Kto bude partnerom Smeru po marcových voľbách?

su | 06.01.2016 04:30
budova, parlament Foto: ,
O novom zložení parlamentu rozhodnú Slováci 5. marca.
S napätím sa očakáva, ako dopadnú marcové parlamentné voľby. Po štyroch rokoch vlády Smeru je predpoklad, že táto strana opäť zostaví nový kabinet.

Podľa zverejnených prieskumov sa ako najpravdepodob­nejšia možnosť zatiaľ ukazuje koaličná vláda Smeru a niektorej pravicovej strany. Oveľa menšie šance sa dávajú pravicovej vláde.

V sobotu 5. marca budú voliči vyberať z 23 strán. Z posledného prieskumu Focusu vyplynulo, že do parlamentu by sa dostalo sedem strán – Smer, Sieť, KDH, Most-Híd, SNS, OĽaNO a SaS. Aj podľa Polisu by do parlamentu prešli spomínané strany, ale bez SaS. Namerané údaje ukázali, že Smer by na zostavenie vlády potreboval ešte jedného partnera, aby nový kabinet mal v NR SR nadpolovičnú podporu zo 150 kresiel. Premiér Fico sa už vyjadril, že prednosť dáva stabilnej silnej dvojkoalícii.

Druhým riešením je široká vláda pravice, tvorilo by ju však až päť alebo šesť strán a vyznačovala by sa veľkou nestabilitou. Jej súčasťou by boli totiž subjekty s odlišnými záujmami. Narážali by na seba konzervatívci s liberálmi. Zároveň je ťažko predstaviteľné, že by boli v jednej vláde Bugárov Most-Híd s národniarmi Andreja Danka. Otáznik by visel aj nad hnutím OĽaNO, ktoré dáva priestor nezávislým kandidátom a tí by mohli mať problém s koaličnou disciplínou.

V každom prípade zrod novej vlády bude trvať dlhšie ako v roku 2012. Vtedy bolo jej zloženie známe o necelý mesiac. Iná situácia by nastala len v prípade, že by sa Smeru podarilo získať viac ako polovicu poslaneckých kresiel a znovu by mohol vládnuť sám. Táto možnosť sa nateraz nejaví reálne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ