Neďaleko indického konzulátu v Afganistane vybuchla bomba

ČTK | 05.01.2016 11:50
Explózia otriasla východoafganským mestom Džalalabad v miestach, kde sa nachádzajú konzuláty Indie, Pakistanu a Iránu. Stalo sa tak dva dni po tom, čo ozbrojenci zaútočili na indický konzulát v severoafganskom meste Mazáre Šaríf. K násilným činom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Afganské úrady tiež oznámili, že bilancia dvoch pondelkových samovražedných útokov v blízkosti medzinárodného letiska v metropole Kábule vzrástla na troch mŕtvych a 36 zranených.

V pondelok večer zaútočil samovražedný atentátnik v automobile napchatom výbušninami na prísne strážený luxusný hotel, ktorý sa nachádza neďaleko kábulského letiska a kde sú ubytovaní cudzinci, vrátane zamestnancov medzinárodných organizácií a medzinárodnej vojenskej misie. Pri explózii pri bráne hotela zahynul jeden civilista a samovrah, zranených bolo 27 dospelých a deväť detí. K činu sa prihlásili na twitteri bojovníci islamistického hnutia Taliban, ktorí tvrdia, že zabili desiatky cudzincov.

O niekoľko hodín skôr sa neďaleko policajnej stanice v rovnakej štvrti Kábulu odpálil iný samovražedný útočník, usmrtil však len sám seba.

V pondelok večer afganskí vojaci po 25 hodinách ukončili boj proti ozbrojencom, ktorí sa zabarikádovali v dome blízko indického konzulátu v meste Mazáre Šaríf na severe krajiny. Všetci traja útočníci, ktorých cieľom bol pôvodne indický konzulát, boli zlikvidovaní, oznámili v utorok afganské úrady. Zranenia utrpelo desať ľudí, vrátane piatich civilistov.