Hrozba terorizmu je väčšia ako po 11. septembri

Andrej Matišák, Pravda | 09.01.2016 09:39
WTC, New York, dvojičky Foto: ,
Fotografia z roku 2008 zachytáva miesto, kde stálo Svetové obchodné centrum v New Yorku.
Nemecká tajná služba varuje Európu. Hrozba teroristických útokov na starom kontinente je podľa nej vyššia, ako bola po 11. septembri 2001.

Vtedy Al-Kajdá zaútočila na Svetové obchodné centrum a Pentagón a zahynulo takmer tritisíc ľudí.

Dnešné mimoriadne riziko súvisí najmä s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS). O správe Federálnej spravodajskej služby informovali viaceré nemecké médiá. "Situácia je pre západnú spoločnosť neporovnateľne nebezpečnejšia,“ citoval z dokumentu denník Süddeutsche Zeitung. "Islamský štát, ale aj Al-Kajdá dominujú dnes väčšiemu priestoru ako kedykoľvek predtým. Zóna nestability sa rozprestiera od Hindukúšu až do blízkosti Európy,“ tvrdí rozviedka.

Tajná služba tiež pripomína, že teroristi majú k dispozícii také množstvo dobrovoľníkov zo Západu, o akom mohli len snívať. Najmä IS takmer na priemyselnej úrovni vysiela propagandistické odkazy svojim prívržencom. "Ide o videá, audionahrávky, textové správy a obrázky, na šírenie ktorých používa hlavne sociálne siete,“ tvrdí správa.

Podľa dokumentu je IS momentálne prítomný v 30 krajinách sveta a má svoje hlavné záujmy v zlyhávajúcich štátoch. Stratégiou teroristov je, že chcú priamo zaútočiť na Západ, aby ho zatiahli do boja proti nim. Vraj sa netreba nádejať, že IS si uvedomí, že v tejto konfrontácii vojensky prehrá. Teroristi chcú docieliť, že ich moslimovia začnú vnímať ako obete intervencie Západu a nakoniec sa postavia na ich stranu. Preto je dôležité, aby mal boj s IS viacero dimenzií, nielen vojenskú, ale aj politickú a sociálno-ekonomickú.

Süddeutsche Zeitung nepíše, že by sa v správe objavilo tvrdenie, že teroristi využívajú pre svoje ciele súčasnú utečeneckú krízu, ako to často tvrdia viacerí politici.