Litva vyzýva na bojkot elektriny z ruských reaktorov

ČTK | 07.01.2016 08:18
Litva v stredu vyzvala svojich susedov, členov Európskej únie, aby blokovali nákup elektriny z jadrových elektrární, ktoré sa Rusko chystá postaviť pri litovských hraniciach a ktorých bezpečnosť nie je podľa Litovcov zaručená.

Litovský minister energetiky Rokas Masilius označil projekty ruských reaktorov na západe Bieloruska a v ruskej enkláve pri Kaliningrade za „nebezpečenstvo pre susedné štáty“.

„Osobne sa stretnem so svojimi kolegami z Lotyšska, Estónska, Fínska a Poľska, aby sme rokovali o opatreniach, ktoré by mohli obmedziť prístup elektriny z nebezpečných elektrární na únijný trh,“ povedal Masilius agentúre AFP. List v tomto zmysle už vraj odoslal.

Jadrová elektráreň, ktorú Rusi stavajú pri meste Ostrovec na severozápade Bieloruska asi 50 kilometrov od hraníc s Litvou, má byť v prevádzke v roku 2018. Stavba elektrárne v Kaliningradskej oblasti, ktorá sa rozkladá pri brehoch Baltu medzi Poľskom a Litvou, je od roku 2013 zamrazená.

Litva sa minulý mesiac pripojila k poľskej a švédskej sieti; posilnením spätosti s EÚ súčasne obmedzuje závislosť na Rusku.

Litva musela v roku 2009 uzavrieť zastaralú jadrovú elektráreň sovietskej koncepcie Ignalina, k čomu sa zaviazala v roku 2004, keď vstupovala do EÚ. Krajina s troma miliónmi obyvateľov tak bola vlani nútená doviezť tri štvrtiny svojej spotreby elektriny, z čoho polovica pochádzala z Ruska a Bieloruska.