Mzdy ľudí stúpnu o desiatky eur

bt, Pravda | 06.01.2016 06:30
euro, bankovky, peniaze, mzda Foto: ,
Ilustračné foto
Rast platov kombinovaný s klesajúcou nezamestnanosťou čaká Slovákov v roku 2016. Priemerný plat by sa mal podľa odhadov UniCredit Bank zvýšiť z 880 eur na 904 eur.

Viac eur v peňaženkách pocíti aj vyše stotisíc ľudí pracujúcich za najnižšie platy. Minimálna mzda s príchodom januára stúpne z minuloročných 380 na 405 eur.

Rozbehnutú slovenskú ekonomiku poháňa dopredu aj tlačenie peňazí Európskou centrálnou bankou, ktoré zabezpečuje dostatok lacných zdrojov na financovanie projektov vytvárajúcich nové pracovné miesta. Pumpovanie eur do európskej ekonomiky znižuje aj úroky na hypotékach, čo tisíce Slovákov pociťujú v znížení mesačných splátok o desiatky až stovky eur. Odvrátenou stranou mince prebiehajúceho tlačenia peňazí je nízke zhodnocovanie vkladov a razantnejší rast cien bytov hlavne v Bratislave.

Zabezpečenie ďalšieho rastu platov ohlasujú aj politici v prípade zostavenia vlády po marcových parlamentných voľbách. Vládny Smer v prípade zostavenia budúcej vlády plánuje vyššiu odvodovú úľavu pre ľudí s nízkymi platmi, zaviesť špeciálne dotácie pre regióny s vysokou nezamestnanosťou a posilniť rozbehnuté duálne vzdelávanie. Opozícia zas v prípade zostavenia vlády preferuje zníženie daňového a odvodového zaťaženia pre živnostníkov či zníženie dane z príjmu pre firmy zo súčasných 22 na 15 percent.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ