Ukrajina opravila elektrické vedenie na Krym, prúd ale neposiela

ČTK | 02.01.2016 19:46
Ukrajinskí energetici v sobotu opravili líniu diaľkového elektrického vedenia z ukrajinskej pevniny na Krym, ktorú v posledný deň minulého roka poškodili protiruskí aktivisti.

Dodávka prúdu na anektovaný polostrov podľa miestnych úradov obnovená nebola, pretože platný kontrakt medzitým vypršal.

Napriek snahe Moskvy zabezpečiť autonómny prísun elektriny na Krym z Ruska je na ukrajinských dodávkach časť polostrova ešte závislá. Výpadkom je postihnutá najmä východná a severozápadná časť Krymu vrátane mesta Jevpatorija.

K prvému masívnemu prerušeniu dodávok z Ukrajiny došlo už koncom novembra, keď ukrajinskí nacionalisti a krymskí Tatári poškodili dva stĺpy diaľkového vedenia v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Na Kryme potom bola elektrina prakticky na prídel.

Kontrakt, ktorý ukrajinske dodávky na Krym obchodne podchytáva, podľa pracovníkov ukrajinskej energetickej správy vypršal 1. januára. „Akékoľvek ďalšie akcie budú preto podniknuté až po rozhodnutí najvyššieho vedenia krajiny,“ citovala agentúra Unian hovorcu spoločnosti Ukrenergo Ihor Bosca.

Prorusky orientované obyvateľstvo Krymu chápe problémy s elektrinou ako daň za pripojenie k Rusku. Podľa nedávneho prieskumu deväť z desiatich obyvateľov Krymu radšej pretrpí vypínanie prúdu, než aby pristúpili na podmienky Kyjeva pre uzavretie novej dohody o dodávkach ukrajinskej elektrickej energie. Kyjev vraj požaduje, aby v novom kontrakte bolo napísané, že Krym je súčasťou Ukrajiny.