V bruselskom byte našli materiál na výbušniny a odtlačok prsta Abdeslama

ČTK | 08.01.2016 12:23
Salah Abdeslam, Francúzsko, terorista, IS Foto:
Pátranie po teroristovi Salahovi Abdeslamovi vyhlásila francúzska polícia po atentátoch v Paríži. V texte je uvedené, že sa narodil 15. septembra 1989 v Bruseli. Je vysoký 175 cm a má hnedé oči. Kto má informácie, ktoré by ho pomohli nájsť, má zavolať na číslo 197, ktoré sa aktivuje iba v prípade teroristických útokov alebo ich hrozby. Úrady upozorňujú, že ide o nebezpečného jedinca, a preto vyzývajú ľudí, aby sa nepokúsili sami proti nemu zasiahnuť.
V byte na predmestí Bruselu našli belgickí vyšetrovatelia materiál na výrobu výbušnín, tri podomácky vyrobené pásy schopné niesť výbušniny aj odtlačok prsta hľadaného Salaha Abdeslama. Informovala o tom dnes belgická prokuratúra.

Abdeslam je pravdepodobne jediným priamym účastníkom novembrových parížskych atentátov, ktorému sa stále darí unikať.

Policajti byt na bruselskom predmestí Schaerbeek prehľadali 10. decembra. Okrem iného našli aj stopy TATP, čo je síce veľmi ľahko získateľná, ale aj veľmi nestabilná výbušnina. Žalobcovia sa podľa agentúry AP domnievajú, že byt slúžil ako výrobňa bômb pre parížske atentáty.

Podľa belgickej federálnej prokuratúry bol byt prenajatý pod falošnou identitou a mohol byť využívaný jedným z deviatich mužov zadržiavaných v súvislosti s vyšetrovaním teroristických útokov, ktoré 13. decembra otriasli francúzskou metropolou a vyžiadali si 130 obetí na životoch.