Jaceňuk: Zmluva s EÚ urobí ukrajinskú ekonomiku vzorovou

ČTK | 03.01.2016 23:08
Zmluva o zóne voľného obchodu medzi Ukrajinou a Európskou úniou, ktorá s novým rokom nadobudla platnosť, je práve tým dokumentom, za ktorý Ukrajinci bojovali na Majdane. V televíznom prejave to v nedeľu v Kyjeve vyhlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Kyjevský Majdan, centrálne námestie Nezávislosti, sa predvlani vo februári stal miestom ľudového protestu, pri ktorom padol proruský režim prezidenta Viktora Janukovyča.

Zmluva s EÚ umožní ukrajinskej ekonomike stať sa „konkurencies­chopnú, silnú a vzorovú,“ povedal Jaceňuk. Na Ukrajinu priláka nové investície, vytvorí nové pracovné miesta a ukrajinskému biznisu umožní rozvíjať sa a ísť vpred. „Je to zároveň konkurencia, výzva pre ukrajinských výrobcov. Ale predovšetkým je to šanca pre biznis obstáť a získať nové trhy,“ dodal premiér.

Rusko podľa predsedu ukrajinskej vlády urobilo všetko pre to, aby sa Ukrajina súčasťou európskeho spoločenstva nestala, aby sa nevrátila do svojej historickej európskej rodiny. „Skorší ukrajinský režim odmietol podpísať zmluvu o voľnom obchode a milióny Ukrajincov vyšli do ulíc. A zvíťazili sme,“ vyhlásil Jaceňuk.

Ukrajinský premiér v prejave zhrnul kroky, ktorými Kyjev reagoval na faktické ruské obchodné embargo, vyhlásené v minulých dňoch odvetou za príklon Ukrajiny k európskemu trhu.

„Naša odpoveď je nasledujúca. Ukrajina odchádza zo zóny voľného obchodu s Ruskom, zvyšuje clá na všetky ruské tovar a zavádza obchodné embargo na ruské potraviny a strojársky tovar. My sme tú vojnu nezačali a agresor bude potrestaný,“ povedal Jaceňuk.

Premiér občanom oznámil, že EÚ vlani dala jasne najavo, že Ukrajina splnila všetky podmienky pre zavedenie bezvízového styku. „Očakávame z Bruselu konečné rozhodnutie, pretože sme sa stali súčasťou jednotného európskeho priestoru,“ vyhlásil.