Západ Európy zásobovali plynom najmä Nóri, Rusi sú tesne za nimi

ČTK | 05.01.2016 08:23
Nórsko vlani zostalo najväčším dodávateľom zemného plynu do krajín západnej Európy. Jeho náskok pred Ruskom, ktoré je najväčším dodávateľom plynu do celej Európskej únie, sa ale znížil. S odvolaním sa na predbežné štatistické údaje to v pondelok uviedla agentúra Reuters.

Podľa predbežných údajov nórskeho prevádzkovateľa plynovodov Gassco sa vývoz do Európy vlani zvýšil na rekordných 108,6 miliardy metrov kubických zo 101,1 miliardy v roku 2014.

Ruský plynárenský gigant Gazprom podľa údajov spoločnosti Thomson Reuters Point Carbon vyviezol do západnej Európy 104 miliárd metrov kubických plynu. Predvlani to bolo 95 miliárd.

Údaje z Ruska zahŕňajú Českú Republiku a Slovensko, nezahŕňajú však ďalšie členské štáty EÚ z východnej Európy ani pobaltské krajiny. Pokrývajú tak zhruba tie isté krajiny, do ktorých vyváža Nórsko, uviedla analytička Thomson Reuters Point Carbon Marina Tsyganková.

Upozornila, že dodávky z Ruska aj Nórska sa vlani zvýšili čiastočne kvôli obmedzeniu ťažby na holandskom poli Groningen. Vývoz z Nórska rástol vlani tiež vďaka vyššej ťažbe z najväčšieho nórskeho poľa Troll.

Nórsko predstihlo Ruskú federáciu a stalo sa najväčším dodávateľom zemného plynu do západnej Európy v roku 2014. Rusko je však naďalej hlavným dodávateľom plynu do celej EÚ, kam dodáva približne tretinu objemu plynu, ktorý sa v regióne spotrebuje.