Kramný dostal za vraždu manželky a dcéry 28 rokov väzenia

SITA | 07.01.2016 14:48
Krajský súd v Ostrave odsúdil Petra Kramného na výnimočný trest 28 rokov väzenia so zvýšeným strážením za vraždu svojej manželky a dcéry v Egypte. Ich príbuzným navyše musí zaplatiť približne deväť miliónov českých korún.

Informovali o tom spravodajské portály Novinky.cz a iDNES.cz. Obžalovaný vinu odmieta a je takmer isté, že kauzou sa bude zaoberať odvolací súd. Štátny zástupca (prokurátor) navrhol obžalovanému 30 rokov za mrežami.

Podľa sudkyne Renaty Gilovej dokázali Petrovi Kramnému aj motív, ktorým je skutočnosť, že sa mu manželka postupne odcudzila. „To uňho vyvolávalo pocit ukrivdenia a obavy z opustenia. To nechcel dopustiť a tieto obavy ho viedli k úvahám o radikálnom vyriešení situácie. Zahŕňalo to aj úvahy o vlastnej samovražde, ku ktorej sa však neodhodlal. Nato si vykonštruoval príbeh o ich možnej otrave, čomu potom prispôsobil svoje ďalšie konanie,“ vyhlásila sudkyňa.

Ako sudkyňa uviedla, Peter Kramný je vinný z dvojnásobnej vraždy. Podľa Gilovej sú ťažiskové znalecké posudky, predovšetkým lekárske a z odboru elektrotechniky. Trestnú činnosť obžalovanému dokázali a jeho obhajobu vyvrátil aj celý rad ďalších dôkazov, uviedla sudkyňa.

Súd nepochybuje o tom, že obžalovaný úmyselne usmrtil Moniku († 36) a Kláru († 8) Kramné v hotelovej izbe na dovolenke v egyptskom letovisku Hurghada. Smrť podĺa súdu nastala tak, že Kramný ich vystavil účinkom elektrického prúdu. Vražda sa stala v časovom rozpätí od 22.00 h dňa 28. júla 2013 do večerných hodín 29. júla 2013, ale je možné, že obete boli mŕtve už okolo poludnia 29. júla.