Breivik žaluje Nórsko kvôli podmienkam svojho väzenia

ČTK | 05.01.2016 09:26
Nórsky pravicový extrémista Anders Behring Breivik, ktorý si odpykáva 21-ročný trest väzenia za teroristické útoky z roku 2011, žaluje nórsky štát kvôli podmienkam svojho väznenia. Tvrdí, že pravidelné prehliadky cely či izolácia od ostatných trestancov porušujú jeho ľudské práva, napísala agentúra DPA.

Súd začne 15. marca preverovať sťažnosť Breivika, ktorý pripravil o život 77 ľudí. Vypočutie sa z bezpečnostných dôvodov bude konať vo väzenskej telocvični v juhonórskom meste Skien, kde si odpykáva trest.

Breivik sa na podmienky svojho väznenia sťažuje opakovane. Vlani v septembri napríklad pohrozil hladovkou, tú však nakoniec odložil.

Breivik na konci júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko potom postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokra­tickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. O rok neskôr ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia, čo je najvyšší jednorazový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť. Breivikov pobyt vo väzení však môže byť predlžovaný až na doživotie.