Britskému chlapcovi hrozila smrť. Už príde do školy

Miroslav Čaplovič, Pravda, ČTK | 05.01.2016 15:00
Česko, chlapec, pacient, rakovina Foto: ,
Britský chlapec Ashya King na snímke zo septembra 2014, keď ho liečili českí špecialisti v Prahe.
Zrejme nechýbalo veľa, aby zomrel, ale zákerné ochorenie mu nevzalo život a teraz sa začína učiť ako jeho rovesníci. Ashya King, šesťročný britský chlapec, ktorý na jeseň 2014 podstúpil v Česku protónovú liečbu mozgového nádoru, bude chodiť do školy.

Prípad malého Kinga vyvolal predvlani obrovský mediálny záujem. Britskí lekári ho niekoľkokrát operovali, ale rodičom údajne oznámili, že viac nemôžu pre chlapca urobiť…

Matka a otec hľadali záchranu v beznádejnej situácii. Bez vedomia lekárov odviezli syna do Španielska, kde chceli predať dom, aby mali peniaze na liečbu v protónovom centre v Prahe. Británia vydala na nich zatykač, obvinila ich zo zanedbania starostlivosti o potomka. Niekoľko dní strávili v španielskej väzbe, ale súd im potom povolil pokúsiť sa o záchranu Ashyu v Česku. Britská poisťovňa zákrok uhradila.

Výsledok? „Syn sa zázračne uzdravuje. Keby sme ho ponechali v britskom zdravotnom systéme, pochybujem, že by prežil,“ povedal jeho otec Brett King v marci 2015 pre denník Sun. Odvtedy uplynulo niekoľko mesiacov a najnovšia správa znie veľmi povzbudzujúco. Otec informoval, že Ashya začne chodiť do školy. „Niekoľko problémov stále existuje – nemá silu v nohách a hovorí ešte trochu neprirodzene, ale je bojovník. Nevzdáva to,“ poznamenal o synovi. Verí pritom, že sa úplne zotaví a bude vyrastať ako normálny chlapec.

Liečba Ashyu viedla v Británii k záujmu o protónovú terapiu, ktorá sa v krajine doteraz nerobí. Vzniknú špecializované zdravotné strediská v troch mestách, pričom prvé začne fungovať v tomto roku a ďalšie dva od roku 2017. „Protónová liečba znižuje vedľajšie účinky pri ožarovaní, keď sa môžu poškodiť dôležité orgány, ako sú srdce a pečeň,“ pripomenul denník Guardian.

Každý onkologický pacient sa však nemôže spoliehať, že mu pomôže táto terapia. Britskí lekári hovoria, že štatisticky len jeden zo sto chorých na rakovinu býva vhodný na protónovú liečbu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ