Muž chcel uniesť Obamovho psa, zadržali ho

SITA | 09.01.2016 09:21
V hoteli neďaleko Bieleho domu zadržali ozbrojeného muža, ktorý údajne plánoval uniesť jedného zo psov amerického prezidenta Baracka Obamu. Oznámili to v piatok noviny Washington Post.

Podozrivého muž pôvodom zo Severnej Dakoty zaistili v hoteli Hampton Inn v centre Washingtonu, ktorý sa nachádza v blízkosti Bieleho domu i Kapitolu. Muž mal pri sebe dve nelegálne držané strelné zbrane a množstvo munície, uviedla agentúra Reuters.

O plánoch 49-ročného Scotta Stockerta sa vopred dozvedeli agenti Tajnej služby Spojených štátov (USSS), ktorá okrem iného chráni amerického prezidenta a jeho rodinu. Zadržali ho po tom, keď prišiel na svojom pick-upe zo Severnej Dakoty do Washingtonu.

Pri zatýkaní u neho našli brokovnicu a pušku a okolo 350 nábojov. Keďže nemal povolenie na ich vlastníctvo, obvinili ho z nepovolenej držby a nosenia strelných zbraní na verejnosti. V jeho vozidle našli aj 30-centimetrovú mačetu a obušok, uvádza sa v dokumentoch predložených súdu. Stockert mal podľa USSS v úmysle uniesť jedného z dvoch portugalských vodných psov, ktorých chová Obamova rodina. K svojmu zámeru sa muž po zadržaní priznal. Okrem toho sa snažil tvrdiť, že je synom exprezidenta Johna F. Kennedyho a herečky Marilyn Monroe a že sa plánuje uchádzať o post šéfa Bieleho domu.

Na piatkovom predbežnom pojednávaní sudca povolil Stockertovo prepustenie, avšak nariadil jeho dôsledné monitorovanie. Tiež mu zakázal prechovávanie akýchkoľvek zbraní a pohyb v blízkosti Bieleho domu.