Poľský prezident podpísal spornú novelu zákona o médiách

ČTK | 07.01.2016 17:19
poľsko, prezident, andrzej Duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda.
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal spornú novelu zákona o verejnoprávnych médiách, ktorú kritizovala opozícia a znepokojenie nad ňou vyjadrila aj Európska komisia. Zmeny umožnia novej vláde dosadzovať do vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu svojich ľudí.

Podľa prezidentovej poradkyne Duda novelu podpísal, pretože chce, aby médiá boli „nestranné, objektívne a spoľahlivé“. V doterajšej podobe médiá nezaručovali sprostredkovanie objektívnych informácií, myslí si prezident.

Novela počíta s tým, že vstupom zákona do platnosti jeho zverejnením v úradnom vestníku skončia súčasné mandáty doterajších členov vedenia a dozorných rád Poľskej televízie a Poľského rozhlasu. Podľa vlády pôjde o prvý krok v mediálnej reforme, ďalšie zmeny by mali nasledovať na jar tohto roku.

Akonáhle začnú nové ustanovenia platiť, právomoc menovať a odvolávať šéfov verejnoprávnej televízie a rozhlasu prejde na ministra štátneho pokladu. Až doteraz boli riadiace funkcie a dozorné rady vo verejnoprávnych médiách obsadzované na základe verejných konkurzov.

Proti novele sa vyslovila Európska vysielacia únia (EBU), ktorá Dudu vyzvala, aby zmenu zákona nepodpisoval. Vo výzve adresovanej poľskému prezidentovi a premiérke Beate Szydlovej upozornila vysielacia únia na nebezpečenstvá, ktoré pre demokratickú spoločnosť vznikajú oslabením nezávislosti verejnoprávnych médií. Uviedla to Česká televízia (ČT), ktorá sa k výzve pripojila.

„Navrhovaný systém ponecháva všetky editoriálne rozhodnutia priamo závislé na vláde. Ide o krok späť do obdobia pred rokom 1989, keď malo Poľsko štátne vysielanie,“ citovala ČT z vyjadrenia EBU. Vysielacia únia novele vyčíta najmä koncentráciu právomocí súvisiacich s verejnoprávnymi médiami do rúk jediného člena vlády.

Podľa generálneho riaditeľa ČT Petra Dvořáka smeruje situácia verejnoprávnych médií v Poľsku v podstate k ich zoštátneniu a následnému zrušeniu. „Spolu s nimi tak zmizne pre Poliakov aj akákoľvek možnosť prístupu k nezávislým informáciám. Komerčné médiá totiž nikdy nebudú garantovať svoju izoláciu od ekonomických alebo politických vplyvov. Naopak,“ dodal Dvořák. Úlohu verejnoprávnych médií je podľa neho v súčasnosti nutné chrániť možno intenzívnejšie ako kedykoľvek za posledné dve desiatky rokov.