Luxus vlani lákal. Mercedes aj Audi mali rekordné predaje

ČTK | 08.01.2016 13:46
Nemeckí výrobcovia luxusných automobilov Mercedes-Benz a Audi vlani zvýšili predaj na nové rekordné maximá.

Napredovaniu značky Audi, ktorá je súčasťou koncernu Volkswagen, nezabránil ani škandál s manipuláciami s emisnými testami naftových automobilov.

Koncern Daimler v piatok oznámil, že celosvetový odbyt jeho luxusných áut Mercedes-Benz v minulom roku stúpol o 13,4 percenta na 1,87 milióna vozidiel. V Európe odbyt mercedesov vzrástol o viac ako desatinu a v Číne takmer o tretinu. Čína sa tak prvýkrát stala najväčším trhom tejto značky.

Automobilka Audi ohlásila zvýšenie celosvetového predaja o 3,6 percenta na 1,80 milióna vozidiel. V Európe jej predaj stúpol zhruba o päť percent a v Spojených štátoch o 11 percent. V Číne však klesol o viac ako percento, napísala agentúra Reuters.

Volkswagen v septembri priznal, že do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete inštaloval softvér umožňujúci manipulovať s emisnými testami. Škandál sa týka aj viac než dvoch miliónov vozidiel divízie Audi.

Cieľom automobilky Audi aj rivala Mercedes-Benz je stať sa ešte v tomto desaťročí jednotkou na svetovom trhu s luxusnými automobilmi. Tou je v súčasnosti nemecký konkurent BMW, ktorý zatiaľ údaje o minuloročnom predaji nezverejnil.