Povala kaštieľa v Betliari vydala tajomstvá

Milan Kráľ, Pravda | 09.01.2016 07:00
Betliar Foto: ,
Hovorkyňa múzea Judita Krajčiová v časti výstavy, ktorá prezentuje Betliarske poľovačky.
Staré dokumenty, fotografie či lyže. Roky boli zabudnuté a skryté na povalách kaštieľa v Betliari a teraz ich po prvý raz môže vidieť verejnosť.

Unikátne artefakty sa našli pred niekoľkými týždňami a mesiacmi a majú spojitosť s rodinou Andrássyovcov, ktorá kaštieľ vlastnila. Slovenské národné múzeum – Múzeum v Betliari ich sprístupnilo v rámci výstavy Čo ukrýva kaštieľ, ktorá potrvá do 1. apríla 2016.

Andrássyovské predmety objavili v rámci upratovania nevyužívaných priestorov. „Časť z nich sme našli ešte počas digitalizácie, keď sa v kaštieli otvárali staré skrine a šuplíky, a časť počas väčšieho upratovania na konci letnej sezóny na povalách kaštieľa a hospodárskych budov. Teda na miestach, kde sa bežne nechodí,“ konštatovala hovorkyňa múzea Judita Krajčiová. Vedenie múzea uvažovalo, čo so stovkami kusov predmetov, ktoré po rokoch uzreli svetlo sveta, a rozhodlo sa pre netypický krok. Ešte skôr, ako prejdú procesom dokumentovania, predstavia ich verejnosti ako nálezy.

Portrét Emanuela Andrássyho I., ktorý bol... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Emanuel Andrássy I., Betliar Portrét Emanuela Andrássyho I., ktorý bol vášnivým poľovníkom, cestovateľom aj zberateľom.

„Rozhodli sme sa tak urobiť už teraz v prebiehajúcej zimnej sezóne. Doteraz sme v našom múzeu nové výstavy počas zimy neotvárali, ale teraz sme po prvý raz urobili výnimku. Chceli sme unikátne nálezy predstaviť verejnosti a zároveň zatraktívniť návštevu nášho zariadenia mimo letnej sezóny, ktorá sa začína od apríla a končí na konci septembra,“ zdôraznila Krajčiová.

Doteraz utajené predmety predstavuje múzeum v štyroch tematických celkoch v prízemí kaštieľa. Prvým sú Zimné športy, druhým Talianski Andrássyovci, tretím Betliarske poľovačky a štvrtým Exotické cesty. "Časť zimné športy predstavuje aktivity, ktorým sa Andrássyovci venovali. Vystavené sú najmä športové potreby ako lyže, snežnice, vyrobené na prelome 19. a 20. storočia, objavené práve na povale.

Portrét Osanny Andreasi, ktorú vyhlásili za... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
lyze Portrét Osanny Andreasi, ktorú vyhlásili za blahoslavenú.

Našli sa tam aj negatívy, ktoré sme dali vyvolať a fotografie tiež prezentujeme verejnosti," povedala hovorkyňa múzea. V časti Talianski Andrássyovci predstavuje múzeum rodinnú vetvu, ktorá žila v Taliansku. V múzeu objavili rôzne dokumenty, ktoré už boli dávno zabudnuté a týkali sa života tejto vetvy známej pod menom Andreasi. Jej ústrednou postavou bola Osanna Andreasi, ktorej sa pripisuje niekoľko zázrakov a ktorú vyhlásili za blahoslavenú. Vystavený je aj jej portrét.

Portrét Osanny Andreasi, ktorú vyhlásili za... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Betliar, Osanna Andreasi Portrét Osanny Andreasi, ktorú vyhlásili za blahoslavenú.

V tretej časti výstavy uvidia návštevníci typický odev poľovníka, ale aj kresby a karikatúry, ktorými tzv. piktori vtedy zaznamenávali výjavy z poľovačiek.

Oblečenie, aké používali Andrássyovci pri... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
oblek, Andrássyovci Oblečenie, aké používali Andrássyovci pri poľovačkách.

Štvrtá časť výstavy s prívlastkom Exotická predstavuje najmä aktivity Emanuela Andrássyho I., ktorý dal kaštieľ na konci 19. storočia zrekonštruovať do súčasnej podoby a ktorý sa výraznou mierou pričinil o zhromažďovanie predmetov, ktoré už za jeho čias v kaštieli vystavovali. V tejto časti výstavy návštevník okrem iného uvidí oblek samuraja, japonské ženské topánočky, ale aj hlavu Polynézana, ktorú Andrássy priniesol z ciest po východnej Indii. Do exotickej časti sveta vycestoval v roku 1849 a už o štyri roky vydal o tom knihu, ktorú sám ilustroval. Na základe jeho ilustrácií vznikli maľby, ktoré sa pred pár mesiacmi tiež našli na povale kaštieľa.

Stovky kresieb a ilustrácií dá múzeum zviazať. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kresby Stovky kresieb a ilustrácií dá múzeum zviazať.

Výstavu objavených predmetov si od 5. decembra stihlo pozrieť vyše 600 návštevníkov. Múzeum pre nich pripravilo aj sprievodné podujatia. Kurátorský výklad k výstave sa uskutočnil už v decembri minulého roka, ďalší bude 23. januára. Podujatie Čo ukrýva filmotéka múzea sa bude konať 20. februára, na 5. marca je pripravená akcia Za tajnými dverami v historickej knižnici a 2. apríla derniéra výstavy na tému: Čo daroval gróf Gemerčanom.

Zbierky dopĺňali generácie Andrássyovcov

Kaštieľ v Betliari je najnavštevovanejším múzeom juhovýchodného Slovenska. Nachádza sa tri kilometre od Rožňavy v obci Betliar. Pochádza zo začiatku 18. storočia a postavili ho na základoch staršieho renesančného kaštieľa Bebekovcov. Kaštieľ dala postaviť rodina Andrássyovcov, ktorá mala v majetku aj hrad Krásna Hôrka a bane v okolí Rožňavy. Do súčasnej podoby ho pretvoril gróf Emanuel Andrássy I. v rokoch 1881 až 1886. Stal sa luxusným reprezentatívnym sídlom, v ktorom okrem pohodlných apartmánov vznikol priestor aj pre jeho bohaté zbierkové kolekcie. Po Emanuelovi pokračovali v dopĺňaní zbierok ďalšie dve generácie Andrássyovcov. Gejza I. a Emanuel II. Andrássyovci ho obývali do roku 1944, keď opustili Slovensko. Po druhej svetovej vojne bol kaštieľ v Betliari sprístupnený ako múzeum verejnosti. Je v ňom vyše 17-tisíc zbierkových predmetov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ