Cestní piráti môžu dostať vyššie pokuty

vv, Pravda | 07.01.2016 03:30
radar, polícia, meranie rýchlosti, Foto: ,
Ilustračné foto.
Zásadné zmeny čakajú vodičov pri páchaní najčastejších priestupkov - rýchlosti a alkohole. V oboch prípadoch došlo k sprísneniu postihov. V prípade cestných pirátov sankcia môže vyskočiť až na tisíc eur.

Ak prekročia rýchlosť o viac ako 60 km/h, policajti im môžu na mieste udeliť pokutu od 250 do 800 eur, v správnom konaní aj tisíc. Policajti dostali kompetenciu vyhodnotiť priestupok a bude záležať na nich, k akej sume sa priklonia.

Iné bude aj poradenstvo u psychológa pre šoférov, ktorým zadržali preukaz za jazdu pod vplyvom alkoholu. Ak aj lekár vystaví posudok „spôsobilý“, vodič aj napriek tomu bude musieť prejsť psychologickým poradenstvom. Debata so psychológom bude čakať cyklistov, ale aj chodcov, ktorí pri dopravnej kontrole nafúkajú. Na takýto pohovor pôjdu tiež tí, ktorí ešte len žiadajú o udelenie vodičského. Ak sa ako nevodiči dopustili za posledných päť rokov priestupku pod vplyvom alkoholu, preukaz získajú len vtedy, ak sa podrobia vyšetreniu.

Za závažný priestupok, pri ktorom hrozia vyššie tresty, sa bude považovať aj ohrozenie chodca na chodníku a cyklistu pri obchádzaní a predchádzaní. Spresňujú sa tiež možnosti odtiahnutia auta z vyhradeného parkovacieho miesta. Do konca minulého roka mohlo byť odtiahnuté z každého parkovacieho miesta, ktoré nebolo pre neho určené. Od januára bude možné auto odtiahnuť iba z parkovacieho miesta, ktoré je vyhradené pre vozidlo s konkrétnym evidenčným číslom, zdravotne postihnutú osobu alebo vozidlo s konkrétnym parkovacím preukazom. V praxi to znamená, že parkovanie napríklad na rezidenčných miestach, ktoré sú označené spoločnou dopravnou značkou, bude polícia riešiť papučou a blokovou pokutou na mieste.

Z predných skiel áut budú postupne miznúť diaľničné známky. Od 1. januára sa totiž prechádza na systém elektronických známok.

Pokuty za prekročenie rýchlosti

  • Pri prekročení rýchlosti do 20 km/h v obci a do 30 km/h mimo obce pokuta do 50 eur na mieste, do 100 eur v správ­nom konaní
  • Pri prekročení rýchlosti o 21 až do 50 km/h v obci a o 31 až 60 km/h mimo obce, od 30 do 400 eur na mieste, od 150 do 600 eur v správnom konaní
  • Pri prekročení rýchlosti o viac ako 50 km/h a mimo obce o viac ako o 60 km/h od 250 do 800 eur na mieste, od 500 do 1 000 eur v správnom konaní, možnosť aj uložiť zákaz činnosti od 6 mesiacov do 3 rokov
  • Pokuty za šoférovanie s neplatným vodičským
  • do 150 eur na mieste, od 60 do 300 eur a zákaz činnosti do 2 rokov v správnom konaní
  • Pokuty za ohrozenie chodca a cyklistu
  • do 150 eur na mieste, od 60 do 300 eur a zákaz činnosti do 2 rokov v správnom konaní

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ