Orbán osedlal utečencov

Ivan Drábek, Pravda | 04.01.2016 07:00
viktor orbán, orbán, maďarsko, Foto:
Aktivista za práva utečencov s maskou maďarského premiéra Viktora Orbána na tvári a s ostnatým drôtom v rukách protestuje v Bruseli proti antiimigračnej politike Budapešti.
Vlani o takomto čase všetko nasvedčovalo tomu, že Viktora Orbána čaká najhorších dvanásť mesiacov od roku 2010, keď sa triumfálne vrátil na post maďarského premiéra. Popularita jeho Fideszu prudko klesala.

Ulice zapĺňali nespokojenci. Desaťtisíce demonštrantov protestovali proti arogancii moci i množiacim sa korupčným aféram. Vládna strana prehrala troje doplňovacích volieb za sebou a v parlamente stratila ústavnú väčšinu, ktorú na jar 2014 tesne obhájila. V niekdajšom monolite Fideszu sa objavili trhliny, jeho lídri si cez médiá vymieňali ostré osobné útoky…

Do konca roku 2015 sa však pre Orbána a jeho stranu, ako zázrakom, všetko na dobré obrátilo. Fidesz má znova vyše päťdesiatpercentnú podporu, najvyššiu, akú v druhom roku volebného cyklu dosiahla ktorákoľvek vládna strana za uplynulé štvrťstoročie.

Krajne pravicový Jobbik, ktorý už Fideszu dýchal na chrbát, za ním zrazu zaostáva o dvadsať a tretí socialisti až o tridsať percentuálnych bodov. Dosiahnutím tohto obratu sa Orbánovi vrátilo jeho povestné sebavedomie.

Na decembrovom kongrese Fideszu 52-ročný vodca ukončil špekulácie o možnom následníctve. Vyhlásil, že premiérom je pripravený zostať prinajmenšom do roku 2022 a že jeho strana bude rozhodujúcou politickou silou Maďarska ešte ďalšie tri desaťročia.

„Orbán nielenže prežil rok 2015, ale ešte si upevnil moc,“ konštatuje v analýze pre portál 24.hu politológ Zoltán Lakner. To, že ho do sedla vrátila utečenecká kríza, je podľa neho nad slnko jasnejšie.

„Presnejšie, podľa vládneho výkladu to ani nie sú utečenci, ale migranti a ekonomickí prisťahovalci, ktorí vtrhli na kontinent, berú nám prácu, prinášajú teroristickú hrozbu, a keďže si chromá Európska únia s nimi nevie poradiť, zastaviť ich svojím plotom musela potentná orbánovská národná politika v súlade s vôľou maďarského ľudu,“ ironizuje Lakner.

Rakúsky politológ maďarského pôvodu Paul Lendvai síce Orbána odsudzuje za účelové šírenie strachu z imigrantov, jeho mocensko-politický úspech však nepodceňuje a označuje ho zaň za človeka roka, nielen v Maďarsku, ale v celej Európe.

„Orbán znova preukázal svoj vynikajúci politický inštinkt, keď v rámci utečeneckej krízy masívnou kampaňou už v júni stavil na strach z moslimských utečencov a ich odmietnutie,“ napísal tento týždeň pre denník Standard Lendvai, ktorý pripomína, že až 87 percent Maďarov podporuje vládny kurz voči utečencom. „Kalkulácie predsedu vlády sa na národnej i medzinárodnej úrovni absolútne naplnili,“ konštatuje renomovaný politológ.

O tom, že Orbán, ako „ochranca kresťanskej Európy pred inváziou moslimov“ boduje aj v zahraničí, svedčí skutočnosť, že medzinárodný spravodajský portál Politico ho zaradil na čelo rebríčka osobností, ktoré v najväčšej miere formujú súčasnú Európu.

Je to zvláštne ocenenie pre štátnika, ktorému hrozila medzinárodná izolácia po tom, čo v záujme odklonenia balkánskej migračnej trasy od Maďarska dal opevniť južné hranice 3,5-metrovým plotom z ostnatého drôtu a nariadil drakonicky sprísniť azylový zákon, vopred odsudzujúci 99 percent žiadateľov o bezpečné útočisko na neúspech.

Pravda, Politico Orbána nechváli, charakterizuje ho ako „konzervatívneho rozvracača“, súčasne však uznáva jeho vzrastajúci vplyv: "Orbánova politika sa v Európe stala novou normou. Isté jej črty možno nájsť vo francúzskom krajne pravicovom Národnom fronte, v španielskom ľavicovom Podemose, v novom národne-konzervatívnom vedení Poľska, u ľavicového talianskeho premiéra Mattea Renziho aj v britskej vládnej Konzervatívnej strane.

Orbán je v tomto zmysle priekopníkom. Ústredným prvkom jeho politiky je nekompromisná obrana národnej suverenity a nedôvera voči európskym inštitúciám. Uplatňuje populistickú hospodársku politiku so silným zasahovaním štátu do ekonomiky. Ako konzervatívny líder sa odvoláva na kresťanské hodnoty a netají svoje pohŕdanie liberálnymi elitami, médiami a chamtivými bankármi."

Orbán tvrdí, že mäkký prístup viacerých európskych vlád k novému sťahovaniu národov, ich „farizejská politická korektnosť“ je výsledkom pohŕdania väčšinovým názorom spoločnosti. „V 90 percentách európskych štátov postoj ľudu a politiku elít delí priepasť,“ cituje ho Politico.

Faktom je, že v dôsledku chaotického prílevu migrantov hľadajúcich útočisko v Európe pred vojnou a biedou čoraz viac ubúda stúpencov prístupu otvorenosti, reprezentovaného nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, a pribúda nasledovníkov Orbánovej koncepcie pevnosti. Podľa maďarského vzoru už stavajú na hraniciach ploty a sprísňujú migračnú politiku ďalšie a ďalšie krajiny.

Orbánovi dávajú za pravdu, často iba polohlasno či mlčky, aj viacerí jeho politickí protivníci a ideologickí odporcovia. Rozdrobená ľavicová a liberálna opozícia si netrúfa otvorene sa postaviť proti medzi ľuďmi populárnej protiimigračnej politike vlády. Jobbik zase kritizuje Fidesz nanajvýš za to, že mu kradne agendu.

Uznania sa Orbán neraz dočká aj od liberálnych intelektuálov, ktorí mu inak nevedia prísť na meno. „Nie je dobrý demokrat a neverím, že by bol dobrý človek,“ povedal pre denník New York Times György Konrád, uznávaný maďarský spisovateľ, popredný disident z čias komunistického režimu a dôrazný kritik Orbánovho krížového ťaženia proti liberálnej demokracii.

V spore nemeckej kancelárky s maďarským premiérom však Konrád nestojí na Merkelovej strane: „Bolí ma to, že to musím priznať, ale v tejto veci má pravdu Orbán.“

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ