Po mrazoch príde dážď a poľadovica

Štefan Rimaj, Pravda | 09.01.2016 07:00
počasie, zima Foto: ,
V Bratislave sa v piatok striedalo slnečné počasie s hmlou.
Na mrazivé počasie, aké bolo na prelome rokov, môžeme v ďalších januárových dňoch zabudnúť. Nízke teploty, ktoré miestami dosahovali okolo -20 stupňov Celzia, vystrieda veľmi premenlivé počasie, v ktorom sa teplejšie dni budú striedať s chladnejšími.

Pravé zimné počasie však neprinesú. Ak pribudne sneh, tak len v stredných a vo vyšších polohách.

Najbližší týždeň čaká Slovensko vlna teplejšieho počasia. Podľa klimatológa Pavla Faška bude pokračovať trend otepľovania z posledných dní, v ktorom sa teploty pri jasnejšej oblohe môžu v nížinách vyšplhať aj na plusových 5 a viac stupňov Celzia. „Začiatkom budúceho týždňa však možno v nižších polohách očakávať aj tekuté zrážky. Tu treba upozorniť nielen chodcov, ale aj vodičov, že na cestách sa môže šmýkať. Po mrazivom období z prelomu rokov je zem zamrznutá, preto sa po daždi aj pri plusových hodnotách počasia môže na cestách vytvárať poľadovica,“ zdôraznil Faško.

Začiatkom budúceho týždňa by teda vo výbave ľudí nemali chýbať dáždniky. Hlavne v južných oblastiach Slovenska bola v týchto dňoch snehová pokrývka iba minimálna a po daždi úplne zmizne. V minulosti si však pamätáme aj obdobia, keď aj juh Slovenska býval v tomto období pokrytý súvislou snehovou prikrývkou. Podľa Faška napríklad 9. januára 2008 bolo v Dolných Plachtinciach 9 centimetrov snehu, v Boľkovciach 13 centimetrov, v Rimavskej Sobote 20 centimetrov a v Lome nad Rimavicou dokonca 27 centimetrov. Tento rok to nehrozí. Sneh ešte v januári pribudne najmä na horách.

„Jedna zo starých pranostík hovorí: Na svätého Higina pravá zima začína. Svätého Higina je 11. januára, aj v tejto súvislosti však možno povedať, že staré pranostiky už v súčasnosti veľmi neplatia,“ podotkol Faško. Podľa neho táto pranostika hovorila o tom, že v nižších polohách Slovenska zvykne zima vrcholiť práve v období od polovice januára približne až do 25. januára. Vtedy by aj v najnižších oblastiach krajiny malo byť pravé zimné počasie.

Faško vysvetlil, že január ako jeden z troch zimných mesiacov sa už vyznačuje ako relatívne najteplejší, na čom sa podpisuje globálne otepľovanie. „Ak vezmeme do úvahy, že za priemernú teplotu v januári sa považuje teplota –1,5 stupňa Celzia, tak za posledných tridsať rokov bol napríklad v Hurbanove rekordný rok 1987, keď priemerná teplota dosiahla –5,1 stupňa Celzia. Druhým najstudenším bol rok 2006, keď priemerná januárová teplota dosahovala –2,8 stupňa Celzia, pod čo sa však vtedy podpísala aj bohatšia snehová nádielka,“ poznamenal Faško.

Od roku 2007 do roku 2015 dosiahla priemerná teplota v Hurbanove v mesiaci januári mínusové hodnoty iba v štyroch rokoch. V roku 2009 mala hodnotu –1,4 stupňa Celzia, v roku 2010 –2,1 stupňa Celzia, v roku 2011 –0,2 stupňa Celzia a v roku 2013 –0,4 stupňa Celzia. V ostatných rokoch boli priemerné januárové teploty v plusových číslach. V roku 2007 bolo v januári +4,7 stupňa, v roku 2014 +3 stupne a vlani +2,3 stupňa Celzia. Teploty s priemernou hodnotou nad nulou sa očakávajú aj v januári 2016.

Ako bude?

  • Piatok 8. januára - Polooblačno až oblačno. Deň: –2 až +3 stupne Celzia
  • Sobota 9. januára - Oblačno až zamračené. Noc: –1 až –7. Deň: –2 až +2 stupne Celzia.
  • Nedeľa 10. januára - Veľká oblačnosť až zamračené. Noc: +1 až –4. Deň: 0 až +5 stupňov Celzia.
  • Pondelok 11. januára - Veľká, prechodne zmenšená oblačnosť. Noc: +1 až –4. Deň: +1 až +6 stupňov Celzia.
  • Utorok 12. januára - Zamračené a dážď. Noc: +3 až –3. Deň: +1 až +7 stupňov Celzia.
  • Streda 13. januára - Premenlivá oblačnosť. Noc: –1 až –5. Deň: –1 až +4 stupne Celzia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ