Sprievodca nie je to isté ako horský vodca

Nikola Bučeková, Pravda | 07.01.2016 15:00
Vysoké Tatry, lyžovanie, lyžovacka, Foto: ,
Vysokohorský terén je najmä v zime pre turistov nebezpečný.
Turistov už v horách nebudú sprevádzať len horskí vodcovia, ale aj horskí sprievodcovia. Hoci by sa mohlo zdať, že sa v ničom nelíšia, nie je to tak. Kým prví môžu ísť s turistami kamkoľvek, druhí budú mať svoje pôsobisko presne vymedzené. Malo by to prispieť aj k väčšej bezpečnosti turistov, čo je po tragickom začiatku roka vo Vysokých Tatrách žiaduce.

Zákon o horskej záchrannej službe, ktorý určuje aj podmienky pre sprievodcov, nadobudne účinnosť v marci tohto roku. Sprievodcovia budú pracovať na živnosť a pred vydaním osvedčenia musia absolvovať náročný kurz na Slovensku aj v zahraničí.

„Sme veľmi radi, že sa podarilo do zákona dostať presné, jednoznačné pravidlá na získanie odbornej spôsobilosti. Všetci veríme, že bude prínosom pre bezpečný pohyb klienta v horskom prostredí,“ povedal Marcel Kubinský zo Slovenskej asociácie horských sprievodcov (SAHS).

Doteraz fungovali sprievodcovia ako občianske združenie, ktorého členovia museli kompletné vzdelávanie absolvovať v členských krajinách Union of International Mountain Leader (UIMLA) v Česku alebo Poľsku.

„Kurzy profesionálnych sprievodcov, ktoré organizuje SAHS, sú odborne zastrešené hodnotiteľmi z UIMLA a vzdelávací program korešponduje s medzinárodnými štandardmi,“ hovorí Kubinský.

Asociácia predpokladá, že zvýšený záujem bude zo strany profesionálnych sprievodcov v cestovnom ruchu, ktorí pracujú pre cestovné kancelárie. Doteraz mohli v horách sprevádzať bez obmedzenia, ale aj po tragických udalostiach, keď napríklad litovskej sprievodkyni zomreli dve turistky, považujú snahu štátu regulovať pohyb turistov v horách za správnu. Sprievodcovia v cestovných kanceláriách totiž nemuseli spĺňať také náročné podmienky, aké budú po novom musieť horskí sprievodcovia.

„Cestovné kancelárie robia prácu, ktorú by už mal robiť horský vodca alebo sprievodca. Používajú na to ľudí, ktorí nie sú certifikovaní. Tento aspekt bezpečnosti prenesú na klientov tým, že im dajú podpísať papier, že idú na svoju zodpovednosť,“ upozorňuje na doterajšiu prax predseda Národnej asociácie horských vodcov Tibor Hromádka.

A kde je hranica medzi právomocami horského vodcu a horského sprievodcu? Podľa zákona o horskej záchrannej službe je základným rozdielom stupeň obťažnosti trasy, po ktorej sa s klientom môžu pohybovať. Kým horský vodca nie je takmer nijako limitovaný, sprievodca môže sprevádzať len na trase prvého stupňa obťažnosti, kde nie je potrebný horolezecký výstroj. To sú bežné značené turistické chodníky, ale napríklad aj obľúbená Končistá či Huncovský štít.

Výstup v spoločnosti profesionálneho horského vodcu vyjde na 200 až 250 eur v závislosti od náročnosti vybranej lokality. Horský vodca môže v lete zobrať na lano maximálne troch klientov a v zime len dvoch.

Za horského sprievodcu sa platí v priemere od 100 do 150 eur. Môže to však byť aj menej ako sto eur. O cene rozhoduje takisto náročnosť trasy. Výhodou je, že na takúto túru môže ísť celá skupina naraz.

„Detaily, ako budeme stanovovať ceny a či bude limitovaný počet osôb na jedného sprievodcu, to všetko budeme ešte len riešiť. Doteraz bol najväčší záujem zo strany cudzincov,“ opisuje fungovanie sprievodcov Kubinský.

Zdatnejší turisti ich služby väčšinou nevyužívajú. „Sprievodca asi nie je na to, aby vodil ľudí v ťažkom teréne. Skôr na to, aby im ukázal zaujímavé miesta,“ myslí si dlhoročný turista Pavol. „Poznám sprievodkyňu v Slovenskom raji, ktorá vodí ľudí po chodníkoch, porozpráva k tomu zaujímavosti, ale vie ukázať aj netradičné trasy či dohodnúť s jaskyniarmi návštevu Medvedej jaskyne,“ opisuje svoje skúsenosti Pavol. Horský vodca Marek Trávniček prirovnáva zručnosti a vedomosti vodcov a sprievodcov k majiteľom vodičských preukazov. „Sprievodca má vodičský na osobné auto a horský vodca na všetky kategórie. Ak máte iba na auto, tak nemôžete jazdiť na motorke alebo autobuse,“ hovorí s nadhľadom Trávniček.

Ašpiranti na horských sprievodcov musia absolvovať dvojročný kurz, za ktorý zaplatia 2 600 eur. Cena odráža náklady na komisiu, ktorej členmi budú aj zahraniční hodnotitelia, dohliadajúci na dodržiavanie štandardov UIMLA. SAHS má 14 členov. Najmladší má 34 rokov a najstarší 61 rokov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ