Obchod Apple s aplikáciami mal rekordné tržby 20 miliárd USD

ČTK | 06.01.2016 22:18
Príjmy App Store, čo je obchod s aplikáciami pre prístroje od americkej spoločnosti Apple, v minulom roku dosiahli rekordných 20 miliárd USD.

Tempo rastu príjmov sa však zrejme spomalilo, hoci firma predstavila aplikácie pre nové prístroje ako je Apple TV a Apple Watch. Informuje o tom denník The Wall Street Journal (WSJ).

Apple vlani neposkytol údaje o príjmoch za rok 2014, iba uviedol, že medziročne sa zvýšili o 50 percent. Podľa prepočtov WSJ sa príjmy App Store za minulý rok zvýšili o približne 43 percent, čo znamená, že ich rast sa spomalil.

Z každého dolára, ktorý pretečie cez App Store, získava Apple 30 centov. To znamená, že firma získala z obchodu šesť miliárd USD. Zvyšné peniaze idú vývojárom.

Apple vytvoril App Store v roku 2008. Najprv ponúkal aplikácie pre iPhony, neskôr pridal aj aplikácie pre iPad a vlani pre hodinky a Apple TV. Celkom ponúka viac ako 1,5 milióna aplikácií pre užívateľov vo 155 krajinách.

Apple tiež uviedol, že prekonal rekord v príjmoch aj za jeden deň, aj za vianočné obdobie. Rekordné príjmy 144 miliónov USD zaznamenal obchod 1. januára, o dva týždne do 3. januára potom príjmy dosiahli rekordných 1,1 miliardy USD.

Od roku 2008 už Apple vývojárom vyplatil takmer 40 miliárd dolárov, z toho vlani viac ako tretinu z tejto sumy. Tvorba aplikácií podľa firmy pomohla v USA priamo alebo nepriamo vytvoriť alebo podporiť 1,9 milióna pracovných miest. Tento odhad vychádza z výskumu spoločnosti Progressive Policy Institute, ktorú Apple čiastočne sponzoruje.

Zvyšovanie príjmov obchodu App Store je pre firmu dôležité, pretože sa stále častejšie objavujú špekulácie, že predaj ich iPhonov slabne. Za rok do konca septembra 2015 čistý zisk Applu dosiahol 53 miliárd USD, zatiaľ čo tržby predstavovali 233 miliárd USD.