Cena ropy Brent otestovala nové 11-ročné minimum

ČTK | 06.01.2016 14:04, aktualizované: 
Cena severomorskej ropy Brent v stredu klesla o niekoľko percent a dostala sa na chvíľu na nové jedenásťročné minimum 34,48 dolára za barel. Obavy ohľadom stúpajúcich dodávok aj zásob suroviny totiž prevažujú nad napätím medzi Saudskou Arábiou a Iránom, píše agentúra Reuters.

Trh potom popoludní ďalej podkopal nečakane výrazný nárast objemu ropných produktov na americkom trhu.

Brent v 17:25 SEČ strácal asi 4,5 percenta na zhruba 34,80 dolára za barel, predtým zostúpil až na 34,48 USD, minimum od júla 2004. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) odpisovala zhruba štyri percentá na 34,50 USD.

Zásoby benzínu v USA minulý týždeň klesli o 10,6 milióna barelov, čo bol ich najhlbší pokles od roku 1993. Cena benzínu na burze v reakcii na to klesla na nové minimum od roku 2009. Výrazne sa ale zvýšili aj zásoby nafty a vykurovacieho oleja, čo ukazuje, že na americkom trhu sú stále vysoké prebytky. Zásoby ropy, naopak, o 5,1 milióna barelov klesli, aj keď analytici v ankete agentúry Reuters čakali mierny nárast.

„Pretrvávajúce obavy týkajúce sa stúpajúcich dodávok naďalej prevažujú nad dôsledkami rastúceho napätia na Blízkom východe,“ dodala.

Saudská Arábia v nedeľu prerušila diplomatické styky a zmrazila obchodné vzťahy s Iránom v reakcii na ostrú iránsku kritiku sobotňajšej hromadnej popravy, pri ktorej bol usmrtený aj šíitsky duchovný. Spor podľa agentúry Reuters podkopáva nádeje na dohodu o obmedzení ťažby v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Predpokladá sa, že vývoz ropy z Iránu v tomto roku výrazne stúpne v dôsledku dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za odvolanie medzinárodných sankcií. Jeden z predstaviteľov iránskeho ropného priemyslu však povedal agentúre Reuters, že Irán by mohol rast exportu ropy brzdiť, aby obmedzil jeho vplyv na ceny.