Obama nepodporí prezidenta, ktorý nebude súhlasiť s reformou zbraní

ČTK | 08.01.2016 07:54
Obama Foto: ,
Každý rok strelné zbrane predčasne ukončí životy viac ako 30 000 Američanov.
Americká hlava štátu Barack Obama nepodporí a nebude voliť žiadneho kandidáta na prezidenta Spojených štátov, aj keby to bol člen jeho Demokratickej strany, ktorý nebude súhlasiť so zbraňovou reformou. Obama to napísal v rubrike na portáli denníka The New York Times.

V texte vyzval občanov, aby prinútili zákonodarcov, guvernérov i starostov k podpore prísnejších podmienok držania zbraní. Vo štvrtok večer miestneho času (piatok nadránom SEČ) sa Obama zúčastnil debaty prenášanej televíziou CNN, v ktorej obhajoval svoj cieľ sprísniť prístup k zbraniam.

„Každý rok strelné zbrane predčasne ukončia životy viac ako 30 000 Američanov. Domáce násilie. Prestrelky gangov. Nehody. Stovky tisíc Američanov prišli o svojich bratov a sestry, pochovali svoje deti. Sme jedinou vyspelou krajinou sveta, ktorá zažíva tak často taký rozsah násilia,“ napísal Obama. „My všetci máme zodpovednosť,“ dodal s tým, že za zmeny bude bojovať nielen ako prezidenta, ale aj občan.

„Nepodporím a nebudem voliť žiadneho kandidáta, aj keď bude z mojej strany, ktorý nepodporí zmysluplné zbraňové reformy. A keď sa ku mne pridá 90 percent Američanov, ktorí takéto reformy podporujú, zvolíme si vodcu, ktorého si zaslúžime,“ zdôraznil s odkazom na príslušný prieskum verejnej mienky. V ňom 92 percent oslovených Američanov súhlasí s preverením minulosti kupcov zbraní.

Obama v utorok ohlásil, že už nie je možné ďalej ospravedlňovať nečinnosť Kongresu v otázke príliš voľných pravidiel držania a získavanie zbraní, preto zo svojich právomocí nariadi legislatívne zmeny, ktoré majú pomôcť obmedziť násilnú činnosť súvisiacu so strelnými zbraňami. Všetci záujemcovia o strelné zbrane v USA budú musieť pred získaním povolenia splniť rovnaké požiadavky, kontrolovať sa bude napríklad ich minulosť.

Prezident svojimi nariadeniami obíde Kongres, ktorého republikánske vedenie tento fakt ostro kritizovalo. Obama v The New York Times opäť pripomenul, že mocné zbraňové lobby zablokovalo snahy zákonodarcov o akékoľvek bezpečnostné opatrenia.

„Ak si dieťa nemôže samo otvoriť krabičku s aspirínom, mali by sme sa tiež postarať, aby nestlačilo spúšť zbrane,“ uviedol v článku Obama. „Zmena bude ťažká. Nenastane cez noc. Ale ani zabezpečenie hlasovacieho práva ženám neprišlo cez noc. Oslobodenie Afroameričanov nenastalo cez noc. Posilnenie práv lesieb, gejov, bisexuálov a transgenderových Američanov zabralo desaťročia práce,“ dodal.

Obama sa vo štvrtok zúčastnil debaty na Univerzite George Masona vo Fairfaxe, kde čelil kritickým vyjadreniam obhajcov práva nosiť a vlastniť zbraň. V diskusii, ktorú prenášala stanica CNN, obvinil vplyvnú Národnú asociáciu držiteľov zbraní (NRA) z toho, že šíria správy o tom, že sa vláda ľuďom snaží zobrať ich zbrane. „To je konšpirácia,“ povedal s tým, že v prezidentskej funkcii bude už len rok.

Tiež povedal, že k debate bola prizvaná aj NRA, ktorá však odmietla prísť. Hovorca tejto organizácie Andrew Arulanandam uviedol, že dôvod na účasť na divadle zorganizovanom Bielym domom žiadny nebol. Chris Cox, ktorý je hlavným lobistom NRA oznámil, že záujem o rozhovor s Obamom nemal.

„Nepodporuje právo jedinca vlastniť zbraň,“ povedal Cox. „Tak o čom by sme hovorili? O basketbale?“ dodal. Niekoľko kritických otázok prezidentovi položili majitelia zbraní, ktorí boli v publiku. Taya Kyleová, ktorá je vdovou po ostreľovačovi zvláštnych jednotiek SEAL, povedala, že zákony nezastavia ľudí so zlými úmyslami. „Problém je, že chcú vraždiť,“ oznámila.

Kimberly Corbanová zase prezidentovi povedala, že ako obeť sexuálneho útoku sa rozhodla zaobstarať si zbraň, aby mohla brániť seba a svoje deti. Obamove zmeny teraz vníma ako narušenie svojich práv.

Šéf Bieleho domu jej odpovedal, že jeho návrhy nebudú žiadnou komplikáciou pre usporiadaných občanov, ktorí si chcú kúpiť zbrane, niektorých zločincov však môžu pomôcť zastaviť. „Sama iste chcete, aby sa útočníci nemohli ľahko dostať k zbraniam,“ povedal.