Čínske sankcie voči KĽDR podľa analytikov nemožno predpokladať

ČTK | 07.01.2016 15:24
Čína vyzvala k obnove šesťstranných rokovaní o ukončení severokórejského jadrového programu, ktorých sa v minulých rokoch zúčastnili aj USA, Japonsko, Rusko a Južná Kórea. Peking, ktorý je najbližším spojencom KĽDR, už v stredu odsúdil oznámenia Severnej Kórey, ktorá tvrdí, že otestovala vodíkovú bombu. Podľa expertov je pravdepodobné, že Čína podporí v Bezpečnostnej rade OSN sprísnenie sankcií voči Pchjongjangu, k ďalším krokom zrejme nepristúpi.

Severná Kórea tvorí pre Peking potrebný nárazník oddeľujúci Čínu od Južnej Kórey, ktorá je blízkym spojencom USA. Peking sa navyše obáva zrútenia severokórejského diktátorského režimu, ktorý by podľa predpokladov vyvolalo v tejto susednej chudobnej krajine rozsiahly chaos a prinútilo k migrácii milióny Severokórejčanov.

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump v stredu vyhlásil, že riešenie severokórejského problému je predovšetkým na Číne, ktorá má podľa neho nad KĽDR úplnú kontrolu.

Čína v stredu uviedla, že o teste vopred nevedela a že predloží Pchjongjangu oficiálny protest. Vyzvala tiež Pchjongjang, aby „dodržal svoj záväzok týkajúci sa jadrového odzbrojenia a vzdal sa akýchkoľvek akcií, ktoré by mohli situáciu ďalej zhoršiť“. Podľa analytikov je pravdepodobné, že Čína, ktorá je stálym členom Bezpečnostnej rady s právom veta, rovnako ako v minulosti podporí v rade ďalšie navrhované sankcie voči KĽDR. Tieto opatrenia však zatiaľ Severnú Kóreu nedokázali prinútiť, aby pristúpila k denuklearizácii.

Účinnejšie by podľa expertov bolo, keby Peking vyhlásil vlastné sankcie, ako keby obmedzil energetickú a potravinovú pomoc Severnej Kórei, pozastavil spoločné hospodárske projekty, zakázal čínskym bankám, štátnym a súkromným firmám obchodovať s KĽDR a sprísnil kontroly na spoločnej hranici, kadiaľ prúdi spotrebný tovar z čínskeho na severokórejske územie.

Ako uviedla agentúra AP, Peking sotva prijme kroky, ktoré by vážne ohrozili vládu diktátorského režimu mladého vodcu Kim Čong-una. Čínu k tomu vedie strach z kolapsu severokórejského komunistického režimu, ktorý by na čínske územie priviedol milióny utečencov a mohol by viesť aj k americkej vojenskej prítomnosti na severe Kórejského polostrova.

„Pre Peking nie je severokórejská otázka iba otázkou šírenia jadrových zbraní, ale tiež otázkou zachovania stability Kórejského polostrova, rovnováhy moci v severovýchodnej Ázii a rastúcej rivality so Spojenými štátmi,“ vyhlásil politológ Ťing-tung Jüan z univerzity v austrálskom Sydney, ktorý sa špecializuje na bezpečnostné otázky v ázijsko-pacifickom regióne. „Lepšie žiť v zlej situácii, než nechať všetko náhode a stratiť všetku kontrolu,“ poznamenal na adresu Číny.