Žena má právo rozhodnúť sa

bd, Pravda | 04.01.2016 15:00
Gabriel Bianchi Foto: ,
Gabriel Bianchi zo Spoločnosti pre plánované rodičovstvo.
Výskum postojov k interrupciám ukazuje, že väčšina ľudí s touto možnosťou súhlasí bez ohľadu na okolnosti, za akých došlo k vzniku tehotenstva. Pravdu na to upozornil Gabriel Bianchi zo Spoločnosti pre plánované rodičovstvo.

Počet interrupcií na Slovensku klesá, napriek tomu časť spoločnosti chce „chrániť život od počatia“. Zmenili sa od roku 1989 postoje ľudí k interrupciám?

Nedá sa odpovedať jednou vetou, pretože ide o problematiku, ktorá je komplexná a odpoveď závisí od toho, z akého aspektu sa o interrupcie zaujímame. Ak by sme za každú cenu predsa len chceli krátku odpoveď, veľmi približná odpoveď je, že v zásade nie, pretože naďalej ostáva v prevahe liberálny názor – súhlas.

Prečo je skúmanie postojov k interrupciám zložité?

Treba rozlišovať dva prístupy. Pri prvom ide o skúmanie postojov k interrupciám vo všeobecnej rovine, teda k interrupciám bez ohľadu na okolnosti, za akých došlo k vzniku tehotenstva. Tento prístup je „náročnejším“ testom verejnej mienky, keďže respondenti musia vo svojej odpovedi zvažovať najrôznejšie dôvody interrupcie a utvoriť si jeden názor. A v ňom zrejme do veľkej miery premietajú svoju dominantnú hodnotovú a ľudskoprávnu identifikáciu. Existuje však aj skúmanie postojov k interrupciám, pri ktorom sa špecifikuje dôvod tehotenstva, čím sa evidentne naznačuje respondentovi, že ide o špecifický prípad, v ktorom je vlastne žiaduce mať aj špecifický postoj. Uvedený dôvod tehotenstva je vlastne akýmsi apriori ospravedlnením interrupcie už v samotnej otázke.

Aké sú teda konkrétne výsledky?

Pri výskume, ktorý robila vlani Univerzita sv. Cyrila a Metoda a SAV v rámci projektu Agentúry na podporu výskumu a vývoja, odpovedalo na všeobecnú otázku „Do akej miery súhlasíte alebo nesúhlasíte s interrupciou – umelým prerušením tehotenstva?“ súhlasne 57,1% opýtaných. V rovnakom výskume zároveň na ostrejšie formulované tvrdenie „žena by mala mať právo rozhodnúť sa, či si plod ponechá, alebo podstúpi interrupciu“ – v protiklade k tvrdeniu, že „interrupcia by nemala byť povolená za žiadnych okolností“ odpovedalo súhlasne až 64,2% respondentov. Väčšina sa teda priklonila k právu ženy rozhodnúť sa.

Ak sa uvedú špecifické prípady, pri ktorých sa zvažuje interrupcia, sú ľudia liberálnejší?

Ako uvádza Zora Bútorová, podľa výskumu Inštitútu pre verejné otázky z roku 2007 interrupciu akceptuje ako oprávnenú v prípade ohrozenia zdravia matky 85 percent populácie, v prípade, že by sa malo narodiť postihnuté dieťa 79% populácie, v prípade znásilnenia 79% populácie. Iný názor však majú ľudia na to, či je správne siahnuť po interrupcii v prípade, že by sa zo sociálnych dôvodov rodičia nemohli starať o dieťa – takéto správanie schvaľuje iba 48% populácie. Na Slovensku teda existuje väčšinový konsenzus v schvaľovaní troch dôvodov interrupcie: v prípade zdravotného ohrozenia matky, závažného poškodenia plodu a znásilnenia ženy. Porovnanie s výskumom z roku 1995 ukazuje, že za posledných dvanásť rokov sa rozšíril okruh ľudí, ktorí schvaľujú interrupciu v prípade, že by sa dieťa pravdepodobne narodilo so závažným poškodením.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ