Deti a ŤZP budú mať ochrancov

bd, Pravda | 07.01.2016 04:30
Viera Tomanová Foto: ,
Vieru Tomanovú (Smer) zvolil parlament za komisárku pre deti.
Počas prvého polroka majú vzniknúť dva nové úrady, na ktoré sa budú môcť obrátiť so svojimi problémami deti a ťažko zdravotne postihnutí.

Ich rozbehnutie dostali na starosť dve ženy, ktoré do funkcií nových špeciálnych ombudsmaniek zvolil koncom roka parlament. Komisárkou, ktorá sa bude zaoberať dodržiavaním práv detí, bude exministerka a poslankyňa Viera Tomanová (67) a ombudsmankou pre zdravotne znevýhodnených ľudí advokátka Zuzana Stavrovská (53). Vo funkciách by mali byť šesť rokov.

Úrady, ktoré budú sídliť v Bratislave, by mali rozbehnúť do šiestich mesiacov od zvolenia. Za toto obdobie musia vytvoriť systém prijímania podnetov a riešenie ich problémov. Úlohou komisárok bude tiež monitorovať nedostatky a stav dodržiavania práv detí a osôb so zdravotným postihnutím.

Na Tomanovej úrad sa budú môcť deti obracať aj bez vedomia rodičov, poručníka, opatrovníka alebo inej osoby, ktorej boli zverené do náhradnej starostlivosti. Komisárke Stavovskej zas bez vedomia zákonného zástupcu môže podať podnet aj tá fyzická osoba, ktorá bola pozbavená spôsobilosti na právne úkony. Obe komisárky budú každý rok predkladať parlamentu správu o činnosti, ktorá má obsahovať aj návrhy a odporúčania na nápravu zistených nedostatkov.

Poslankyňa a exministerka Tomanová, ktorá bola zvolená za prvú ombudsmanku pre deti, pozastavila členstvo v strane Smer, v marcových voľbách do parlamentu kandidovať nebude.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ