Vo výpovednej lehote je tisíc sestier, minister nič nerobí, tvrdí Lazorová

SITA | 07.01.2016 12:52
protest, sestry Foto: ,
Zdravotné sestry počas jedného z vlaňajších protestov pred Úradom vlády.
Zdravotná starostlivosť o pacientov bude v niektorých nemocniciach na Slovensku od februára tohto roka ohrozená. Vyhlásila to vo štvrtok na tlačovej besede prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová.

Ako priblížila aktuálnu situáciu, vo výpovednej lehote zostáva tisíc sestier a pôrodných asistentiek. Výpovedná lehota vyprší prvým sestrám 31. januára tohto roka. Konkrétne ide o sestry v Žiline, Trnave, Prešove a Bojniciach.

„Napriek tejto skutočnosti musíme konštatovať, že minister zdravotníctva nerobí nič preto, aby zabránil tej situácii, ktorá nás čaká od 1. februára. To znamená, nebude možné poskytnúť starostlivosť našim pacientom, minimálne v týchto nemocniciach,“ konštatovala Lazorová. Podľa nej namiesto riešenia situácie dialógom šéf rezortu zdravotníctva Viliam Čislák napáda sestry a pôrodné asistentky. Prezidentka komory Lazorová vyzvala predsedu vlády SR Roberta Fica na riešenie situácie, pretože ministerstvo podľa nej nezvláda momentálny stav.

Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká prosí verejnosť o trpezlivosť. „Táto situácia je síce nepríjemná, ale my ako sestry to nevieme ovplyvniť, pretože skutočne tá vyjednávacia pozícia je na strane ministerstva a na strane vlády, nie na našej strane,“ povedala na tlačovej besede. „Žiadame ministra zdravotníctva a vládu SR, aby riešili konkrétne túto vzniknutú situáciu, neosočovali sestry, a aby nezneužívali fakty, ktoré sú, na politický boj,“ dodala Kavecká.

Ako ďalej uviedla šéfka odborov Kavecká, v Rakúsku pracuje 23 tisíc slovenských sestier a pôrodných asistentiek. „Takéto nenormálne číslo,“ zhodnotila. Tieto sestry podľa nej pracujú za dvetisíc eur v čistom. „Pán minister, keď uvádza priemerné platy vo fakultných nemocniciach, vážená verejnosť, sú to platy v hrubom, nie v čistom,“ argumentovala.

Zástupkyne komory a odborov nevedia presne, ktoré sestry stiahli výpovede. „Keďže nám vedenie nemocníc nepovedalo, ktoré sestry výpovede stiahli,… nemôžeme sa baviť o číslach, ktoré nevidíme,“ vysvetlila Kavecká.