Po desiatej v centre Bratislavy skape pes?

Soňa Pacherová, Pravda | 04.01.2016 16:00
Bratislava, Staré Mesto Foto: ,
Ilustračné foto.
Budú sa zábavné podniky a reštaurácie v bratislavskom Starom Meste večer zatvárať už o desiatej? Tak o tom totiž v týchto dňoch rozhodol Najvyšší súd.

Dnešný stav, keď má každá z prevádzok otváracie hodiny na základe individuálneho povolenia, podľa súdu nie je v súlade so zákonom. Preto by mali podniky a bary dodržiavať nočný pokoj a ten sa začína o desiatej večer. Obmedzenie sa však zatiaľ dotkne iba novootvorených prevádzok.

Súdny verdikt potešil obyvateľov mestského centra, ktorým nočný hluk neraz bráni vyspať sa. Majitelia podnikov však bijú na poplach a varujú, že takáto skorá „večierka“ ich zlikviduje. Pripomínajú, že je to aj rana cestovnému ruchu, pretože turisti sú na celom svete zvyknutí užívať si aj po nociach. Mŕtva nočná Bratislava by sa v tomto smere stala raritou.

Predstavitelia staromestskej samosprávy sa minulý týždeň stretli so zástupcami podnikateľov, aby sa dohodli na možnostiach riešenia situácie. Ako uviedla hovorkyňa mestskej časti Nora Gubková, pokiaľ rozsudok Najvyššieho súdu nenadobudne právoplatnosť, režim existujúcich prevádzok zostane nezmenený. „Novootvorené prevádzky však budú môcť byť otvorené len do 22. hodiny,“ zdôraznila.

Čo bude potom, samospráva ešte nevie. Proti rozsudku Najvyššieho súdu sa nemôže odvolať a súdna inštancia nie je ani povinná podať jeho výklad. „Dohodli sme sa preto s prevádzkovateľmi, že ešte oslovíme nezávislého právnika, aby nám poradil,“ povedala Gubková.

„Do Bratislavy potrebujeme dotiahnuť turistov a oni od každej metropoly očakávajú, že im poskytne aj príležitosť zabaviť sa. Obyvatelia centier veľkomiest to zväčša aj chápu a akceptujú. Ak sa hostia správajú neprimerane, máme tu predsa poriadkové zložky, ktoré by mali zasiahnuť,“ myslí si prezident Bratislavskej hotelovej asociácie Robert Ďurica.

Stanovovať prevádzkové hodiny individuálne umožňovalo doterajšie všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mestskej časti. Staromestská radnica sa už dávnejšie obávala, že pre súd nebude ďalej akceptovateľné. Starosta Radoslav Števčík preto ešte v novembri navrhol kompromisné riešenie. Spočívalo v prijatí nového VZN, ktoré by podnikateľom stanovilo jednotné pravidlá, bez možnosti vymôcť si výnimky.

Centrum sa podľa návrhu malo rozdeliť do štyroch zón. A všetky prevádzky v danej zóne mali mať rovnako regulované otváracie hodiny. Podľa toho, koľko v oblasti žije stálych obyvateľov, či je pracovný, alebo víkendový deň, či je prevádzka spojená aj s hudobnou produkciou a podobne.

V pešej zóne tak mali byť podniky v týždni otvorené do polnoci, v širšom centre mesta o hodinu kratšie. Počas piatka a soboty mali byť otváracie hodiny v historickom centre predĺžené do druhej ráno, no od polnoci bez hudby. V obývanejších častiach sa mali bary zatvárať už o 22. hodine, keď sa začína nočný pokoj.

„Vedenie mestskej časti v novembri ponúklo takýto kompromisný návrh, ktorý sa snažil vyhovieť majiteľom podnikov a zároveň rešpektovať požiadavky obyvateľov,“ pripomenula Gubková. Ako dodala, cieľom bolo práve preventívne predísť problémom, ktoré by nastali, keby Najvyšší súd rozhodol tak, ako sa teraz aj stalo.

S týmito obmedzeniami však nesúhlasili podnikatelia a tak starosta pripravený návrh poslancom na decembrové rokovanie ani nepredložil. Vyhlásil len, že sa o ňom bude znovu rokovať až po marcových parlamentných voľbách.

Rozsudok Najvyššieho súdu však núti obe strany reagovať skôr. Opäť sa pokúsia dohodnúť na pravidlách a pripraviť nové VZN. Ďalšie stretnutie plánujú v polovici januára. „Ešte stále je v hre návrh zonácie, aj keď netvrdíme, že bude presne kopírovať ten pôvodný,“ potvrdila Gubková. „Budeme ho pripomienkovať a hľadať spoločné riešenie,“ pripustil zástupca prevádzkovateľov Branislav Filipovič.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ