Slovensko privítalo Nový rok. Bratislava zažila svetelnú šou na Dunaji

SITA | 01.01.2016 09:32
silvester 2015, bratislava Foto: ,
Nový rok 2016 hlavné mesto Bratislava privítalo tradičným ohňostrojom nad Dunajom.
Nový rok 2016 hlavné mesto Bratislava privítalo tradičným ohňostrojom nad Dunajom. Svetelnú šou, ktorá trvala približne osem minút, si na prelome rokov na nábrežie Dunaja prišli pozrieť tisícky ľudí.

„Chcem zaželať Bratislavčanom veľa zdravia, veľa spokojnosti, dobrú rodinu a kamarátov a veľa úspechov, aby sme spoločne posunuli toto mesto zase o kúsok ďalej,“ poprial ľuďom do nového roka primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Posledné hodiny starého roka návštevníkom na Hlavnom námestí spríjemňovala swingová kapela Swingless Jazz Ensemble. Hviezdoslavovo námestie sa premenilo na veľkú diskotéku, o zábavu sa starali dídžeji z bratislavského tanečného klubu.

Za silvestrovskou zábavou sa, aj napriek mrazom, do centre mesta prišlo pozrieť podľa odhadov primátora Nesrovnala 30– až 35 tisíc ľudí. „ Silvester bol pekný, mali sme krásny ohňostroj a ľudia sú nadšení,“ povedal v prvých minútach roka 2016 primátor Nesrovnal.

Novoročné oslavy stoja mesto približne 50-tisíc eur, z toho sedemtisíc eur išlo na ohňostroj. Na poriadok a bezpečnosť v centre mesta dohliadali desiatky policajtov spolu so strážnou službou, pripravení boli i zdravotníci a hasiči. Podľa radnice boli oslavy bez problémov.

Oslavy príchodu Nového roka sa však ešte neskončili, program bude na Hlavnom námestí pokračovať aj 1. januára, od 15:00 do 18:00 bude pódium patriť kapele Funny Fellows.

Svetelnú šou na Dunaji trvala približne osem... Foto: Robert Hüttner, Pravda
silvester 2015, bratislava Svetelnú šou na Dunaji trvala približne osem minút.

Centrum Trnavy zaplnili ľudia len pri ohňostrojoch

Dva ohňostroje pritiahli do centra Trnavy ľudí počas silvestrovského večera a noci. Rodinný ohňostroj zaplnil Trojičné námestie už večer o 18:00, desaťminútový novoročný ohňostroj odpálili v prvých minútach nového roka. O program na pódiu veľký záujem nebol.

Na Trojičné námestie, kde teplomer ukazoval mínus tri stupne Celzia, prišli stovky ľudí, najviac ich bolo práve v čase ohňostrojov. Ľudia vyšli pred polnocou aj z reštaurácií a barov, ktoré organizovali vlastné silvestrovské zábavy. V pohotovosti boli hasiči, bezpečnostná služba, zdravotníci, policajti, podľa šéfa bezpečnostných opatrení Martina Královiča nemuseli riešiť žiadne vážnejšie problémy.

Silvestrovský program na Trojičnom námestí v Trnave vrátane rodinného ohňostroja zabezpečovala súkromná firma, ktorá v meste organizovala Vianočné trhy. Radnica zaplatila tritisíc eur len za novoročný ohňostroj.

Banská Bystrica: Na Silvestra len ohňostroj bez programu

V silvestrovský deň sa na banskobystrických sídliskách ozývali petardy v sprievode svetelných efektov zábavnej pyrotechniky už od večerných hodín. Centrálne námestie Slovenského národného povstania (SNP), aj napriek tomu, že boli otvorené stánky s občerstvením všetkého druhu, dlho zívalo prázdnotou.

Až pred polnocou začali taxíky privážať skupinky ľudí s fľašami sektu pod pazuchou a vreckami plnými zdrojov svetelnej a zvukovej zábavy. Tesne pred polnocou sa námestie napoly zaplnilo a rozpútala sa hotová kanonáda, kedy dostali zabrať najmä ušné bubienky prítomných.

Ďalšie minúty boli už aj v znamení nádherných svetelných efektov, ktoré rozžiarili historické centrum mnohorakými farbami. K slovu sa dostali všetky druhy zábavnej pyrotechniky dostupnej verejnosti. Návštevníci námestia si hromadne zaznamenávali nevšedný svetelný zážitok, ktorý poskytoval pohľad na zaujímavo osvetlené historické budovy a veže, na svoje mobilné telefóny.

V centre mesta si teda ohňostroj pripravili obyvatelia Banskej Bystrice svojpomocne. Podobné lokálne ohňostroje sa konali aj v okrajových častiach centrálnej mestskej zóny a na všetkých sídliskách ešte hodinu po polnoci.

V meste pod Urpínom sa na záver roku bol aj profesionálne pripravený ohňostroj. Odborníci na zábavnú pyrotechniku vyhodnotili ako najviditeľnejšiu lokalitu vyvýšenú mestskú časť Graniar. Nainštalovali ho v dostatočnej vzdialenosti od obytných domov tak, aby ho videli všetci obyvatelia priamo zo svojich domovov. Polnočné svetelné divadlo s rôznymi výškovými pyrotechnickými efektmi trvalo približne 15 minút.

Oslavy v Banskej Bystrici pokračujú aj 1.januára

Druhý oficiálny ohňostroj, s príhovorom primátora mesta Jána Noska, bude tradične na Nový rok 1. 1. 2016. Po skúsenostiach z minulých rokov, keď prišlo na Námestie SNP mnoho návštevníkov, najmä rodín s deťmi, sa mesto rozhodlo doplniť ohňostroj aj o kultúrny program.

O 16:00 hod. vystúpi slovenská vokálna skupina Fragile. Ohňostroj s hudobným sprievodom sa začne približne o 17:00 hod., bude zameraný na rôzne svetelné efekty a farebnosť. Potrvá približne desať minút.

Dopravným zápcham a kolíziám v meste môžu predísť všetci motoristi tak, že sa dopravia na Námestie SNP mestskou hromadnou dopravou. Tá bude v tento deň premávať bezplatne. Naviac budú počas novoročného programu,v čase od 15:00 do 19:00 hod., posilnené spoje na banskobystrické sídliská Radvaň, Podlavice, Sásová i Fončorda.

Príchod Nového roka oslavovali v centre Prešova i na radnici

Napriek mrazivému počasiu a teplotám, ktoré klesli až pod –10 stupňov Celzia, prišli príchod Nového roka osláviť v centre Prešova tisícky ľudí.

Program pripravený mestom odštartoval od 21. hodiny a postarali sa oň štyri prešovské skupiny – Ľudová hudba Prešovčan, The Shadoogies, Sunlips a Atlantída. Práve táto skupina podobne ako pred rokom predala tesne pred polnocou „štafetu“ primátorke mesta Andrei Turčanovej, ktorá spoločne s Prešovčanmi odrátala posledné sekundy starého roka a na privítanie toho nového nechýbal symbolický prípitok aj príhovor.

V ňom prvá žena mesta zaželala obyvateľom Prešova do nového roka okrem zdravia a šťastia aj veľa tvorivej aktivity a úspechov v rodinnom i pracovnom živote. „Nech je naším spoločným novoročným predsavzatím, aby sa naše mesto naďalej rozvíjalo a prosperovalo. Tak po finančnej, ale i ľudskej a duchovnej stránke,“ uviedla primátorka.

Tá podobne ako v minulom roku obnovila na mestskom úrade tradíciu a dve hodiny pred polnocou otvorila brány radnice pre hostí. Pozvanie prísť vychutnať si slávnostnú atmosféru využili niektorí miestni poslanci i viacerí obyvatelia.

Silvestrovský program na námestí krátko po polnoci ešte ozdobil osemminútový ohňostroj, na ktorý bolo použitých približne 30 kilogramov pyrotechniky a pozostával z 23 odpalov. Mesto naňho vyčlenilo zo svojho rozpočtu dvetisíc eur. Záverečné dve hodiny po polnoci už patrili diskotéke, pričom o tanečnú atmosféru sa staral DJ Fonbox. Mestská polícia nezaznamenala počas osláv žiadne väčšie incidenty