Európske akcie zažili hlboký pád, stiahla ich dolu Čína

ČTK | 07.01.2016 20:00
Európske akcie vo štvrtok prudko klesli, a nadviazali tak na turbulencie na akciových trhoch v Číne. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 strácal počas dňa až viac ako tri percentá. Z dna sa európske akcie odrazili, keď Čína oznámila, že od piatku prestane uplatňovať nedávno zavedený mechanizmus automatického prerušovania obchodov pri veľkých výkyvoch.

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 za celý deň odpísal 2,26 percenta na 1360,87 bodu. Index Euro STOXX 50, ktorý sleduje najvýznamnejšie akcie v eurozóne, v závere stratil 1,74 percenta na 3084,68 bodu.

Index nemeckej akciovej burzy DAX dopoludnia strácal viac ako tri percentá a prvýkrát od októbra sa dostal pod psychologicky dôležitú hranicu 10 000 bodov. Nad ňu sa už do konca dňa nevrátil a obchodovanie zakončil so stratou 2,29 percenta. Parížsky index CAC 40 v závere spadol o 1,7 percenta na 4403,58 bodu a index londýnskej burzy FTSE 100 stratil dve percentá na 5954,08 bodu. Na burzách v Štokholme, Osle a Helsinkách straty v priebehu dňa prekročili štyri percentá.

„Investície na akciových trhoch teraz obmedzujeme. Je čas urobiť krok späť a prehodnotiť situáciu,“ uviedol dopoludnia investičný riaditeľ spoločnosti ACIES Asset Management Andreas Clenow.

Čínska centrálna banka vo štvrtok umožnila výraznejšie oslabiť menu. To vyvolalo medzi investormi obavy, že čínska ekonomika by mohla byť ešte slabšia, než sa predpokladalo. Čínske akciové trhy sa vo štvrtok prepadli o viac ako sedem percent, obchodovanie preto bolo krátko po začatí na zvyšok dňa zastavené. Stalo sa tak vďaka novému mechanizmu automatického prerušovania obchodov pri veľkých výkyvoch, ktorý tak zafungoval už druhýkrát v tomto týždni. Čínske akciové burzy neskôr oznámili, že čínska komisia pre cenné papiere a burzy prestane od piatku tento mechanizmus uplatňovať.

Obavy ohľadom druhej najväčšej ekonomiky sveta na európskych akciových trhoch výrazne zasiahli napríklad ťažobné podniky. Výrazný pokles však utrpeli aj ceny akcií automobiliek a ďalších firiem, ktoré pôsobia na čínskom trhu.

„Rozsah spomalenia (hospodárskeho rastu) v Číne je rozhodne znepokojujúci. Nálada investorov je v tejto chvíli veľmi krehká,“ uviedol analytik Terry Torrison z maklérskej spoločnosti McLaren Securities.

Nadol zamierili tiež akciové trhy v strednej Európe, súhrnný index varšavskej burzy WIG spadol o 2,22 percenta. Index pražskej burzy PX klesol o 2,14 percenta na 916,09 bodu, čo je najmenej od októbra 2014. Maďarské akcie stratili 1,69 percenta.