Zdravotné preukazy s čipom sa majú vymieňať tento rok

Zlatica Beňová, Pravda | 07.01.2016 07:00
Lepšiu komunikáciu lekára s pacientom, prehľadnejšiu liečbu aj jednoduchší výber liekov. To všetko má umožniť elektronický zdravotný preukaz.

Pôjde o plastikovú kartičku s čipom a bezpečnostným kódom, ktorá nahradí papierovú. Doručovať nové preukazy by mali zdravotné poisťovne od júna. Stále však nie je známe, kto ich vyrobí. Preto je tiež otázne, či začnú fungovať od začiatku budúceho roka, ako je to naplánované.

Výmena preukazov poistencov totiž súvisí s elektronizáciou zdravotníctva na Slovensku známou ako eHealth. Jej konečné zavedenie sa odkladalo už niekoľkokrát.

Nové preukazy poistencov pre zdravotné poisťovne nakupuje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Tender vypísali ešte minulý rok v októbri, v novembri otvárali obálky s ponukami. Víťaz mal byť známy začiatkom tohto roka. Podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva aj Národného centra zdravotníckych informácií Petra Bublu sa súťaž ešte neskončila. „Záver novembra bol len termín na predkladanie ponúk. Naďalej prebieha hodnotenie splnenia podmienok účasti a požiadaviek verejného obstarávateľa,“ povedal Bubla. Predpokladanú hodnotu zákazky NCZI vyčíslilo od 17,9 milióna do takmer 23 miliónov eur.

Objavili sa aj názory, či by ako karta poistenca nemohli slúžiť nové občianske preukazy s čipom. Tie fungujú od roku 2013.

Myslí si to aj odborník na IT technológie Ondrej Macko. „Technicky nevidím žiadny problém toto riešenie, ktoré je už čiastočne funkčné, dobre využiť aj na elektronické zdravotníctvo,“ povedal Macko s tým, že osobne vyskúšal systém, ktorý ponúka stránka www.slovensko.sk a viaceré veci tu na jeho prekvapenie fungujú veľmi dobre.

Podľa neho by si to vyžadovalo len spoluprácu ministerstva vnútra, ktoré pripravilo nové občianske preukazy, a ministerstva zdravotníctva, ktoré stojí za ďalším projektom elektronizácie zdravotníctva.

Rezort zdravotníctva najskôr tvrdil, že elektronickým občianskym preukazom nie je možné nahradiť elektronický preukaz poistenca. Ako dôvody uvádzal, že občiansky preukaz sa vydáva občanom od 15 rokov, kým preukaz poistenca majú všetci poistenci od narodenia až do smrti.

Okrem toho zdravotné poisťovne majú vo svojej evidencii aj ľudí s inou štátnou príslušnosťou, ktorým elektronický občiansky preukaz nemôže byť vydaný. V súčasnosti rezort podľa Bublu analyzuje všetky možnosti, ako eliminovať dva preukazy s čipom.

Poistenci o elektronické preukazy nemusia žiadať. Zdravotné poisťovne im ich budú posielať automaticky. Najskôr však plánujú svojich klientov dopredu informovať, kedy výmenu uskutočnia. Každý bude vedieť, kedy má doručenie zásielky očakávať. Informácie zverejnia poisťovne aj na svojich webových stránkach. Presnú výšku nákladov na doručenie zásielok s elektronickým preukazom poistenca ešte nevedia určiť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ