Tajné služby v Európe čaká náročný boj

Miroslav Čaplovič | 06.01.2016 05:30
terorizmus, teroristi, islamský štát, zločinec,... Foto:
Ilustračné foto
V západnej Európe žije niekoľko tisíc radikalizovaných moslimov, ktorí predstavujú vážne riziko. Mnohí dokonca bojovali v Sýrii a potom sa vrátili domov. K týmto radikálom môžu pribudnúť ďalší z radov migrantov, ktorí prúdia do Európy. Existuje pritom hrozba, že aj mnohí prichádzajúci moslimovia by sa mohli prikloniť k násiliu, pretože sú prípady, keď sa ich snažia získať na svoju stranu stúpenci teroristickej organizácie Islamský štát, ktorí už žijú na európskom území.

Odhaľovanie možných teroristov bude najmä úlohou tajných služieb. Proti skupinám majú šance, ťažšie to býva s takzvanými osamelými vlkmi, ktorí konajú samostatne. Ak sa, nedajbože, radikáli rozhodnú udrieť, pravdepodobne si vyberú cieľ ako zvyčajne – veľké mesto a v ňom lokalitu s výrazným počtom ľudí. Je to ich zákerný spôsob, ako zavraždiť čo najviac osôb, vyvolať extrémny strach a upútať na seba čo najväčšiu pozornosť.

Islamisti dosiaľ, našťastie, nespáchali žiadny atentát s veľkým počtom zabitých vo východnej časti Európy s výnimkou júla 2012, keď zavraždili sedem izraelských turistov v bulharskom letovisku Burgas. Český prezident Miloš Zeman však varoval, že je otázkou času, kedy sa stane atentát v jeho krajine. Konkrétne sa zmienil o teroristickom ohrození Prahy, ale vláda poprela, že by existoval dôvod na obavy.

Európanom hrozí nebezpečenstvo nielen na ich území, ale aj v zahraničí, kam vedú nitky islamistických fanatikov, ktorých povzbudzuje krvavá propaganda takzvaného Islamského štátu. Je pravdepodobné, že sa znovu pokúsia zaútočiť na cudzincov, ktorí dovolenkujú vo vyhľadávaných letoviskách najmä v Egypte, Tunise a Maroku. Tam sledujú atentátmi ešte jeden zámer navyše – keďže cestovný ruch patrí medzi hlavné príjmy týchto štátov, páchaným násilím môžu odradiť od pobytov ľudí zo zahraničia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ