V apríli čaká Bratislavu konferencia o bezpečnosti Globsec

SITA | 04.01.2016 18:37
Obnovenie solidarity a súdržnosti v Európskej únii, stabilizácia Blízkeho východu, vzťah západu voči Rusku, čelenie propagande a rastúcemu extrémizmu budú hlavné témy tohtoročnej konferencie o bezpečnosti a zahraničnej politike GLOBSEC 2016.

Konferencia sa uskutoční 15. až 17. apríla v Bratislave. Pôjde už o 11. ročník podujatia, ktoré sa zaoberá globálnou bezpečnosťou a spoluprácou.

GLOBSEC patrí medzi najprestížnejšie podujatia svojho druhu. Na jubilejnom desiatom ročníku sa zúčastnil napríklad britský premiér David Cameron, ktorý predniesol kľúčový prejav o svojich požiadavkách na reformu EÚ.

Do Bratislavy prišla aj delegácia amerických senátorov vedená republikánom z Arizony Johnom McCainom, ktorý v prezidentských voľbách 2008 zabojoval o kreslo prezidenta s Barackom Obamom.

Podľa organizátorov bude úloha tohtoročnej konferencie umocnená tým, že sa uskutoční tesne pred summitom NATO vo Varšave. GLOBSEC sa tak stane pôdou, na ktorej približne tisícka hostí bude diskutovať o témach, ktoré budú dominovať aj summitu NATO.

Okrem toho je ambíciou GLOBSEC-u 2016 vniesť nové myšlienky do diskusie o hľadaní riešenia pre blízkovýchodný región, prispieť k zastaveniu šíriaceho sa extrémizmu a radikalizmu a navrhnúť účinnejšie riešenia, pokiaľ ide o prístup k Rusku.

„Aktuálna bezpečnostná situácia v Európe i na Blízkom východe podrobuje vážnej skúške politické i bezpečnostné stratégie práve v týchto chvíľach,“ uviedol zakladateľ konferencie Róbert Vass. „Sme radi, že práve GLOBSEC 2016 bude opäť platformou, na ktorej sa hľadajú odpovede na tieto závažné otázky,“ dodal.

Nosnou časťou GLOBSEC-u 2016 bude trojdňové diskusné fórum, organizátori však prinesú aj podujatie ako GLOBSEC CITY TALKS, ktoré aj tento rok umožní stretnutie odbornej a laickej komunity s najzaujímavejšími rečníkmi GLOBSEC-u v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.