Radikál z IS zabil matku za to, že neschválila jeho boj

ČTK | 08.01.2016 12:22
Člen radikálnej organizácie Islamský štát (IS) v sýrskom meste Rakká zabil na verejnom mieste svoju matku, ktorá sa ho snažila presvedčiť, aby z IS vystúpil. Oznámila to v piatok organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR), ktorá získava správy s pomocou miestnych informátorov. Jej tvrdenie nemožno nezávisle overiť.

Podľa piatkovej správy žena z Rakká, kde má IS hlavné sídlo, povedala synovi, že západná koalícia IS porazí a mal by z tejto organizácie odísť. Syn informoval ostatných členov a ženu uväznili.

Svedkovia oznámili SOHR, že v stredu ženu pred poštou, kde pracovala, zabil jej vlastný syn. SOHR v decembri uviedla, že IS za 18 mesiacov od vyhlásenia klifátu týmto spôsobom zavraždil najmenej 2 000 sýrskych civilistov. Väčšinou ich obvinil z odpadlíctva, ale tiež napríklad z homosexuality.

V okolí Rakká sa intenzívne bojuje. Pri štvrtkových koaličných náletoch tam prišlo podľa SOHR o život 11 civilistov, medzi ktorými bolo osem detí a tri ženy. IS bojuje proti koalícii sýrskych demokratických síl, teda skupín, ktoré nezdieľajú ideológiu IS.

Patria k nim hlavne oddiely Kurdov a arabskí bojovníci. IS sa ich teraz snaží vytlačiť z lokality Ajn Ísá ležiacej asi 50 kilometrov severne od Rakká.

V decembri koalícia zvíťazila nad IS v boji o priehradu na Eufrate a o mestečko ležiace na toku rieky. IS má stále pod kontrolou veľké územie na západnom brehu Eufratu od Rakky po Džarábulus ležiaci na tureckej hranici.