Stratfor: Šéf ruskej rozviedky Sergun zomrel v Libanone

ČTK | 08.01.2016 15:35
Bývalý šéf mocnej ruskej vojenskej rozviedky GRU Igor Sergun zomrel v Libanone, nie v rekreačnom stredisku pri Moskve, ako tvrdí ruská vláda. Uviedla to v analýze americká konzultačná spravodajská agentúra Stratfor s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Sergun, ktorý podľa Moskvy podľahol srdcovému záchvatu, zomrel podľa americkej agentúry 1. januára, teda o tri dni skôr, než uvádzajú ruské oficiálne pramene.

„Ak je táto správa pravdivá, vzniká otázka, čo Sergun robil v krajine, ktorá je križovatkou svetových spravodajských služieb, a prečo Kremeľ jeho smrť v cudzine tají,“ napísal Stratfor. Agentúrnu informáciu v piatok poprel kremeľský hovorca. „Tak to nie je, tak to vôbec nie je,“ povedal ruskému spravodajskému serveru LifeNews hovorca Dmitrij Peskov.

Päťdesiatdeväťročný veliteľ vojenských rozviedčikov podľa oficiálnej lekárskej správy náhle zomrel na srdcovú nedostatočnosť. Jednou z príčin jeho smrti bola únava, prepracovanie a nedostatok spánku.

Nástupca Serguna na poste šéfa GRU doteraz nebol oficiálne menovaný. Analytici Stratforu s odkazom na mienky ruských expertov nevylučujú, že vedenia armádnej rozviedky by sa mohol ujať civilista s pevnými väzbami na prezidenta Vladimira Putina.

To by naznačovalo, že Putin chce upevniť svoju kontrolu vojenskej rozviedky pre prípad, že by ostatné zložky ruského špionážneho aparátu, najmä kontrarozviedka FSB, začali odopierať poslušnosť.

Pozíciu FSB v dlhodobom mocenskom zápase s GRU podľa Stratforu oslabila ukrajinská kríza. Kontrarozviedka totiž Kremeľ včas nevarovala pred možným zrútením proruského ukrajinského vedenia, ktoré predvlani padlo po mohutných demonštráciách proeurópskej opozície.