveru.

Katarína Fašiangová, predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu, Bratislava
Vďaka silnej konkurencii v obchode na Slovensku očakávam v roku 2016 ďalej rastúcu kvalitu služieb, z čoho budú profitovať hlavne zákazníci. Vďaka zníženiu DPH na základné potraviny od 1. januára 2016 z 20 na 10 percent tiež očakávam vyšší záujem ľudí o tuzemské nákupy. Obchodníci dlhodobo podporovali zníženie DPH na potraviny, preto vítame tento krok vlády a zníženie DPH aspoň pri základných potravinách. Zjednodušene, zákazníci pocítia dôsledky tohto opatrenia tak, že potraviny, na ktoré sa znížená DPH vzťahuje, budú od januára lacnejšie. To je dobrá správa pre všetkých zákazníkov, vrátane tých s nižšími príjmami, u ktorých peniaze minuté na potraviny tvoria väčšinu mesačných výdavkov.

Jozef Sabovčík, krasokorčuliar, Salt Lake City, USA
Všetko sa odvíja od zdravia. Potešilo by ma, keby som sa vystrábil zo zranenia kolena. Tak to vyzerá, že v prichádzajúcom roku pravdepodobne ukončím dlhodobé účinkovanie medzi profesionálmi a budem sa venovať len trénovaniu detí. Zrekonštruovaný Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave som videl, rád by som na ňom aj korčuľoval. Pozvanie na európsky šampionát do Bratislavy si vážim, urobím všetko pre to, aby som prišiel a zažil jeho atmosféru.

Pavel Matejovič, klimatológ, Pezinok
Rok 2015 skončí globálne ako najteplejší v histórii meteorologických pozorovaní a prekonaná tak rekordne najteplejší vlaňajší rok. Vstúpili sme do éry, keď extrémne prejavy počasia budú čoraz viac ovplyvňovať náš praktický život. Nič na tom nezmení ani nedávna klimatická konferencia v Paríži. Nedá sa však povedať, že konkrétne rok 2016 musí byť zákonite plný klimatických extrémov, zmeny klímy sa totiž prejavujú v dlhšom časovom horizonte. No mali by sme byť na ne pripravení. Žiaľ, klimatická zmena nie je u nás verejnosťou stále vnímaná ako vážny problém, čo sa odzrkadľuje aj na kandidátkach jednotlivých politických strán, kde nájdeme skôr ľudí, ktorí klimatickú zmenu spochybňujú a bagatelizujú. Klimatická zmena teda nebude mať v slovenskom parlamente po marcových voľbách svojho „advokáta“. To nie je dobrá správa. Na túto ľahostajnosť však v konečnom dôsledku doplatia najmä budúce generácie.

Lucia Kubinská, začínajúca podnikateľka, spoločnosť InHiro, Banská Bystrica
Myslím, že slovenská startupová scéna dozrieva – svedčia o tom napríklad finalisti tohtoročných StartupAwards.SK. Už to nie sú len nápadíky pár kamarátov, ale skutočné firmy s jasným cieľom a biznis plánom. Sú to projekty v pokročilejších štádiách, a to je dobre. Tímy ponúkajú riešenia pre biznis, ale aj v oblasti medicíny, biotechnológií, vzdelávania – tento rok to bolo naozaj pestré. Aj keď najsilnejšie zázemie má v tomto smere stále Bratislava, vidieť obrovský pokrok aj v ďalších mestách – Košice, Banská Bystrica. Ja osobne som veľmi milo prekvapená z diania v Žiline, kde etablované IT firmy podporujú vzdelávanie a záujem o programovanie už u školákov. Z môjho pohľadu suplujú úlohu štátu, lebo takéto aktivity by mali byť celonárodnou agendou. V roku 2016 uvidíme ešte viac úspešných slovenských projektov, máme perfektných vedcov a technológov – a už to vieme hádam aj predať! Verím a dúfam, že budúci rok prinesie pozitívne zmeny v podnikateľskom prostredí – aby boli malé a stredné firmy skutočne motivované naďalej vytvárať hodnoty, tu, doma na Slovensku. Čitateľom/ podnikateľom/ startupistom prajem v novom roku samé pozitívne „hokejkové“ grafy.

Marián Amsler, Stupava, režisér, umelecký šéf Divadla Astorka Korzo '90
Žijem najmä prácou, takže moje očakávania a plány sú úzko spojené s divadlom. V Astorke nás čakajú tri premiéry, zároveň sa teším, že budem opäť hosťovať v SND, kde na jar pripravujeme inscenáciu podľa Bergmanovho filmu Fanny a Alexander s fantastickým obsadením. Na jeseň sa vrátim aj do Divadla Aréna, titul, o ktorom uvažujeme, bude pravdepodobne dosť veľkým prekvapením. Okrem práce sa ako každý rok chystám veľa cestovať, väčšinou celé leto trávim mimo Slovenska. Dúfam, že sa situácia v Európe upokojí a cestovanie sa nestane nebezpečným. Dúfam, že sa ľuďom otvoria oči a prestanú sa správať ako netolerantné rasistické hovädá. Dúfam, že voľby dopadnú inak, ako teraz ukazujú prieskumy. Asi som veľký idealista.

Martin Žiaran, kameraman, Praha
S režisérom Petrom Bebjakom by sme mali robiť trojdielnu kriminálnu minisériu Spravodliví pre Českú televíziu. V lete by sa mal začať nakrúcať film s pracovným názvom Schengen Story zo slovensko-ukrajinskej hranice, ktorý napísal Peter Balko a produkuje ho Vanda Adamik Hrycová. A možno dobre dopadne aj projekt, na ktorý sa veľmi teším, dokument o českej rockovej kapele Please The Trees, ktorú mám osobne veľmi rád. Či bude tento rok lepší? Dúfam, že rok 2016 bude pracovne minimálne rovnako dobrý, ako bol ten uplynulý, ale mohol byť aj o niečo lepší.

Veronika Šeligová, členka folklórnej skupiny Ledničanka, Lednica
Mám veľké vnúčatá, jedna budúci rok maturuje, tak si želám, aby šťastlivo zmaturovala, lebo chce ísť ďalej do školy. A dúfam, že všetkým vnúčatám aj mojim deťom sa bude v budúcom roku dariť a budú zdraví. A čo sa týka našej folklórnej skupiny, čakám, že budeme naďalej fungovať, naďalej si budeme tak dobre vychádzať ako doteraz. Je to radosť, keď môžete staré piesne, čo sa tu oddávna spievajú, prenášať na mladších, ktorí majú o to záujem. To nás veľmi teší, keď sa takto stretneme, pospomíname, aj to, že sa nás môže ešte toľko stretnúť, lebo pomaly už tí starší odchádzajú. Tak dúfam, že budeme mať v roku 2016 veľa vystúpení, aby sme všetky tie piesne a ľudové zvyky, čo ovládame, mohli ďalej odovzdávať. Takéto stretnutia nám dodávajú energiu, to nás nabije a život potom ide ľahšie.

Juraj Tarr, kajakár, Komárno
Celý náš rok sa bude krútiť okolo olympijských hier. Nebude to jednoduché, ale nebojíme sa toho. Spolu s Erikom Vlčekom máme mnoho skúseností, aj z olympiád, a mladších chalanov Denisa Myšáka a Tibora Linku „ukočírujeme“. Ako správny športovec budem mať v Riu najvyššie ciele. Dôležité bude, aby nám všetkým slúžilo zdravie. Chceme urobiť radosť fanúšikom. Po olympiáde si doprajem trošku väčší oddych. Budem sa venovať rodine, ktorá si to zaslúži. V prvej polovici roka bude totiž všetko podriadené nášmu športovému cieľu.

Milan Laurenčík, starosta, Terchová
Rok 2016 je pre mňa osobne plný očakávaní. Ako každý rok sa nádejame, že ten nadchádzajúci rok bude lepší, šťastnejší, spokojnejší, ako ten minulý. V marci naši občania rozhodnú o smerovaní Slovenska. Verím, že sa rozhodnú zodpovedne, lebo nič nie je zadarmo. V obci plánujeme ďalšie projekty a aktivity, aby Terchová bola tým najlepším miestom pre náš život. Dôležité je myslieť pozitívne, nebáť sa prekážok, spojiť sily  a potom rok 2016 bude presne taký, aký sme si ho vysnívali a aký sme ho chceli mať.

Marta Kmeťová, lesná robotníčka, Korytárky
Nový rok nám dúfam prinesie rodinnú pohodu a najmä zdravie. V júni 2015 sa narodila moja prvá vnučka, tak by som sa z nej chcela čo najviac tešiť a užívať si starorodičovských radostí.

Ondrej Duda, futbalista, Snina
Rok 2016 bude pre mňa nesmierne dôležitý. Z hľadiska pôsobenia v klube i reprezentácii. V Legii Varšava totiž budeme oslavovať sté výročie založenia klubu. Všetci – hráči, fanúšikovia i funkcionári – si prajeme jediné – aby sme práve v tento výnimočný okamih získali titul. Verím, že úspechu sa dočkám aj v národnom drese. Európsky šampionát je pre nás veľkou výzvou. Dobrý výsledok by znamenal veľa nielen pre slovenský futbal, ale aj šport ako taký.

Daniel Lešinský, ochranár/ekológ CEPTA, Zvolen
Vstúpi do platnosti nový zákon o odpadoch, ktorý konečne nasmeruje odpadové hospodárstvo v SR k znižovaniu množstva odpadov ukladaných na skládky. Vytvorí podmienky a možnosti na opätovné využitie a podstatne vyššiu recykláciu odpadov. Škodlivé emisie do ovzdušia (PM2,5, PM10, NOX, O3…) začneme redukovať tak, že ročne znížime počet predčasných úmrtí na Slovensku aspoň o pätinu – dnes nám pre znečistené ovzdušie zomiera viac ako 6-tisíc ľudí ročne! Podarí sa nám vybudovať aspoň 500 km cyklociest, predovšetkým v mestách a prímestských zónach. A my všetci, Slováci a Slovenky, prestaneme byť k našej krásnej krajine, životnému prostrediu a prírode ľahostajní, ide aj o naše zdravie, deti a vnúčatá.

Ingrid Nováková, riaditeľka útulku pre psy, Trnava
Dúfam, že rok 2016 neprinesie v mojom osobnom živote žiadne podstatné zmeny. Ako Býk ich neobľubujem. Mám starého otca, preto dúfam, že sa aj naďalej budeme tešiť z jeho prítomnosti. V budúcom roku očakávam od ľudí viac pokory a zodpovednosti, či už vo vzťahu k ľuďom, alebo zvieratám. Stále je tu nezmyselný zákon, že zviera je vec, ktorý treba zmeniť. Aj poslanci by sa mali o tieto veci trochu viac zaujímať. V živote sa snažím robiť niečo, čo nie je len pre mňa, a tým je dlhodobá pomoc zvieratám. Hádam sa pridajú ľudia, ktorí pochopia, že keď pomáhajú starým ľuďom, deťom alebo zvieratám, pomáhajú najmä sebe.

František Gabčo, nezamestnaný, Levoča
Ako nezamestnaný by som bol rád, keby som si našiel prácu, aby sme mali vyšší príjem do domácnosti a aby sme sa nemali horšie ako doteraz. Pre seba, manželku a deti si do nového roku želám hlavne zdravie a pokoj v rodine.

Petr Habiger, investičný analytik spoločnosti Colosseum, Praha
Budúci rok bude v znamení lacných energií, masového rozšírenia dronov do bežného života, ale aj nárastu politického napätia na medzinárodnej úrovni. Ak sa nám však podarí vnímať zmeny ako faktor nových skúseností a ponaučenia, bude aj rok 2016 v mnohých ohľadoch nakoniec pozitívny. Rok Kozy, ako nazýva minulý rok čínsky kalendár, odovzdáva štafetu roku Opice. Pri obzretí sa späť za predošlým rokom je jasné, že nás postihli udalosti, ktorých vplyv na rôzne oblasti života sa začne viac prejavovať práve v roku 2016. Aký môžeme očakávať rok 2016? Ak by som ho mal charakterizovať jedným slovom, zvolil by som výraz pestrý. Vývoj súčasných udalostí dáva tušiť príchod dramatických, zásadných a možno aj rýchlych zmien, ktoré mnoho ľudí nemá príliš v láske. Čitateľom denníka Pravda by som rád zaželal, aby do nového roku vykročili správnou nohou a tým správnym smerom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ