Merkelová odmietla návrh na obmedzenie počtu migrantov

SITA | 04.01.2016 16:46
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmietla v pondelok návrh bavorského premiéra Horsta Seehofera, podľa ktorého by sa mal obmedziť prílev migrantov prichádzajúcich do krajiny na 200 000 ročne.

„Neodzrkadľuje to postoj kancelárky,“ uviedol Merkelovej hovorca Steffen Seibert v reakcii na nedeľňajší návrh Horsta Seehofera, ktorý stojí na čele Kresťansko-sociálnej únie (CSU), sesterskej strany Merkelovej kresťanských demokratov, píše agentúra DPA.

„Sme presvedčení, že obmedzenie počtu migrantov nebude možné dosiahnuť na celoštátnej úrovni,“ uviedol Seibert. Zdôraznil, že migračná kríza je európskym problémom, ktorý sa dá vyriešiť len prostredníctvom kvót EÚ, zmierňovaním príčin migrácie a prísnymi kontrolami na vonkajších hraniciach únie.

„Všetko toto má prispieť k situácii, kde sa ilegálna migrácia stane legálnou; kde výrazne a udržateľne znížime počet nových migrantov,“ doplnil Seibert.

Seehofer dlhodobo vyvíja tlak na kancelárku Merkelovú, aby uspokojil svojich konzervatívnych voličov, požadujúcich zastavenie bezprecedentného prívalu migrantov, z ktorých mnohí sa dostávajú do Nemecka práve cez územie Bavorska.

Bavorskí predstavitelia tvrdia, že v uplynulom roku prišlo do Nemecka vyše 1,1 milióna migrantov. Väčšina z nich uteká pred konfliktmi na Blízkom východe.